Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usunięcie filtra cząstek stałych

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam Focusa 1,6TDCi z filtrem cząstek stałych. Przebieg to 130tyś.

Ostatnio musiałem pojechać do ASO bo zaświeciła się czerwona kontrolka (taka zębatka z wykrzyknikiem). Powód: zapchanie filtra cząstek stałych. Cośtam zrobili, dolali jakiegoś płynu i jest OK. Ale poinformowali mnie, że to się znowu stanie... i na to nie ma rady. Cena wymiany tego filtra zwaliła mnie z nóg: 5 do 6tyś zł!!!

Ponoć da się to coś usunąć za ok. 1500zł w niewielu warsztatach.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Napisano

> Ponoć da się to coś usunąć za ok. 1500zł w niewielu warsztatach.

> Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Napisz do mnie na priv to mogę podrzucić Ci namiar na kolegę z innego forum, który zajmuję się wycinkami pod Krakowem.

Nie pamiętam za ile, ale w +- tej cenie bedziesz miał wycinkę + chip.

Napisano

No chyba, ze akurat bedziesz przejazdem w W-wie to pozbedziesz sie tego u mnie za 1400,- smile.gif

Napisano
  • Autor

> Napisz do mnie na priv to mogę podrzucić Ci namiar na kolegę z innego forum, który zajmuję się

> wycinkami pod Krakowem.

> Nie pamiętam za ile, ale w +- tej cenie bedziesz miał wycinkę + chip.

Dzięki za oferty ale też znalazłem warsztat który to wykonuje.

Bardziej chodzi mi o to, czy po usunięciu tego filtra mogą być jakieś kłopoty techniczne bądź formalne (prawne czy jak to nazwać)?

Czy w ASO jak to wykryją mogą się czepiać? Zależy mi na tym ASO bo akurat mam bardzo dobry a auto jest firmowe więc nie ja płacę. Oczywiście 5-6tyś nie mam zamiaru wydawać, nawet firmowych :D

Napisano

> Dzięki za oferty ale też znalazłem warsztat który to wykonuje.

> Bardziej chodzi mi o to, czy po usunięciu tego filtra mogą być jakieś kłopoty techniczne bądź

> formalne (prawne czy jak to nazwać)?

> Czy w ASO jak to wykryją mogą się czepiać? Zależy mi na tym ASO bo akurat mam bardzo dobry a auto

> jest firmowe więc nie ja płacę. Oczywiście 5-6tyś nie mam zamiaru wydawać, nawet firmowych :D

Jak samochód jest po gwarancji to mogę Cię cmoknąć w pompkę. Jeśli nie zrobi tego rzeźnik bez pojęcia, to nic się nie będzie działo.

Napisano
  • Autor

> Jak samochód jest po gwarancji to mogę Cię cmoknąć w pompkę. Jeśli nie zrobi tego rzeźnik bez

> pojęcia, to nic się nie będzie działo.

Trochę poczytałem i jednoznacznie mi wynika z tego co znalazłem, że usunięcie filtra jest nielegalne. Mam to w d*** ale czy przy wizycie w ASO nie będą grozić, że to gdzieś zgłoszą? Nie wiem gdzie i czy w ogóle jest jakoś sprecyzowane czym to grozi ale na wszelki wypadek chciałbym to wiedzieć.

Napisano

> Trochę poczytałem i jednoznacznie mi wynika z tego co znalazłem, że usunięcie filtra jest

> nielegalne. Mam to w d*** ale czy przy wizycie w ASO nie będą grozić, że to gdzieś zgłoszą?

> Nie wiem gdzie i czy w ogóle jest jakoś sprecyzowane czym to grozi ale na wszelki wypadek

> chciałbym to wiedzieć.

a gdzie to by niby mieli zgłosić ?? Usuwaj dziada i tyle.

Napisano
  • Autor

> a gdzie to by niby mieli zgłosić ?? Usuwaj dziada i tyle.

Skoro jest nielegalne, to rozumiem że za to coś grozi. Nie wiem co ale skoro się czegoś zabrania to rozumiem że z jakimiś konsekwencjami grinser006.gif

A poważnie to znam faceta, który sprowadził sobie mercedesa z USA i w ASO (u Zasady) powiedzieli, że go nie będą serwisować bo nie kupił u nich... Poważnie.

Napisano

> Skoro jest nielegalne, to rozumiem że za to coś grozi. Nie wiem co ale skoro się czegoś zabrania to

> rozumiem że z jakimiś konsekwencjami

> A poważnie to znam faceta, który sprowadził sobie mercedesa z USA i w ASO (u Zasady) powiedzieli,

> że go nie będą serwisować bo nie kupił u nich... Poważnie.

nikt tego nigdzie nie zgłosi, Policja Cię o 6 rano za to nie obudzi.

Napisano

> Dzięki za oferty ale też znalazłem warsztat który to wykonuje.

> Bardziej chodzi mi o to, czy po usunięciu tego filtra mogą być jakieś kłopoty techniczne bądź

> formalne (prawne czy jak to nazwać)?

> Czy w ASO jak to wykryją mogą się czepiać? Zależy mi na tym ASO bo akurat mam bardzo dobry a auto

> jest firmowe więc nie ja płacę. Oczywiście 5-6tyś nie mam zamiaru wydawać, nawet firmowych :D

auto bez filtra nie powinno przejsc przegladu rejestracyjnego. A jak jest u nas z przegladami sam wiesz.

Jak chcesz to zrobic z glowa to jedz do kogos kto zamiast filtra zrobi Ci atrape. Przynajmniej na 1 rzut oka nie bedzie sie w oczy rzucalo, ze auto wykastrowane. Wybebesza sie oryginalny filtr i w jego srodek daje sie przelotowke.

Zrobi Ci to praktycznie kazdy kto zajmuje sie chiptuningiem. Tylko nie jedz do najtaniszego ale takiego co ma doswiadczenie i dobra opinie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.