Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rejestracja i zmiana zamieszkania

Featured Replies

Napisano

Witam.

Kupiłem auto ale lada dzien zmieniam miejsce zamiezkania a tym samym gminę.

Jak złoze wniosek o rejestrację na starym adresie a przyjde po odbiór dowodu rejestracyjnego z dowodem osobistym z nowym adresem to co wtedy?

Napisano

To może Ci nie wydać, po co tak kombinujesz, poczekaj trochę i zarejestrujesz na nowe dane.

Napisano

> Witam.

> Kupiłem auto ale lada dzien zmieniam miejsce zamiezkania a tym samym gminę.

> Jak złoze wniosek o rejestrację na starym adresie a przyjde po odbiór dowodu rejestracyjnego z

> dowodem osobistym z nowym adresem to co wtedy?

Adres w dowodzie osobistym nie musi być adresem zamieszkania i tego nie określa. To Ty deklarujesz pod jakim adresem przebywasz z zamiarem stałego pobytu składając wniosek o rejestrację w WK właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania.

Napisano

> Witam.

> Kupiłem auto ale lada dzien zmieniam miejsce zamiezkania a tym samym gminę.

> Jak złoze wniosek o rejestrację na starym adresie a przyjde po odbiór dowodu rejestracyjnego z

> dowodem osobistym z nowym adresem to co wtedy?

Nic - adres w dowodzie ma się nijak do adresu zamieszkania - o czym było już wiele razy. Ja w WK w Rzeszowie odbieram dowody rejestracyjne aut rejestrowanych na mnie (oczywiście w DR adres rzeszowski) a adres w dowodzie mam z Jaworzna - bo tak wyszło smile.gif Jedyne co, to najczęściej przy jakiejś kontroli drogowej muszę tłumaczyć, dlaczego nie planuję ani zmieniać dowodu rejestracyjnego i tablic, ani dowodu osobistego i prawa jazdy smile.gif

Napisano

> Nic - adres w dowodzie ma się nijak do adresu zamieszkania - o czym było już wiele razy. Ja w WK w

> Rzeszowie odbieram dowody rejestracyjne aut rejestrowanych na mnie (oczywiście w DR adres

> rzeszowski) a adres w dowodzie mam z Jaworzna - bo tak wyszło Jedyne co, to najczęściej przy

> jakiejś kontroli drogowej muszę tłumaczyć, dlaczego nie planuję ani zmieniać dowodu

> rejestracyjnego i tablic, ani dowodu osobistego i prawa jazdy

Jak to argumentujesz?

Pytam z ciekawości, bo sam mam różne adresy w DR i DO, ale jeszcze się nie spotkałem z pytaniem o te kwestie podczas kontroli.

Napisano

> Adres w dowodzie osobistym nie musi być adresem zamieszkania i tego nie określa. To Ty deklarujesz

> pod jakim adresem przebywasz z zamiarem stałego pobytu składając wniosek o rejestrację w WK

> właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania.

Twierdzisz, że we wniosku rejestracyjnym można podać adres inny niz w DO? Nie chcę mi się wierzyć. Wtedy każdy by deklarował, że mieszka tam gdzie są najniższe stawki OC, jak wtedy to sprawdzić? Ktosprawdzi że adres nie jest fikcyjny?

Napisano

> Twierdzisz, że we wniosku rejestracyjnym można podać adres inny niz w DO? Nie chcę mi się wierzyć.

> Wtedy każdy by deklarował, że mieszka tam gdzie są najniższe stawki OC, jak wtedy to

> sprawdzić? Ktosprawdzi że adres nie jest fikcyjny?

Nikt.

Deklarujesz takie miejsce, a jeśli podajesz nieprawdziwe dane, to pamiętaj o tym, że taki proceder podlega karze. Czy dosięgną Cię późniejsze konsekwencje - to już sam się mozesz przekonać.

Pomijam starcie z trudnymi WK, gdzie nie chce się rejestrować pojazdów na adres inny niż w dowodzie (chociaż tutaj interpretacja jest jasna, ale często trzeba jednak uświadamiać WK).

Wykładnia jest taka - podając adres w WK, podajesz miejsce zamieszkania, w którym przebywasz z zamiarem pobytu stałego.

Jak to można wykorzystać - sam widzisz wink.gif

Napisano

> Twierdzisz, że we wniosku rejestracyjnym można podać adres inny niz w DO? Nie chcę mi się wierzyć.

Mi szczerze mówiąc też nie hehe.gif. Czy w takim przypadku samochód był by zarejestrowany na moje nazwisko i adres kochanki w innym mieście? W dodatku inny niż w moim DO i PJ? Normalnie się przejdę do starostwa i zapytam.

Napisano

A jaki jest w tym problem?

Polecam lekturę podstawy prawnej - PoRD - Art. 73.

Napisano

> Jak to argumentujesz?

