Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna - zimno w środku

Featured Replies

Napisano

Nasza nowo nabyta Laguna w ogóle nie grzeje.

Silnik osiąga normalną temp. natomiast w środku zimno.

Chłodnica gorąca , przewody wodne również , przewody dochodzące do nagrzewnicy średnio ciepłe - w środku zimno.

Co robić ?

Napisano
  • Autor

> Klima auto czy manual ?

Klimatronic ( czyli auto)

Napisano

> Klimatronic ( czyli auto)

Jak ustawiasz temperaturę na max to jest jakaś poprawa, czy też słabo grzeje?

Napisano
  • Autor

> Jak ustawiasz temperaturę na max to jest jakaś poprawa, czy też słabo grzeje?

Nie - raczej poprawy nie ma .

Napisano

> Nasza nowo nabyta Laguna w ogóle nie grzeje.

> Silnik osiąga normalną temp. natomiast w środku zimno.

> Chłodnica gorąca , przewody wodne również , przewody dochodzące do nagrzewnicy średnio ciepłe - w

> środku zimno.

> Co robić ?

Jezeli jak wspomniałeś przewody do nagrzewnicy ciepłe, to obstawiam problem z układem wentylacyjnym w kokpicie. Przy klimatroniku wszystko jest na siłownikach i mogł sie jakiś kabelek wypiąć .

Napisano

> Nie - raczej poprawy nie ma .

Zapchana nagrzewnica. Na www.renaultlaguna.pl leży manual dotyczący jej wymiany. Całe szczęście, że da się to zrobić, bez zrzucania kokpitu.

Napisano
  • Autor

Ojej - czyli czeka mnie sporo pracy , albo spory wydatek.

Miałem nadzieje , że tylko układ się zapowietrzył

Postaram się dokładnie opisać co się dzieje:

" odpalam auto, klima wyłączona . po nagrzaniu silnika włączam grzanie ( którąkolwiek funkcja) , następuje krótki podmuch wręcz gorącego powietrza, trwa to może 2, może 3 sek. potem zaczyna dmuchać zimne powietrze. "

Po minucie operacje powtarzam czyli wyłączam klime , odczekuje chwilkę i znów załczam i znów podmuch gorącego powietrza i znów po 3 sek dmucha zimne. ..... itd.

Czy są to objawy do demontażu nagrzewnicy ?

Jak się za to zabrać ?

Napisano

> Ojej - czyli czeka mnie sporo pracy , albo spory wydatek.

> Miałem nadzieje , że tylko układ się zapowietrzył

> Postaram się dokładnie opisać co się dzieje:

> " odpalam auto, klima wyłączona . po nagrzaniu silnika włączam grzanie ( którąkolwiek funkcja) ,

> następuje krótki podmuch wręcz gorącego powietrza, trwa to może 2, może 3 sek. potem zaczyna

> dmuchać zimne powietrze. "

> Po minucie operacje powtarzam czyli wyłączam klime , odczekuje chwilkę i znów załczam i znów

> podmuch gorącego powietrza i znów po 3 sek dmucha zimne. ..... itd.

> Czy są to objawy do demontażu nagrzewnicy ?

> Jak się za to zabrać ?

obejrzałeś wszystko ?

wiele pytań, mało danych.

Czy masz pełny obieg, czy termostat otwiera, czy chłodnica gorąca jeśli już otworzy, jak wskazówka od temperatury, czy trzyma mniej więcej w połowie czy rośnie potem nagle opada.

Przy takich sobie przewodach jak powiedziałeś dochodzących do nagrzewnicy może pompa wody siedzi ale wtedy silnik by się przegrzewał co zauważyłbyś choćby na wskaźniku

Podaj więcej informacji bo tak możemy tylko dedukować

Napisano
  • Autor

OK - sory

Czyli tak - po nagrzaniu silnika chłodnica staje się gorąca. Zauważyłem że najbardziej gorąca jest na środku , a bliżej góry szczególnie bliżej odpowietrznika ta ciepłota jest jakby mniejsza.

Wskażnik temperatury wskazuje temp. mniej więcej na połowie i tak się utrzymuje. Jeśli oczywiście silnik się grzeje na postoju - wskazanie temp. wzrasta.

