Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stłuczka której nie było i podwyżka składek ubezpieczenia

Featured Replies

Napisano

Witam grono Autokącikowiczów.

Sytuacja niżej opisana dotyczy mojej osoby. Ale do rzeczy. Około połowy stycznia br. dostałem od TU Benefia pisemko z zaproszeniem do salonu na przedłużenie polisy samochodu którego... nie posiadam od 3lat. Oczywiście zadzwoniłem i poprosiłem o wyjaśnienie. Oczywiście wyszedłem z założenia iż przez telefon tylko mozna porozmawiać i nie ma śladów korespondencji. Tak więc napisałem e-mail'a do Benefii z prośbą o wyjaśnienie. W odpowiedzi otrzymałem informację iż poprzez błąd systemu (w co nie wierzę) zostałem przypisany do polisy samochodu. Benefia zagwarantowałe że sprawa została wyjaśniona i zamknięta. Ku memu zdziwieniu kilka dni póżniej od mojego obecnego ubezpieczyciela otrzymałem korespondencję z informacją o podwyżce składki ubezpieczenia ze względu na szkodę. Zacząłem drązyć temat i okazalo się że benefia nie wywiązała się ze zobowiązania i w Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym szkoda widnieje na moim koncie ze względu na kolizję samochodem do którego byłem przypisany poprzez "błąd systemu" Napisałem raz jeszcze do benefii z prośbą o korektę i w miedzyczasie do UFG z prosbą o podjęcie interwecji u odpowiedniego TU. W piątek po rozmowie telefonicznej z Panią konsultant w UFG otrzymałem informację że nadal nic się nie zmieniło. Rozważam złożenie skargi do Rzecznika Ubezpieczonych. Ewentualnie złożenie doniesienia o popełnieniu przestępstwa do prokuratury przez agenta benefii i nowego nabywcę auta- bo przecież na uowie K-S samochodu wszystko jest napisane i nie wierzę w tłumaczenie o błędzie systemu jak wcześniej napisałem. Rozumiem moje obecne TU bo przeciez dla niego jedynym źródłem informacji o bezszkodowości to właśnie UFG. Teraz rodzi się pytanie: co z ewentualną nadpłatą jeśli udowodnię swą niewinność? Zostaje rozliczonana poczet następnej raty ubezpieczenia, zostaje zwrócona, czy przepada bo na tą chwilę jestem przecież "sprawcą "kolizji? Czy ubezpieczyciel miał prawo (ale zapewne tak) podnieść składki ubezpieczenia? Prosze o opinię w tej sprawie, życzliwych Koleżanki i Kolegów. Może ktoś z Was miał podobną sytuację i posłuży radą. Wszelkie dokumenty dowodzące moją niewinność posiadam.

Napisano

Prawdopodobnie nie zgłosiłeś zbycia samochodu, nowy właściciel nie przerejestrował i ubezpieczał dalej na Ciebie.

> Teraz rodzi się pytanie: co z ewentualną nadpłatą jeśli udowodnię swą niewinność?

> Zostaje rozliczonana poczet następnej raty ubezpieczenia, zostaje zwrócona, czy przepada bo na

> tą chwilę jestem przecież "sprawcą "kolizji?

Należy Ci się zwrot z ustawowymi odsetkami, ale jeśli zażądasz zwrotu w gotówce/przelewem to potracą sobie jakieś absurdalne koszty manipulacyjne, więc lepiej niech to przeksięgują na kolejną polisę.

Żeby było zabawniej to pewnie nie naliczą Ci należnych odsetek, najlepiej machnij ręką(zakładam, że będę to kwoty rzędu kilku złotych) na odsetki i niech przeksięgują to na następną polisę.

> Czy ubezpieczyciel miał prawo (ale zapewne tak)

> podnieść składki ubezpieczenia?

Miał takie dane to podniósł, niestety w tej sytuacji to Ty musisz udowodnić, że nie jesteś wielbłądem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie nie zgłosiłeś zbycia samochodu, nowy właściciel nie przerejestrował i ubezpieczał

> dalej na Ciebie.

Dopełniłem formalności w wydziale komunikacji i poinformowałem ubezpieczyciela w dniu sprzedaży.

> > Miał takie dane to podniósł, niestety w tej sytuacji to Ty musisz udowodnić, że nie jesteś

> wielbłądem.

