Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aku. bezobsługowy - reanimacja ?

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem już 5-letnią Centrę Futura 45 na nowy, mimo ładowania wskaźnk był biały (pewniej już niski poziom elektrolitu), ale na ciepłym silniku jeszcze kręcił.

Teraz zastanawiam się nad możliwością jego reanimacji. zna ktoś jakiś patent ? smile.gif

Napisano

> Teraz zastanawiam się nad możliwością jego reanimacji.

> zna ktoś jakiś patent ?

sprawdzic poziom elektrolitu i naladowac.

sprawdzic u elektryka samochodowego prad rozruchowy.

ja metoda techniczna sprawdzilem pojemnosc akumulatora i wyszlo, ze z 45Ah mial 8-10Ah - juz nie pamietam dokladnie.

5 lat na akumulator, to duzo i kazde 5zl wydane na "reanimowanie" takiego akumulatora idzie na zmarnowanie.

lepiej kupic nowy. ok.gif

Napisano

> Wymieniłem już 5-letnią Centrę Futura 45 na nowy, mimo ładowania wskaźnk był biały (pewniej już

> niski poziom elektrolitu), ale na ciepłym silniku jeszcze kręcił.

> Teraz zastanawiam się nad możliwością jego reanimacji. zna ktoś jakiś patent ?

zależy jaką masz obudowę w tej futurze, jeśli otwieraną to możesz spokojnie dolać wody destylowanej i podładować aku, a potem obserwować zachowanie.

Oczko to też słaby wyznacznik stanu, po pierwsze jest tylko w jednej celi, a po drugie lubi się zawieszać.

Napisano

> ja metoda techniczna sprawdzilem pojemnosc akumulatora i wyszlo, ze z 45Ah mial 8-10Ah - juz nie

tzn w jaki to sposob?

Napisano

> tzn w jaki to sposob?

do akumulatora podlaczona jest zarowka i co okreslony czas (np. 1 minuta) mierzony jest prad i napiecie. calkujac prad liczysz pojemnosc.

Napisano

> do akumulatora podlaczona jest zarowka i co okreslony czas (np. 1 minuta) mierzony jest prad i napiecie. calkujac prad liczysz pojemnosc.

Ja podłączyłem na noc amperomierz i kamerkę na zasilaczu. Na drugi dzień sprawdziłem, kiedy prąd spadł na łeb na szyję smile.gif

Napisano

> Ja podłączyłem na noc amperomierz i kamerkę na zasilaczu. Na drugi dzień sprawdziłem, kiedy prąd

> spadł na łeb na szyję

prad pobierany przez zarowke tak?

Napisano

> prad pobierany przez zarowke tak?

Tak. Im większa moc żarówki tym krócej będzie działać ...

Napisano

jesli możesz dostać się do cel to sprawdż areometrem busted.gif gęstość - jeśli nie ma 1,3 to ładuj , jak w trakcie ładowania wyciągniesz do pomiaru brązowy zlosnik2.gif elektrolit to odłącz zasilanie i wymień aku.powodzenia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.