Po za tym wcześniej w te największe mrozy - zauważyłem ( usłyszałem ) jak podczas rozgrzewanie się silnika dochodzą odgłosy "przelewania się wody" . Miałem wrażenie że układ jest zapowietrzony .

A-ha dodam jeszcze , że autko oglądał gazownik i od razu stwierdził że padła nagrzewnica, ale czy można mu wierzyć ?

Ponieważ autko ma sekwencyjny gaz więc po podłączeniu laptopa gazownik odczytał, że na parowniku jest 76 st Celsiusza.

Napisano

> OK - sory

> Czyli tak - po nagrzaniu silnika chłodnica staje się gorąca. Zauważyłem że najbardziej gorąca jest

> na środku , a bliżej góry szczególnie bliżej odpowietrznika ta ciepłota jest jakby mniejsza.

> Wskażnik temperatury wskazuje temp. mniej więcej na połowie i tak się utrzymuje. Jeśli oczywiście

> silnik się grzeje na postoju - wskazanie temp. wzrasta.

> Po za tym wcześniej w te największe mrozy - zauważyłem ( usłyszałem ) jak podczas rozgrzewanie się

> silnika dochodzą odgłosy "przelewania się wody" . Miałem wrażenie że układ jest zapowietrzony

> .

> A-ha dodam jeszcze , że autko oglądał gazownik i od razu stwierdził że padła nagrzewnica, ale czy

> można mu wierzyć ?

> Ponieważ autko ma sekwencyjny gaz więc po podłączeniu laptopa gazownik odczytał, że na parowniku

> jest 76 st Celsiusza.

Hmmm

wiele wskazuje na to że faktycznie możesz mieć problem z nagrzewnicą

Skoro obieg jest pełny a przewody do nagrzewnicy ledwo ciepłe, słyszysz przelewanie się wody to może wskazywać na koniec nagrzewnicy.

Zastanawiam się jeszcze nad tymi przewodami podciśnieniowymi o których ktoś wspomniał wcześniej

Napisano

jak juz bedziesz mial na wierzchu nagrzewnice to postaraj sie przeplukac przewody do niej idac, z tego co mi wiadomo posiadaja w sobie jakies dodatkowe zaworki badz kryzy.

Napisano
  • Autor

Jak się zabrać za demontaż nagrzewnicy ?

Ktoś tu pisał :

" ... Całe szczęście, że da się to zrobić, bez zrzucania kokpitu. "

Ja to zrobić?

Napisano

> Jak się zabrać za demontaż nagrzewnicy ?

> Ktoś tu pisał :

> " ... Całe szczęście, że da się to zrobić, bez zrzucania kokpitu. "

> Ja to zrobić?

u góry masz link podany

Napisano

> Chyba ze mnie lichy informatyk .....

> Otwieram

> www.renaultlaguna.pl

> ale o nagrzewnicy nie potrawie nic znaleźć

Zapewne będzie na ichniejszym forum, ale jak znam życie musisz się tam zalogować.

Napisano

> Zapewne będzie na ichniejszym forum, ale jak znam życie musisz się tam zalogować.

http://renaultlaguna.pl/forum/topic/32854-regeneracja-nagrzewnicy/

http://renaultlaguna.pl/forum/topic/43428-troche-inny-patent-na-reanimacje-nagrzewnicy/

I chyba temat główny:

http://renaultlaguna.pl/forum/topic/26-li-phi-demontaz-i-czyszczenie-nagrzewnicy-typ-valeo/

Warto się zarejestrować, bo to prawdziwa kopalnia wiedzy nt wszystkich generacji i wersji Lagun.

Napisano

> Ponieważ autko ma sekwencyjny gaz więc po podłączeniu laptopa gazownik odczytał, że na parowniku

> jest 76 st Celsiusza.

A mi jak kiedyś w Uno gaz założyli to cały płyn z nagrzewnicy poszedł na skróty przez parownik. Nie masz tego samego problemu?

Napisano
  • Autor

Zastosowałem się dokładnie to tej recepty :

http://renaultlaguna.pl/forum/topic/43428-troche-inny-patent-na-reanimacje-nagrzewnicy/

I niestety - nie działa frown.gif

Owszem wypłukałem jakiś wstrętny szlam, przedmuchałem , wypłukałem , potem napełniłem chłodziwem , odpowietrzyłem i ............... lipa.

Nadal nie grzeje.

