Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,2 8v pali tylko na 3cyl

Featured Replies

Napisano

Bylem dzis u gazownika by wymienil mi reduktor z lpg. Po wymianie powiedzial ze silnik przed wymiana i po wymianie pracuje nierowno na bezynie i ze chodzi tylko na 3 gary albo ten 4 chodzi ale nie tak jak powinien. Iskra na swiecy jest, po sciagnieciu przewodu WN z drugiego cylindra nie widac zadnej roznicy - czyli przewody i swiece jakby byly git. Z odpalaniem niema problemow. Z jazda no jakby nie mial tej mocy ktora powinien miec. SZUKAJKA nic nie znalazla. Co moge sprawdzic w domowych warunkach i jak bo mechanikiem nie jestem, czy pozostaje mi tylko zmierzenie kompresji ??

Napisano

zmierz kompresje, ewentualnie podmien cewke bo iskra moze byc za slaba. jak rozumiem na gazie i na paliwie sprawdzane?

Napisano
  • Autor

> zmierz kompresje, ewentualnie podmien cewke bo iskra moze byc za slaba. jak rozumiem na gazie i na

> paliwie sprawdzane?

uhmmm ten sam objaw na benie i na gazie

Napisano

> czyli wtrysk pewnie jest ok, jedno mniej

pewnie zawory poupalane fiat nie lubi gazu...... sprawdz kompresję

Napisano

> pewnie zawory poupalane fiat nie lubi gazu...... sprawdz kompresję

wypadało by się przedstawić i przywitać " O TU "

Diagnoza ze szklanej kuli ?? W 900 przelatałem 140kkm na lpg , jak ją wyciągałem to miała 170kkm i poszła do malucha. W między czasie robiłem upg i była głowica ok.

Wszystko zależy od partacza montażysty i regulacji składu mieszanki

Napisano

> Bylem dzis u gazownika by wymienil mi reduktor z lpg. Po wymianie powiedzial ze silnik przed

> wymiana i po wymianie pracuje nierowno na bezynie i ze chodzi tylko na 3 gary albo ten 4

> chodzi ale nie tak jak powinien. Iskra na swiecy jest, po sciagnieciu przewodu WN z drugiego

> cylindra nie widac zadnej roznicy - czyli przewody i swiece jakby byly git. Z odpalaniem niema

> problemow. Z jazda no jakby nie mial tej mocy ktora powinien miec. SZUKAJKA nic nie znalazla.

> Co moge sprawdzic w domowych warunkach i jak bo mechanikiem nie jestem, czy pozostaje mi tylko

> zmierzenie kompresji ??

W pierwszej kolejnosci podepinij przewody WN odwrotnie na danej cewce (nei na cewkach) i zobacz czy po zdjeciu przewodu z iskry w dalszym ciagu jest roblem na tym samym garze, czy na drugim. Jesli na drugim, problem lezy w cewce, jesli w dalszym ciagu na tym samym problem moze byc w przewodzie WN, swiecy lub w samym garze, Wtedy kompresja, ktora moze wiele wyjasnic.

Napisano
  • Autor

> W pierwszej kolejnosci podepinij przewody WN odwrotnie na danej cewce (nei na cewkach) i zobacz czy

> po zdjeciu przewodu z iskry w dalszym ciagu jest roblem na tym samym garze, czy na drugim.

> Jesli na drugim, problem lezy w cewce, jesli w dalszym ciagu na tym samym problem moze byc w

> przewodzie WN, swiecy lub w samym garze, Wtedy kompresja, ktora moze wiele wyjasnic.

dobra ide tak zrobic ok.gif

dzieki

[edit]

kolejnosc przewodow wn - jaka powinna byc ??

bylo

cylindry 4 3 2 1

przewody

4

1

2

3

zmienilem

4 3 2 1

4

1

3

2

i tak zostawilem bo w serwisowce jakis mechanik tak odnotowal

po sciagnieciu przewodu z cewki zaczyna inaczej chodzic obojetnie czy z 2 czy z 3

iskra na cewkach jest

przewody wymienilem

swieca na 3 cylindrze byla mokra z oleju

zostaje chyba teraz zmierzyc kompresje

Napisano

Cylindry są liczone od strony rozrządu a nie tak jak narysowałeś

Napisano

na głowicy masz oznaczoną kolejność cylindrów (1 od strony rozrządu), na mocowaniu cewek tez jest opisana kolejność

Napisano
  • Autor

> na głowicy masz oznaczoną kolejność cylindrów (1 od strony rozrządu), na mocowaniu cewek tez jest

> opisana kolejność

aha sprawdze to dzieki

Napisano
  • Autor

> W pierwszej kolejnosci podepinij przewody WN odwrotnie na danej cewce (nei na cewkach) i zobacz czy

> po zdjeciu przewodu z iskry w dalszym ciagu jest roblem na tym samym garze, czy na drugim.

> Jesli na drugim, problem lezy w cewce, jesli w dalszym ciagu na tym samym problem moze byc w

> przewodzie WN, swiecy lub w samym garze, Wtedy kompresja, ktora moze wiele wyjasnic.

cewki, przewody i swiece sa ok

jest problem na 2 garze,

pomiar kompresji w warunkach raczej polowych bo na parkingu przy stadionie Gornika Zabrze i temperaturze zew blisko -10C na rozgrzanym silniku pokazal,

ze na pierwszym cylindrze jest ok 12bar a na drugim jest ok 6bar dalej juz nie mierzylismy (bo zimno i do roboty trzeba jechac)

Pozdriekowania dla MarekSC za poswiecony czas udostepnione narzedzia do pomiaru i pomoc przy pomiarze 20.GIF

co dalej ??? jakies pomysly ?

Napisano

> cewki, przewody i swiece sa ok

> jest problem na 2 garze,

> pomiar kompresji w warunkach raczej polowych bo na parkingu przy stadionie Gornika Zabrze i

> temperaturze zew blisko -10C na rozgrzanym silniku pokazal,

> ze na pierwszym cylindrze jest ok 12bar a na drugim jest ok 6bar dalej juz nie mierzylismy (bo

> zimno i do roboty trzeba jechac)

> Pozdriekowania dla MarekSC za poswiecony czas udostepnione narzedzia do pomiaru i pomoc przy

> pomiarze

> co dalej ??? jakies pomysly ?

tera próba olejowa i bedziesz wiedział czy to głowica czy pierscienie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.