Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto benzyna 1,4 ubywa płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Witam!

W Grande Punto, silnik benzynowy 1,4, ubywa płyn chłodniczy. Macie jakieś sugestie?

Przy przegazowaniu silnika nie ma bąbelków w zbiorniku wyrównawczym, gumowe rury nie są sztywne. Biały dym z wydechu nie idzie, organoleptycznie nie widać "przecieków" na połączeniach w układzie chłodzącym. Pacjent ma 45000 km przebiegu.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Napisano

W moim znikał przy -20oC, teraz chyba ubywanie wyhamowało. Przyczyny mogą być różne, podłóż na noc jakiś papier pod auto może uda się coś zlokalizować. Jako ciekawostkę mi płyn chłodniczy znikał od dawna (w bardzo małych ilościach). Raz nawet w serwisie mi ostro zwiększyli ciśnienie w układzie, ale znikąd nie ciekłoniewiem.gif

Napisano

mój od nowości żre płyn chłodzący - za chiny nie wiadomo skąd i dokąd ten płyn idzie. Ot takie dziadostwo to GP i tyle.

Napisano

> mój od nowości żre płyn chłodzący - za chiny nie wiadomo skąd i dokąd ten płyn idzie. Ot takie

> dziadostwo to GP i tyle.

Przynajmniej głowice nie pękają, silniki się nie zacierają, tłoki bokiem nie wychodzą oraz nie przycierają się wałki rozrządu oraz szklanki, nie płyną tłoki i nie klekoczą napinacze grinser006.gif.

Sprawdź czy nie masz przypadkiem delikatnego nacieku na pompie wody ok.gif.

U mnie trochę ucieka właśnie tędy, ale pompa (podobnie jak pasek i napinacz zlosnik.gif) ma już 12 lat, więc po takim czasie ma prawo coś się dziać.

Napisano

> Przynajmniej głowice nie pękają, silniki się nie zacierają, tłoki bokiem nie wychodzą oraz nie

> przycierają się wałki rozrządu oraz szklanki, nie płyną tłoki i nie klekoczą napinacze .

silnik pewnie niedługo sie zatrze, skoro na zimnym zanim sobie wytworzy cisnienie oleju mija z 15 sekund i wszystko zaczyna klekotac pod maską.

> Sprawdź czy nie masz przypadkiem delikatnego nacieku na pompie wody .

> U mnie trochę ucieka właśnie tędy, ale pompa (podobnie jak pasek i napinacz ) ma już 12 lat, więc

> po takim czasie ma prawo coś się dziać.

pompa była zmieniana na gwarancji, poza tym teraz jest nowy rozrząd z nową pompą i dalej to samo.

Napisano

Proponuję poszukać nalotów na chłodnicy, w okolicach pompy, przy złączach. Obstawiam chłodnicę z jej lewej strony - spora część GP ma w tamtym miejscu przecieki. Mój przy tym przebiegu miał...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.