Normalnie - mam dwa domy, w jednym jestem zameldowany na pobyt stały, w drugim na czasowy. Tam, gdzie czasowy prowadzę też firmę i tam mam zarejestrowany cały złom (poza jednym popierdołkiem, ktory jest autem miejskim w aglomeracji śląskiej).

Napisano

Poczytaj przepisy - tu nie ma miejsca na wiarę smile.gif Samochod rejestruje się w WK właściwym dla miejsca zamieszkania - więc jeżeli mieszkasz gdzie indziej, niż masz stały meldunek - łamiesz przepisy określone Ustawą PoRD rejestrując auto w miejscu stałego meldunku smile.gif

Napisano

> Mi szczerze mówiąc też nie . Czy w takim przypadku samochód był by zarejestrowany na moje nazwisko

> i adres kochanki w innym mieście? W dodatku inny niż w moim DO i PJ? Normalnie się przejdę do

> starostwa i zapytam.

Przejdź się - a wcześniej przeczytaj PoRD - rozdział dotyczący rejestracji pojazdow ok.gif

Napisano

> Przejdź się - a wcześniej przeczytaj PoRD - rozdział dotyczący rejestracji pojazdow

Powiedz chociaż, że jest do tego wymagana zgoda właściciela lub przynajmniej głównego najemcy lokalu!

Napisano

> Normalnie - mam dwa domy, w jednym jestem zameldowany na pobyt stały, w drugim na czasowy. Tam,

> gdzie czasowy prowadzę też firmę i tam mam zarejestrowany cały złom (poza jednym

> popierdołkiem, ktory jest autem miejskim w aglomeracji śląskiej).

Mam identyczną sytuację ok.gif

Napisano

> Powiedz chociaż, że jest do tego wymagana zgoda właściciela lub przynajmniej głównego najemcy

> lokalu!

Urzędy zazwyczaj wymagają potwierdzenia miejsca zamieszkania. Takim potwierdzeniem jest albo meldunek stały albo tymczasowy. W obu przypadkach nie zameldujesz się bez prawa do lokalu (własność lub najem) lub zgody najemcy/właściciela.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Poczytaj przepisy - tu nie ma miejsca na wiarę Samochod rejestruje się w WK właściwym dla miejsca

> zamieszkania - więc jeżeli mieszkasz gdzie indziej, niż masz stały meldunek - łamiesz przepisy

Hmmm, zameldowany jestem w mieście X, a adres zamieszkania (tam rozliczam się z US) mam w mieście Y.

W dowodzie rej. jest pole pod tytułem Dane Posiadacza Pojazdu (ale jakie? Wiek? Długość onego? Czy może kod DNA?) W każdym razie wpisano adres z dowodu osobistego, w którym już konkretnie jest opisane pole z adresem jako Adres Zameldowania.

W PJ jest tylko słowo Adres (ale czego? Najbliższego Mc Sracza?)

Fakt, ustawa mówi o adresie zamieszkania jako właściwym dla WK.

ZTCW, ma być jakaś nowelizacja PoRD. Ciekawe, czy również w tym zakresie. Inaczej zmieniam adres zamieszkania z powrotem na adres zameldowania bo tam są niższe opłaty za ubezpieczenia komunikacyjne.

Straci na tym miasto w którym mieszkam, bo podatki zapłacę gdzie indziej.

Napisano
  • Autor

Mi chodzi o to :

mieszkam obecnie w miescie Z

w dowod osobisty miasto Z

w umowie kupna miasto Z

Przeprowadzam sie do miasta Y wiec bede musial zmienic dowod osobisty, moge poczekac z rejestracja pojazdu ale jak juz sie przeniose do miasta Y i bede miał dowod osobisty Y i pojde rejestrowac a tam bedzie stary adres z miasta Z

co wtedy?

Napisano

> Nikt.

> Deklarujesz takie miejsce, a jeśli podajesz nieprawdziwe dane, to pamiętaj o tym, że taki proceder

> podlega karze. Czy dosięgną Cię późniejsze konsekwencje - to już sam się mozesz przekonać.

> Pomijam starcie z trudnymi WK, gdzie nie chce się rejestrować pojazdów na adres inny niż w dowodzie

> (chociaż tutaj interpretacja jest jasna, ale często trzeba jednak uświadamiać WK).

> Wykładnia jest taka - podając adres w WK, podajesz miejsce zamieszkania, w którym przebywasz z

> zamiarem pobytu stałego.

> Jak to można wykorzystać - sam widzisz

moze tez byc pobyt czasowy na dluzszy okres

Napisano

> moze tez byc pobyt czasowy na dluzszy okres

A dłuższy okres to ile? Bo mnie zarejestrowali przy 3 miesięcznym tymczasowym meldunku zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

To pokarzesz przy rejestracji stary przecięty dowód, jako dowód 270751858-jezyk.gif że i owszem mieszkałeś pod takim adresem i nie powinno być kłopotu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.