Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mapa do oceny-po co jest zwiększenie mnożnika poniżej 2,8ms

Featured Replies

Napisano

Pacjent to punto2 silnik 1.2 8V 60KM

Przesiadka ze stag 300 na 300+ po upgrade do ISA2

Zauważyłem że wycięcie wszystkich punktów z wyjątkiem pierwszego i ostatniego niewiele zmienia - komputer benzyny sam to koryguje smile.gif

W zasadzie ustawienie dowolnego mnożnika nie powoduje złej pracy silnika - komputer benzyny koryguje czasy wtrysków w zakresie mnożnika od 1.2 do 1.7 ...

Z kolei włączenie autoadaptacji skutkuje kombinowaniem komputera benzyny do tego stopnia, że falują obroty biegu jałowego i silnik losowo gaśnie na biegu jałowym - po wyłączeniu autoadaptacji jak ręką odjął smile.gif

285783142-punto2stag300p5mapa.png

post-14694-14352515649991_thumb.png

Napisano

Zwiększenie mnożnika jest po to, żeby silnik dostawał gaz - żaden wtryskiwacz gazowy nie da razy otwierać się tak szybko, dlatego sztucznie zwiększony jest czas wtrysku.

A mnożnik ustawia się po to, żeby właśnie ecu benzynowy nie musiał korygować mieszanki. Ma w ogóle nie wiedzieć, że silnik pracuje na gazie.

Napisano

> Zwiększenie mnożnika jest po to, żeby silnik dostawał gaz - żaden wtryskiwacz gazowy nie da razy

> otwierać się tak szybko, dlatego sztucznie zwiększony jest czas wtrysku.

> A mnożnik ustawia się po to, żeby właśnie ecu benzynowy nie musiał korygować mieszanki. Ma w ogóle

> nie wiedzieć, że silnik pracuje na gazie.

A to mnie zawsze ciekawiło - czemu ? Przecież wtryskiwacze są już chyba tak długo na rynku żeby zejść z czasem porównywalnego do benzynowych..

Napisano

> A to mnie zawsze ciekawiło - czemu ? Przecież wtryskiwacze są już chyba tak długo na rynku żeby

> zejść z czasem porównywalnego do benzynowych..

Nie jest to takie całkiem proste. Dysze wielokrotnie większe, to i elementy wykonawcze wtryskiwaczy LPG są (zwykle) duże i relatywnie ciężkie, stąd ich bezwładność też większa. Mimo sterowania peak&hold realizacja niskich czasów wtrysku jest problematyczna.

Napisano

> Zwiększenie mnożnika jest po to, żeby silnik dostawał gaz - żaden wtryskiwacz gazowy nie da razy otwierać się tak szybko, dlatego sztucznie zwiększony jest czas wtrysku...

claps.gif za poprawną odpowiedź smile.gif

Skutek tego jest taki, że przy wchodzeniu i wychodzeniu z cut-off silnikiem znacznie mniej szarpie i nie dostaje takiej czkawki jak poprzednio na 1 i 2 biegu smile.gif

Napisano

Ja jakiś czas temu wgrałem w miarę świeży firmware (ten, gdzie autoadaptacja korzysta z sondy), ustawiłem próg korekcji na 1%, dałem auto-stop i... nie chce mi się już tam zaglądać. smile.gif

Napisano

> Ja jakiś czas temu wgrałem w miarę świeży firmware (ten, gdzie autoadaptacja korzysta z sondy), ustawiłem próg korekcji na 1%, dałem auto-stop i... nie chce mi się już tam zaglądać.

No właśnie u mnie są problemy przy włączeniu autoadaptacji - na wolnych obrotach silnik nie równo pracuje i czasami gaśnie ...

Z tym, że ja ustawiłem 5% ...

U mnie chwilowe różnice są skokowe - jest tak ok. 4%, potem chyba coś koło 7% potem ze 12% ...

Wartości te pojawiają się i znikają.

Mam wrażenie że komputer lpg chce przechytrzyć komputer benzyny, a komputer benzyny chce przechytrzyć komputer lpg i jakoś się dogadać nie mogą. Jak wyłączę autoadaptację, to obroty biegu jałowego są stałe ja drut smile.gif

U mnie silnik spełnia normy EURO3, u znajomego na EURO2 autoadaptacja chodzi bardzo dobrze ...

PS. Dzisiaj już nie gasł - info od piękniejszej połowy otrzymałem dosłownie przed chwilą.

Napisano

> Zwiększenie mnożnika jest po to, żeby silnik dostawał gaz - żaden wtryskiwacz gazowy nie da razy

> otwierać się tak szybko, dlatego sztucznie zwiększony jest czas wtrysku.

> A mnożnik ustawia się po to, żeby właśnie ecu benzynowy nie musiał korygować mieszanki. Ma w ogóle

> nie wiedzieć, że silnik pracuje na gazie.

Zgadzam się ale nie do końca bo trochę zbyt ogólnie napisałeś, wyszło że mnożnik to jak wajcha: w górę więcej gazu, w dół mniej gazu - a tak nie jest.

Zwiększenie (lub zmniejszenie) mnożnika jest po to aby ECU dało rade obsłużyć korekty krótko i długo terminowe. Zwróć uwagę, że jak podniesiesz mnożnik za dużo i stanie się za bogato dla ECU, to ECU dokona korekty czasów wtrysku i będzie starało się skrócić czasy wtrysków benzyny (czyli czasy wtrysków gazu - bo tak jak napisałeś nie wie że jest na gazie). Wszystko z umiarem, tak aby ECU dawało sobie rade z korektami (zarówno na plus jak i minus). Bo jak korekta wyjdzie poza widełki określone w ECU to pojawi się błąd ECU.

Prawidłowo ustawiony mnożnik to jak ZŁOTY ŚRODEK jak go raz ustawisz to ECU powinno same ogarniać drobne zmiany ciśnienia, temp. Itd. co wpływa na "stechiometryczność" mieszanki paliwowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.