Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mroz a skrzynia biegow/lewarek

Featured Replies

Napisano

Witam,

W swojej Astrze G z 2003 r zauwazylem przypadlosc polegajaca na utrudnionym wrzucaniu jedynki i dwojki podczas mrozow.

Im nizsza temperatura tym wiekszy problem w operowaniu biegami.

Pomijam fakt, ze olej jest zmarzniety i ogolnie ciezko poruszyc lewarkiem.

Przy -10 z trudem wrzucalem dwojke, o jedynce moglem zapomniec.

Dzisiaj przy -15 nie wchodzila take dwojka. Trojka i dalej bez wiekszych problemow.

Kiedy robi sie cieplej (np. samochod postoi w garazu podziemnym) - nie ma problemow. No moze biegi lekko "hacza". Czy to sie da jakos wyregulowac?

Napisano

Skoro także przy wyższych temperaturach biegi lekko Ci haczą, to może masz gdzieś luz w zewnętrznym mechanizmie zmiany biegów (tam jest zdaje się taki trzpień, który lubi łapać luz). Ponieważ przy obecnych temperaturach wszystko pracuje ciężej, to ten ewentualny luz będzie miał większy wpływ na trudności z włączaniem poszczególnych biegów.

Napisano

> Witam,

> W swojej Astrze G z 2003 r zauwazylem przypadlosc polegajaca na utrudnionym wrzucaniu jedynki i

> dwojki podczas mrozow.

> Im nizsza temperatura tym wiekszy problem w operowaniu biegami.

> Pomijam fakt, ze olej jest zmarzniety i ogolnie ciezko poruszyc lewarkiem.

> Przy -10 z trudem wrzucalem dwojke, o jedynce moglem zapomniec.

> Dzisiaj przy -15 nie wchodzila take dwojka. Trojka i dalej bez wiekszych problemow.

> Kiedy robi sie cieplej (np. samochod postoi w garazu podziemnym) - nie ma problemow. No moze biegi

> lekko "hacza". Czy to sie da jakos wyregulowac?

U mnie w AG problematycznym biegiem tegorocznej zimy jest - dwójka, ciężko ją wrzucić przy temperaturze -15 do około -9'C. Wiosną zmienię olej smile.gif

Napisano

Miałem kiedyś problem z dwójką w astrze f .Wymieniłem sworzeń regulacji mechanizmu zmiany biegów chyba za wiele to nie dało bo głównym powodem było"gniazdo kuliste mechanizmu dźwigni zmiany biegów" http://sklep.dixi-car.pl/gniazdo-kuliste-mechanizmu-dzwigni-zmiany-biegow-p-391.html odłamał się ząbek i nie trzymało się na tej główce.

Napisano

Miałem identyczny problem, tyle że w eFce, zrobiłem regulację zgodnie z manualem na astra.auto.pl i biegi wchodzą normalnie. Musisz się zorientować, czy w G też można taką regulację zrobić.

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za info. wink.gif

Dzisiaj nie bylem w stanie wrzucic juz zadnego biegu poza trojka, ktora tez weszla po kilkunastu probach z wielkim bolem. Pojechalem do serwisu.

Podobno uszkodzony jest mechanizm skrzyni biegow. Pajak(?) jesli dobrze zrozumialem. Do wymiany.

Tak wiec przez kilka najblizszych dni komunikacja miejska + koksowniki. wink.gif

Napisano

> Dzieki wszystkim za info.

> Dzisiaj nie bylem w stanie wrzucic juz zadnego biegu poza trojka, ktora tez weszla po kilkunastu

> probach z wielkim bolem. Pojechalem do serwisu.

> Podobno uszkodzony jest mechanizm skrzyni biegow. Pajak(?) jesli dobrze zrozumialem. Do wymiany.

> Tak wiec przez kilka najblizszych dni komunikacja miejska + koksowniki.

Daj znać jak się zakonczyła Twoja przygoda bo mnie spotkalo to samo. Tyle, że dodatkwo nie wysprzęga mi wstecznego mimo, że wajha w pozycji luz. Wspomne, że ok 3-4 tygodni temu mielame wymienianą skrzynie biegów buu.gif

Napisano

> Podobno uszkodzony jest mechanizm skrzyni biegow. Pajak(?) jesli dobrze zrozumialem. Do wymiany.

proszę Cię, może do naprawy najpierw? reperaturkę całego wybieraka+kostkę+bolec kupujesz i masz.

A Ty przypadkiem nie masz linek? bo linki w tych temperaturach dostają świra, no ale w serwisie chyba by to podpowiedzieli...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.