Co dziwne - wymacałem rurki dochodzące do nagrzewnicy tuż obok pedału gazu i były bardzo bardzo gorące .

Silnik nagrzałem , aż załączył się wentylator na chłodnicy , a z kratki leci chłodne powietrze. No może nie zimne , ale na pewno nie gorące.

Załamka.

Co robić ?

Napisano

> Zastosowałem się dokładnie to tej recepty :

> http://renaultlaguna.pl/forum/topic/43428-troche-inny-patent-na-reanimacje-nagrzewnicy/

> I niestety - nie działa

> Owszem wypłukałem jakiś wstrętny szlam, przedmuchałem , wypłukałem , potem napełniłem chłodziwem ,

> odpowietrzyłem i ............... lipa.

> Nadal nie grzeje.

> Co dziwne - wymacałem rurki dochodzące do nagrzewnicy tuż obok pedału gazu i były bardzo bardzo

> gorące .

> Silnik nagrzałem , aż załączył się wentylator na chłodnicy , a z kratki leci chłodne powietrze. No

> może nie zimne , ale na pewno nie gorące.

> Załamka.

> Co robić ?

Ponieważ nie mam dostępu do tego linka ( zapewne potrzebna rejestracja) domyślam się ze tylko wypłukałeś nagrzewnicę. Pamiętaj ze ona już straciła swoją skuteczność i nigdy nie będzie grzać w 100%.

Skoro przewody są gorące więc należy przyjąć ze nagrzewnica jest do wymiany a może potrzebna jest regulacja klapek wewnątrz lub tych przewodów ciśnieniowych

Napisano
  • Autor

> Skoro przewody są gorące więc należy przyjąć ze nagrzewnica jest do wymiany a może potrzebna jest

> regulacja klapek wewnątrz lub tych przewodów ciśnieniowych

Koledzy właśnie w tym wątku opisują jak regenerować nagrzewnice.

No gdyby była dziurawa , wówczas wymiana jest konieczna , ale jeśli "tylko" niedrożna - jest chyba szansa z tym problemem wygrać .

"regulacja klapek " - a jak się tam dostać ? Jak się za to zabrać ? Na czym polega ta regulacja ?

Napisano

ale po co skoro nagrzewnica kosztuje grosze i wymiana nie jest jakas mega trudna ??

Napisano

> Koledzy właśnie w tym wątku opisują jak regenerować nagrzewnice.

> No gdyby była dziurawa , wówczas wymiana jest konieczna , ale jeśli "tylko" niedrożna - jest chyba

> szansa z tym problemem wygrać .

> "regulacja klapek " - a jak się tam dostać ? Jak się za to zabrać ? Na czym polega ta regulacja ?

ale nigdy nie udrożnisz jej w 100%. Pozostaną niedrożne kanały.

Wyobraź sobie 1/3 kanałów niedrożnych a pozostałą część udrożnioną przez Ciebie w połowie. Co ci to da przy -20 na zewnątrz? NIC

Ja w zeszłym roku borykałem się dokładnie z tym samym problemem w fordzie focusie. Dodatkowo nagrzewnica w nim (diesel) była wysoko. Efekt prawie żaden musiałem wymienić na nową i tylko nowa nagrzewnica daje pewność pełnego przepływu .

Napisano
  • Autor

OK - zgoda

W poniedziałek postaram się ją wyciągnąć , dokładnie obejrzę i ... być może wymienię. Macie racje .

Ale padł jeszcze pomysł regulacji klapek

Co to jest ?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> OK - zgoda

> W poniedziałek postaram się ją wyciągnąć , dokładnie obejrzę i ... być może wymienię. Macie racje .

> Ale padł jeszcze pomysł regulacji klapek

> Co to jest ?

Czy naprawdę nikt nie wie o co chodzi z tą regulacją klapek przy klimie ?

Napisano

> Czy naprawdę nikt nie wie o co chodzi z tą regulacją klapek przy klimie ?

Mogła się oberwać ta od regulacji ciepło/zimno. W Lagunie regulacja ta odbywa się nie przez zawór przymykający przepływ płynu przez nagrzewnicę, lecz przez kierowanie powietrza przez nią, lub obok niej.

Jak się zblokuje w jednym położeniu, to jest tak jak u Ciebie - albo ciągle za zimno, albo za gorąco.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.