Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszerzanie felg a ET

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie, (nie znalazlem takiego tematu)

Czy po poszerzeniu felg zmienia sie ET ? confused.gif

jeśli ma to coś za znaczenie to chodzi o felgi 13" 2 szt. (na tył) na 8j a 2 szt. (przód) na 7,5j

Napisano

> Mam pytanie, (nie znalazlem takiego tematu)

> Czy po poszerzeniu felg zmienia sie ET ?

> jeśli ma to coś za znaczenie to chodzi o felgi 13" 2 szt. (na tył) na 8j a 2 szt. (przód) na 7,5j

no tak, o tyle ile poszerzasz. a czy na + czy na - to zależy z której strony rotora dokładasz. dobrze kombinuję?

/edit: np tu sobie możesz obczaić w locie co i jak : fajny kalkulator .

Napisano

No niestety zle myslisz 270751858-jezyk.gif

ET liczy sie od srodka osi symetrii felgi. Poszerzajac felge przesuwa sie os symetrii wiec i zmienia sie ET ale nie o wartosc poszerzenia felgi.

Po poszerzeniu znajdujesz "srodek" koła, liczysz o ile mm jest odsunięte miejsce styku rotoru z piasta i masz ET smile.gif

Sejek, wszystko zależy jakie wyjściowe ET ma felga którą będziesz poszerzał. Jeśli ma duże ET i będziesz poszerzał "po rancie" To wiadomo, że ET się zmniejszy i felga powinna pasować (UWAGA - POWINNA ale nie musi bo zalezy jaka felga będzie poszerzana).

Jeśli felga ma bardzo male ET i poszerzysz ją "po rancie" to możesz się zdziwić, że nie upchniesz w nadkole, bo ET będzie tak niskie ok.gif Wtedy lepiej poszerzać bęben do środka, ale musisz policzyć natomiast czy nie będzie tarło o wahacz.

Może lepiej powiedz jakie ET i ile cali ma felga którą chcesz robić. Ja Ci to policze ok.gif

Może być na prv ok.gif

Napisano

> No niestety zle myslisz

> ET liczy sie od srodka osi symetrii felgi. Poszerzajac felge przesuwa sie os symetrii wiec i

> zmienia sie ET ale nie o wartosc poszerzenia felgi.

> Po poszerzeniu znajdujesz "srodek" koła, liczysz o ile mm jest odsunięte miejsce styku rotoru z

> piasta i masz ET

a no przecie... sciana.gif

tak więc et zmienia się o połowę poszerzenia. jak poszerzasz z od frontu to maleje, a z tyłu rośnie. is this correct now, sir? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Felga to zwykły wzór seicento stalówka, et 33 chyba ma ? a szerokosc 5,5 o ile mi się dobrze wydaję icon_rolleyes.gif

Napisano

5J

ET około 7. przy 7J

ET około 4 przy 8J

O ile się nie machnąłem, bo późno jest 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Felga to zwykły wzór seicento stalówka, et 33 chyba ma ? a szerokosc 5,5 o ile mi się dobrze wydaję

maila masz, bo pw masz zapchane. busted.gif

Napisano

Jesli tak jest jak napisales to do upchniecia, jak dzis bede mial chwile to to policze zlosnik.gif

Napisano

Dokładnie. Kiedyś sam rozważałem poszerzenie seryjnej stalówki, ale zdecydowałem się na inny wzór grinser006.gif

Moim zdaniem spokojnie są te felgi do upchnięcia, jedynie może nieco trzeć przy glebie.

Tak więc spokojnie da radę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem spokojnie są te felgi do upchnięcia, jedynie może nieco trzeć przy glebie.

> Tak więc spokojnie da radę

No to dzięki za odpowiedź 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.