Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakaz zatrzymywania (B-36), konkretna sytuacja.

Featured Replies

Napisano

Sytuacja taka jak na rysunku, nie moja akurat.

Od "głównej" drogi odchodzi łukowata uliczka (kocie łby, kostka), która ma zaledwie 20-30 metrów długości, wraca do tej samej drogi i w sumie nie wiadomo czemu służy. Wjazd ma z jednej strony, z drugiej zakaz wjazdu wisi. Wygląda jak dłuższa zatoczka, oznakowana jak na rysunku. Na chodniku pomiędzy tymi ulicami jest przystanek autobusowy skierowany w stronę głównej ulicy (oznaczyłem jako PA).

Auto przyjechało, wjechało w uliczkę i zaparkowało przy jej lewej krawędzi, kołami lewymi na chodniku (z prawej strony - tam gdzie zakaz - i tak są postawione słupki). Inne auta też tam stoją regularnie, ale nie malowałem ich, aby nie mieszać.

Przyjechała Straż Miejska i postanowiła wlepić mandat za nie zastosowanie się do znaku B-36 (przywołali również art. 92 § 1 KW). Pod znakami nie ma żadnych tabliczek dodatkowych, jest tylko tak jak na rysunku.

Słusznie?

PS.

Pomijam fakt stania w obrębie przystanku autobusowego, chodzi mi tylko o kwalifikację niezastosowania się do znaku zakazu zatrzymywania.

parkowanie.jpg

Dziękuję za odpowiedzi ok.gif

Napisano

...dotyczy tej strony jezdni, przy której się znajduje (dotyczy również chodnika), także na drodze jednokierunkowej.

Potraktowali jezdnię jako całość w tym przypadku, razem z "zatoczką".

I wtedy służby miałyby rację.

Ale oczywiście inni potraktują tą dróżkę jak odrębną uliczkę, na co wskazywał by dodatkowy znak i wtedy parkujący mają rację.

W sumie ciężka sprawa, może właściciel ulicy powinien określić status tego tworu i oznakowania.

Napisano

wydaje mi się że powinna być tabliczka - dotyczy zatoki. W takim przypadku mieliby rację.

Napisano

> wydaje mi się że powinna być tabliczka - dotyczy zatoki. W takim przypadku mieliby rację.

Nie ma obowiązku być żadnej tabliczki , znak dotyczy zakazu na wszystkim jezdnia pobocze zatoczka

Napisano

Przed wjazdemw zatoczke jest znak zakazu jabym potraktował że dotyczy obu stron jezdni ale to jest tylko moja interpretacja nie poparta przepisami.

Napisano
  • Autor

> Przed wjazdemw zatoczke jest znak zakazu jabym potraktował że dotyczy obu stron jezdni ale to jest

> tylko moja interpretacja nie poparta przepisami.

Właśnie moja interpretacja jest taka, że skoro mała uliczka ma znak zakazu zatrzymywania to znaczy, że jest oznakowana "odrębnie" od ulicy głównej. A skoro ma zakaz po jednej stronie, to po drugiej zaparkować można.

Natomiast może ze strony Straży Miejskiej wygląda to nieco tak jakby cały przystanek autobusowy (ta spora wyspa wyłożona płytami chodnikowymi) była potraktowana nie jako lewa krawędź małej uliczki ale jako pobocze ulicy dużej, objętej zakazem.

No to w takim razie czemu uliczka ma swój odrębny znak, męczy mnie to grinser006.gif

Wtedy - tak jak napisał kolega MalibooWLKP - z jednej strony uliczka jest potraktowana oddzielnie, a przy drugiej krawędzi jako część ulicy głównej.

Napisano
  • Autor

> Potraktowali jezdnię jako całość w tym przypadku, razem z "zatoczką".

> I wtedy służby miałyby rację.

Oprócz tego odrębnego znaku dla małej uliczki to zastanawia mnie również kolejny zakaz zatrzymywania się, który jest za wylotem z tej uliczki (po lewej stronie na rysunku). Sugerowałby on, że poprzedni zakaz zatrzymywania na głównej był przez małą uliczkę odwołany, czyli jest ona jednak odrębna hmm.gif

Napisano

> Właśnie moja interpretacja jest taka, że skoro mała uliczka ma znak zakazu zatrzymywania to znaczy,

> że jest oznakowana "odrębnie" od ulicy głównej. A skoro ma zakaz po jednej stronie, to po

> drugiej zaparkować można.

A jesli jest to jednokierunkowa to czasem nie obowiazuje na obu stronach zakaz ?

Napisano

> No to w takim razie czemu uliczka ma swój odrębny znak, męczy mnie to

No bo wjazd i wyjazd z zatoczki na "główną jezdnię" jest IMHO skrzyżowaniem, a z związku z tym znak, jeżeli nadal ma obowiązywać - musi być powtórzony.

Napisano

> Słusznie?

Słusznie. Zakaz obowiązuje na całej ulicy poza miejscami wyznaczonymi do postoju.

Napisano

> A jesli jest to jednokierunkowa to czasem nie obowiazuje na obu stronach zakaz ?

Oczywiście.

Napisano

> A jesli jest to jednokierunkowa to czasem nie obowiazuje na obu stronach zakaz ?

Quote:

§ 28. 2. Znak B-36 "zakaz zatrzymywania się" oznacza zakaz zatrzymania pojazdu.

3. Zakaz wyrażony znakiem B-35 lub B-36:

1) dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje, z wyjątkiem miejsc, gdzie za pomocą znaku dopuszcza się postój lub zatrzymanie,

2) dotyczy również kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy,

3) nie dotyczy pojazdów unieruchomionych ze względu na warunki lub przepisy ruchu drogowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.