Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 1.7DTI - problem z płynem chłodniczym

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś zauważyłem niepokojącą rzecz - wokół korka wlewu oleju miałem pełno wody - wyglądało to jak płyn chłodniczy. Po odkręceniu korka wlewu oleju z wlewu wydobywała się para. Dwa dni temu uzupełniłem ubytek płynu (w zbiorniczku było prawie pusto) ok. 1,5l płynu a dziś zauważyłem tę wodę wokół korka i nieco zachlapany silnik niżej. Nie sprawdziłem czy przybyło oleju (sprawdzę to jutro). Czy to może być uszczelka pod głowicą?

Napisano

> Witam

> Dziś zauważyłem niepokojącą rzecz - wokół korka wlewu oleju miałem pełno wody - wyglądało to jak

> płyn chłodniczy. Po odkręceniu korka wlewu oleju z wlewu wydobywała się para. Dwa dni temu

> uzupełniłem ubytek płynu (w zbiorniczku było prawie pusto) ok. 1,5l płynu a dziś zauważyłem tę

> wodę wokół korka i nieco zachlapany silnik niżej. Nie sprawdziłem czy przybyło oleju (sprawdzę

> to jutro). Czy to może być uszczelka pod głowicą?

Może ale najczęściej w tej głowicy padają oringi gumowe na tulejach wtrysków. Czasem też pękają głowice od środka przez powstałe pory z procesu produkcyjnego. Bez rozbiórki ciężko powiedzieć bo płynu faktycznie wcina ci sporo.

Napisano
  • Autor

> Może ale najczęściej w tej głowicy padają oringi gumowe na tulejach wtrysków. Czasem też pękają

> głowice od środka przez powstałe pory z procesu produkcyjnego. Bez rozbiórki ciężko powiedzieć

> bo płynu faktycznie wcina ci sporo.

Tzn tyle dolałem od powiedzmy późnego lata. Pamiętam, że jakoś we wrześniu uzupełniłem poziom i ostatnio zobaczyłem, że brakuje.

Napisano

równie dobrze może to nie być nig groźnego.

podczas mrozów w silniku zbiera sie dużo wilgoci (stąd wilgoć na korku)

a i gumowe węże lubia popuszczać płyn chłodniczy na złączach ze wzgędu na brak elastycznosci w takim zimnie

Napisano
  • Autor

> równie dobrze może to nie być nig groźnego.

> podczas mrozów w silniku zbiera sie dużo wilgoci (stąd wilgoć na korku)

> a i gumowe węże lubia popuszczać płyn chłodniczy na złączach ze wzgędu na brak elastycznosci w

> takim zimnie

Ale po odkręceniu korka oleju waliło parą jak z czajnika.. w dodatku ten płyn rozlany wokół korka o czymś musi świadczyć..

Napisano

> Ale po odkręceniu korka oleju waliło parą jak z czajnika.. w dodatku ten płyn rozlany wokół korka o

> czymś musi świadczyć..

zobacz czy z oleju nie zrobiła sie kawa z mlekiem. jesli tak, to plyn poszedl do oleju odradzam jezdzenie na takim eliksirze.

Napisano
  • Autor

> zobacz czy z oleju nie zrobiła sie kawa z mlekiem. jesli tak, to plyn poszedl do oleju odradzam

> jezdzenie na takim eliksirze.

No niestety - olej zmienił barwę właśnie na kawę z mlekiem passed_out.gif Poziom oleju też nieco się zwiększył...

Napisano

Zanim zabierzesz się za głowicę zmierz kompresję, bo może się okazać, że to nie upg, tylko chłodnica oleju. Zdarza się, że to właśnie nią dostaje się płyn do oleju i odwrotnie.

Napisano
  • Autor

> Zanim zabierzesz się za głowicę zmierz kompresję, bo może się okazać, że to nie upg, tylko

> chłodnica oleju. Zdarza się, że to właśnie nią dostaje się płyn do oleju i odwrotnie.

Mechanik też to zasugerował. Dowiem się dopiero 13 lutego bo nie ma wcześniej terminów frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.