> Pozdrawiam BAS

Z tego zdaję sobie sprawę. Tylko jak to zrobić najskuteczniej i najszybciej?

Napisano

> Dopełniłem formalności w wydziale komunikacji i poinformowałem ubezpieczyciela w dniu sprzedaży.

No to sobie lecą w kulki. Wezwij ich listem poleconym do korekty błędnych danych, jeśli tego nie zrobią a będziesz musiał zapłacić wyższą składkę to... no to jesteś w czarnym miejscu, gdyby to nadal był ten sam ubezpieczyciel to po nadpłaceniu składki, można by go wezwać do zwrotu nadpłaconej składki.

Pisz do Rzecznika Ubezpieczonych(do ich wiadomości), pewnie przyśpieszy to bieg sprawy.

> Z tego zdaję sobie sprawę. Tylko jak to zrobić najskuteczniej i najszybciej?

Rzecznik Ubezpieczonych. Wszystko załatwiasz listami poleconymi, nic na gębę/maila.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> No to sobie lecą w kulki. Wezwij ich listem poleconym do korekty błędnych danych, jeśli tego nie

> zrobią a będziesz musiał zapłacić wyższą składkę to... no to jesteś w czarnym miejscu, gdyby

> to nadal był ten sam ubezpieczyciel to po nadpłaceniu składki, można by go wezwać do zwrotu

> nadpłaconej składki.

Polecony już wysłałem w międzyczasie. Orientujesz się jaki mają czas na wystawienie korekty?

> Pisz do Rzecznika Ubezpieczonych(do ich wiadomości), pewnie przyśpieszy to bieg sprawy.

> Rzecznik Ubezpieczonych. Wszystko załatwiasz listami poleconymi, nic na gębę/maila.

> Pozdrawiam BAS

Tak też zrobię. Dziś już nie mam nastroju ale jutro zredaguję pismo. Dołącze wszystkie dowody jakie posiadam. Co do czasu podjęcia interwencji przez Rzecznika- masz wiedzę w tym temacie?

Napisano

> Polecony już wysłałem w międzyczasie. Orientujesz się jaki mają czas na wystawienie korekty?

Nie wiem.

> Tak też zrobię. Dziś już nie mam nastroju ale jutro zredaguję pismo. Dołącze wszystkie dowody jakie

> posiadam.

Kopie, oryginały zostają u Ciebie.

> Co do czasu podjęcia interwencji przez Rzecznika- masz wiedzę w tym temacie?

Jest to państwowa instytucja, więc chyba 30dni, ale...

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie wiem.

> Kopie, oryginały zostają u Ciebie.

Tak, wiem choć nie dopisałem 893goodvibes.gif

> Jest to państwowa instytucja, więc chyba 30dni, ale...

> Pozdrawiam BAS

Według KPA to 30dni.

A tak w ogóle: dzięki ok.gif

Napisano

> Dopełniłem formalności w wydziale komunikacji i poinformowałem ubezpieczyciela w dniu sprzedaży.

> Z tego zdaję sobie sprawę. Tylko jak to zrobić najskuteczniej i najszybciej?

Pokazać swojemu ubezpieczycielowi kopie kwitów tj. wyrejestrowanie i powiadomienie TU.

Do poprzedniego TU wysłać pismo z żądaniem natychmiastowego skorygowania danych o przebiegu ubezpieczenia, jednak nie później niż w terminie powiedzmy 7 dni. Jeśli nie zrobią tego w terminie uznasz, że to nie pomyłka tylko działanie celowe zmuszony jesteś powiadomić o poświadczeniu nieprawdy czy toś w te nutę.

Wszystko oczywiście polecone z zpo.

Napisano

Pisz do Rzecznika, mi podobną sprawę (nie z ubezpieczeń) załatwili w ciągu 30 dni i dzięki Rzecznikowi wydębiłem z dużej sieci ogólnopolskiej całkowity zwrot kosztów za sprzęt po 2,5 roku jego eksploatacji wink.gif

Do poprzedniego TU nie musisz nic pisać, Rzecznik za Ciebie sporządzi list do nich.

W moim przypadku było tak, że pisałem, chodziłem, trułem du..ę i nic to nie dawało. Po zgłoszeniu do Rzecznika, ten wystosował odpowiedni list, który ja miałem dostarczyć i takim sposobem podkulili ogon i wypłacili kasę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.