Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelki pod głowicą - da się samemu?

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Do tej pory byłem szczęśliwym posiadaczem Uniacza, niestety moja firma uraczyła mnie w rozliczeniu Pandą, która jest blachowo zdrowiutka, jednak przebyła 230kkm na LPG. Jeździła i paliła super, jednak nadszedł na nią czas i problem polega na wydmuchu spalin do układu chłodzenia. Wygląda mi na uszczelkę pod głowicą i dlatego moje pytanie:

Czy można wymienić samodzielnie lub z małą pomocą mechaników z warsztatu obok tą uszczelkę.

Z tego co się orientuję trza ruszyć rozrząd żeby się do tego dobrać. Jest jakiś manual na to lub robił to ktoś "w garażu"?

Napisano
  • Autor

Więc tak...

Może i da się samemu w garażu, jak ktoś ma wszystkie narzędzia itp. smile.gif

Mechanik wymienił mi uszczelki, termostat i pare pierdołek, głowica po spalnowaniu i autko żyje. Tylko teraz zaczęły się schody. Niestety w tym najbliższym warsztacie nie tykają się ustawienia zaworów. Autko po paru kaszlnięciach odpaliło i chodzi, tak na benzynie jak i na gazie. Na wolnych obrotach jest ok, zapala od cyknięcia, jednak nie ma mocy przy wyższych obrotach - znów tak samo na gazie jak i benzynie.

I teraz kolejne pytania, czy może to być wina zaworów, czy walnięcia np. o jeden ząbek przy rozrządzie. Jest gdzieś może manual ustawienia/sprawdzenia rozrządu? szukałem, ale nie znalazłem...

Po niedzieli jetem umówiony z gościem od regulacji zaworów, jednak albo ja źle rozumiem, albo on nie wie... O ile wiem - ale mogę się mylić-, w moim silniku ustawia się zawory płytkami w szklankach, gościu twierdzi, że Pandzia ma hydrauliczne, ale chce to sprawdzić. Nie wiem, czy przy takiej wiedzy mechanika szukać kogoś innego smile.gif

Ma ktoś pomysły?

Napisano

Panda 1,1 1,2 mają płytkowa regulację zaworów, jak rozrząd miałbyś przestawiony raczej nie odpaliłby więc regulacja zaworów jak najbardziej cool.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Panda 1,1 1,2 mają płytkowa regulację zaworów, jak rozrząd miałbyś przestawiony raczej nie

> odpaliłby więc regulacja zaworów jak najbardziej

> Pozdrawiam

Dzięki, zrobie te zawory i tak i tak, mam nadzieje że gościu nie schrzani smile.gif

Uniacz mi chodził na chyba dwóch ząbkach obok, ale przy 1.4 nie czułem tego, dopiero po ustawieniu odczułem różnice smile.gif

Napisano

> Panda 1,1 1,2 mają płytkowa regulację zaworów, jak rozrząd miałbyś przestawiony raczej nie

> odpaliłby więc regulacja zaworów jak najbardziej

> Pozdrawiam

Po przestawieniu powyżej 3 ząbków Panda nie zapali. Przy 1 ząbku auto da się wkręcić w obroty , zapala ładnie, tylko strasznie przymulone , osiągnąć 50/60 km/h trwa wieczność.

Napisano

> Po niedzieli jetem umówiony z gościem od regulacji zaworów, jednak albo ja źle rozumiem, albo on

> nie wie... O ile wiem - ale mogę się mylić-, w moim silniku ustawia się zawory płytkami w

> szklankach, gościu twierdzi, że Pandzia ma hydrauliczne, ale chce to sprawdzić. Nie wiem, czy

> przy takiej wiedzy mechanika szukać kogoś innego

> Ma ktoś pomysły?

Zmień mechanika biglaugh.gif Jakby płytka była za mała to byś słyszał , jak za gruba to by waliło w kolektory. Obstawiam 1 ząbek rozrządu.

• 2 miesiące później...
Napisano

czy taka mazia pod korkiem zbiorniczka wyrównawczego oznacza przedostawanie się spalin czy oleju do układu chłodzenia? Czy to oznacza uszczelkę do wymiany?

mazia.JPG

Napisano

> czy taka mazia pod korkiem oznacza przedostawanie się spalin czy oleju do układu chłodzenia? Czy to

> oznacza uszczelkę do wymiany?

Chyba UPG, ale znawcą nie jestem. sick.gif

Napisano

> Chyba UPG, ale znawcą nie jestem.

Bankowo, bo nugatem nie chłodzimy silnika hehe.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.