Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niewłączjące sie biegii - Fiat Brava 1,9 JTD

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów i proszę o radę.

Wczoraj odstawiłem samochód po wiatę bez jakichkolwiek uwag.

W nocy mróż -10C. Rano samochód odpalił bez problemu- prawie na dotyk. Ale dźwignia zmiany biegów prawie nie ruchoma - myślalem, że nie wyjełem blokady - ale w ogóle nie była założona.

Dźwignia wykonuje tylko ruch "luz-3 bieg" i faktycznie go włącza bo można ruszyć samochodem. Brak również luzu poprzecznego, aby np ustawić lewarek w położenie 1-2. Czyżby coś przymarzło.

Będę wdzięczny za jakielkolwiek uwagi w tym zakresie.

Napisano

> Będę wdzięczny za jakielkolwiek uwagi w tym zakresie.

Wymień olej w skrzyni waytogo.gif

Napisano

Sprawdź poziom oleju w skrzyni. Jeśli jest to wymień go na olej Tutela ZC 75 Synth. Powinno pomóc ok.gif

Napisano

Wygląda jak by przymarzła jedna z linek.Może sprawdź pod maską czy mechanizm jest OK.

Napisano

> Wygląda jak by przymarzła jedna z linek.Może sprawdź pod maską czy mechanizm jest OK.

Bingo ok.gif Też tak miałem ciągniecie na siłę poskutkowało tylko pęknieciem małej plastykowej panewki przy dźwigni zmiany biegów.

Należy odpalić auto i poczekać ok 1/2h. Linki zamarzają przy skrzyni biegów bo tylko tamtędy może się dostać woda. Ciepło z silnika powinno je odmrozić.

Potem można tam psiknąć jakieś WD a następnie smar w sprayu.

Dostęp kiepski ale po pożądnym wtryśnięciu smary pomiędzy pancerz a linkę problem już nigdy nie powrócił.

Napisano
  • Autor

Witam i dziękuję za rady. Olej w skrzymi raczej jest, wymieniany rok temu i z tego co pamiętam był to dobry olej - wycieków brak.

Moim zdaniem raczej coś przymarza. Dalszy opis zdarzeń, Po powrocie z pracy zaczełem z wyczuciem ruszać dzwignią ( jakbym chciał włączyć 2 bieg )i po pewnym czasie udało się przywrócić ruchy - od razu wzystko chodziło płynnie i lekkko. Zostawiłem na noc samochód na pierszym biegu ( pomyślałem, że przynajmniej ruszę z miejsca ) temperatura też -10 C. Rano 1 i 2 bieg wchodzą bez problemu, brak luzu poprzecznego aby ustawić się na włączenie innych biegów. Prezejechałem 50 m, i zacząłem ruszać dżwignią ( uderzanie w drązek - aby uszyskać luz poporzeczny. Puściło po kilku kilku lekkich uderzeniach - jednakkże drązek nie był sprężysty, gdzie ustawiony tam pozostawał - po przejechaniu około 1 km wszystko wróciło do normy.

Napisano

> Sprawdź poziom oleju w skrzyni. Jeśli jest to wymień go na olej Tutela ZC 75 Synth. Powinno pomóc

od kiedy olej zamarza w -10 ?

moze niech tez zmieni olej w silniku, plyn chlodzacy i do spryskiwaczy ?

nie zaszkodzi przeciez 270751858-jezyk.gif jak w ASO kuzwa

harmonijki na koncowkach linek zamarzly bo dostala sie woda do srodka

rozmrazanie silnikiem nie pomoze za wiele - trzeba podgrzac mocniej a najlepiej zdjac harmonijki z pancerza zeby woda mogla wyleciec (a raczej wysypac wink.gif przy tej temperaturze )

najlepiej byloby odpiac linki od mechanizmu uniesc w gore i wlac olej do pancerza ( w sieci jest tutek)

a w harmonijke to trzeba wepchac smaru a nie wd40 po to zeby woda nie mogla przylegac do linki

najprawdopodobniej uszkodzone sa wlasnie harmonijki i sa nieszczelne - nie widzialem samych - tylko komplety z linkami i mocowaniem lewarka - raczej nie zabawa na zime 270751858-jezyk.gif

Napisano

> od kiedy olej zamarza w -10 ?

> moze niech tez zmieni olej w silniku, plyn chlodzacy i do spryskiwaczy ?

a czy ja napisałem że zamarza ? wlej sobie hipol do skrzyni i jak mamy -20 ciekawe czy ruszysz rano ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.