Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaką listwę do Punto II 1,2 16V

Featured Replies

Napisano

Cześc,

zastanawiam się na montażem gazu do takiego cuda a ma to całem 80 KM mocy devil.gif i nie wiem jaką listwę założyć. Montarzysta polecił mi matrixa ale mogę też założyć valteka (300 pln taniej niż matrix) lub OMVL (też trochę tańsza od Matrixa). Dodam, że nie zamierzam jeździć tym autem dłużej niż dwa lata = max 800 do 100 kkm. Co byście polecili do tak leciwego i słabego auta. old.gif

Napisano

OMVL miałem w swoim p2 1.2 16v zaraz po kupnie wymieniłem taką listwę bo jeden wtryskiwacz nie działał na identyczną i przez ok 20kkm nie było problemów, tyle mogę w temacie powiedzieć, choć opinie raczej były że to dosyć niska półka.

Napisano

Jak zdecydowanie więcej niż 25 kkm nie zrobisz to może być byle co. Nawet Valtek typ 30, trochę lepiej to OMVL. Matrixa sobie odpuść bo w tej chwili są tańsze i mniej problemowe wtryski HANA.

Napisano

>do 100 kkm. Co byście polecili do tak leciwego i słabego auta.

Można podejść przeróżnie, ale 100 kkm, to nie jest mało.

Skłaniałbym się ku opcji nieco droższej, ale raczej bezproblemowej na taki przebieg, czyli np. Hana. Zwykłego Valteka przez ten czas trzeba będzie ze dwa razy dotknąć. Z OMVL może być nieco lepiej.

Napisano
  • Autor

a czy przy takiej mocy i aucie trzeba zwracać uwagę na szybkość wtryskiwaczy, czy każde dadzą radę?? wczesniej maiłem dwa auta o znacznie większej mocy na valtekach i wszystko było o.k. a zrobiłem nimi ok. 50 kkm na gazie.

> Jak zdecydowanie więcej niż 25 kkm nie zrobisz to może

być byle co. Nawet Valtek typ 30, trochę

> lepiej to OMVL. Matrixa sobie odpuść bo w tej chwili są tańsze i mniej problemowe wtryski

> HANA.

Napisano

> a czy przy takiej mocy i aucie trzeba zwracać uwagę na szybkość wtryskiwaczy, czy każde dadzą radę??...

Paradoksalnie do mniejszych silników potrzebne są dokładniejsze wtryskiwacze, bo czas wtrysku jest krótszy ...

Najgorzej jest w silnikach z full-group - tam czas są najkrótsze.

Akurat w tym silniku wystarczą valteki i REGi - miałem te pierwsze, mam te drugie (silnik 1,2 8V 60KM) - obie listwy dają radę. Jednak jakbym miał zakładać ponownie, to na dzień dzisiejszy wybrałbym wtryski hana.

Napisano

co prawda nie punto a bravo ale z tym samym silnikiem

mialem rail'a apache, zmienilem na omvl reg fast, dziala dobrze nawet przy obecnych mrozach

Napisano
  • Autor

a ile (przebieg) wytrzymały ci valteki bo auto ma swoje lata i wogóle zastanawiam się czy warto w nie ładować ponad 2 kzł. Ale z drugiej strony jest w świetnej kondycji i szkoda sprzedawać i szukać niewiadomo czego i w jakim stanie sciana.gif

> Paradoksalnie do mniejszych silników potrzebne są dokładniejsze wtryskiwacze, bo czas wtrysku jest

> krótszy ...

> Najgorzej jest w silnikach z full-group - tam czas są najkrótsze.

> Akurat w tym silniku wystarczą valteki i REGi - miałem te pierwsze, mam te drugie (silnik 1,2 8V

> 60KM) - obie listwy dają radę. Jednak jakbym miał zakładać ponownie, to na dzień dzisiejszy

> wybrałbym wtryski hana.

Napisano

> a ile (przebieg) wytrzymały ci valteki bo auto ma swoje lata i wogóle zastanawiam się czy warto w nie ładować ponad 2 kzł. Ale z drugiej strony jest w świetnej kondycji i szkoda sprzedawać i szukać niewiadomo czego i w jakim stanie

Valteki wytrzymały mi ok. 17tys.km REGi już mają więcej.

Każde nowsze autko będzie więcej kosztowało w serwisie, więcej traci na wartości, większe ubezpieczenie. Starsze są prostsze, częściej się psują, ale mniej kosztują naprawy. Jak masz dobry i zadbany egzemplarz to go używaj ile się da ...

Napisano
  • Autor

Egzemplarz jest jak na razie o.k. - mam go od prawie 2 lat i jedyne co wymieniłem to wydech i końcówki drążka kierowniczego w sumie ok. 400 plnów na dobrych zamiennikach devil.gif + coroczny przegląd z wymianą oleju itp. Co do wyposażenia też nie ma się do czego przyczepić bo to HLX.

> Valteki wytrzymały mi ok. 17tys.km REGi już mają więcej.

> Każde nowsze autko będzie więcej kosztowało w serwisie, więcej traci na wartości, większe

> ubezpieczenie. Starsze są prostsze, częściej się psują, ale mniej kosztują naprawy. Jak masz

> dobry i zadbany egzemplarz to go używaj ile się da ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.