Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC AT90E i pęknięte kolanko

Featured Replies

Napisano

witam mam problem z reduktorem BRC AT90E. Pękły oba kolanka. Wyciągnąłem reduktor ale nie ma opcji żeby go rozkręcić. Przez otwory udało mi się wyciągnąć pozostałości po starych kolankach razem z pierścieniami zabezpieczającymi. Pytanie czy mogę założyć nowe kolanka np. metalowe bez zabezpieczenia ?? Będzie się to trzymać ??

Napisano

> witam mam problem z reduktorem BRC AT90E. Pękły oba kolanka. Wyciągnąłem reduktor ale nie ma opcji żeby go rozkręcić. Przez otwory udało mi się wyciągnąć pozostałości po starych kolankach razem z pierścieniami zabezpieczającymi. Pytanie czy mogę założyć nowe kolanka np. metalowe bez zabezpieczenia ?? Będzie się to trzymać ??

O ile dobrze pamiętam w ATE90 zabezpieczenia kolanek to kawałek blachy przykręcony do reduktora ...

Jak urwała się śruba to zawsze można ją rozwiercić i nagwintować otwór.

Zawsze pozostaje włożyć kolanka z oringami na silikon, ustawić pod odpowiednim kątem i pozostawić do wyschnięcia - wtedy na pewno nie wypadną smile.gif

Napisano
  • Autor

> O ile dobrze pamiętam w ATE90 zabezpieczenia kolanek to kawałek blachy przykręcony do reduktora ...

> Jak urwała się śruba to zawsze można ją rozwiercić i nagwintować otwór.

> Zawsze pozostaje włożyć kolanka z oringami na silikon, ustawić pod odpowiednim kątem i pozostawić

> do wyschnięcia - wtedy na pewno nie wypadną

nie nie zabezpieczenie to oring zapinany od wewnątrz. co do zabawy w rozwiercanie to mi się nie chce reduktor jest już wyeksploatowany, chcę żeby jeszcze dociągnął do końca roku. druga sprawa że za bardzo nie mam warunków do takie rozbierania go.

Napisano

> nie nie zabezpieczenie to oring zapinany od wewnątrz. co do zabawy w rozwiercanie to mi się nie

> chce reduktor jest już wyeksploatowany, chcę żeby jeszcze dociągnął do końca roku. druga

> sprawa że za bardzo nie mam warunków do takie rozbierania go.

Nie odkręcisz pokrywy zespołu wodnego, bo to od tamtej strony jest? Całego reduktora przecież nie trzeba rozbierać.

Napisano
  • Autor

> Nie odkręcisz pokrywy zespołu wodnego, bo to od tamtej strony jest? Całego reduktora przecież nie

> trzeba rozbierać.

nie dam rady. 3 śruby stoją na amen. nawet ponacinałem łby żeby je potraktować wielkim śrubokrętem udarowym i diupa. szybciej poukręcają się. próbowałem tez nabić większą końcówkę typu torx i tez nie da się frown.gif

Napisano

> witam mam problem z reduktorem BRC AT90E. Pękły oba kolanka. Wyciągnąłem reduktor ale nie ma opcji

> żeby go rozkręcić. Przez otwory udało mi się wyciągnąć pozostałości po starych kolankach razem

> z pierścieniami zabezpieczającymi. Pytanie czy mogę założyć nowe kolanka np. metalowe bez

> zabezpieczenia ?? Będzie się to trzymać ??

Kolanka są zabezpieczane seegerami od wewnątrz. jedyne co to możesz zastosować jakąś masę uszczelniającą i kolanka ustawić jak trzeba. Dobra masa jest Victor Reinz.

Napisano

> nie dam rady. 3 śruby stoją na amen. nawet ponacinałem łby żeby je potraktować wielkim śrubokrętem

> udarowym i diupa. szybciej poukręcają się. próbowałem tez nabić większą końcówkę typu torx i

> tez nie da się

ostatnio używałem takiego czgoś bo też nie dawałem rady czegoś odkręcić ... i powiem że naprawde rewelacja . . . śruby puściły

Napisano
  • Autor

> ostatnio używałem takiego czgoś bo też nie dawałem rady czegoś odkręcić ... i powiem że naprawde

> rewelacja . . . śruby puściły

ożyłem różnej chemii nawet już później colą polewałem przez 2 godz i nic tongue.gif boje się ruszać oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Kolanka są zabezpieczane seegerami od wewnątrz. jedyne co to możesz zastosować jakąś masę

> uszczelniającą i kolanka ustawić jak trzeba. Dobra masa jest Victor Reinz.

o dzięki, poszukam ok.gif

Napisano
  • Autor

Przyszły kolanka zamontowałem je ale był problem znaczy sie strasznie ciężko się wkręcały teraz mam problem z wyjęciem ich może nie będę ich podklejał ?? Trzymają się mocno. Chyba że zrobie oringi od zew. i podkleje je tak żeby reszta obracała się swobodnie. Co wy na to ??

Napisano

> Przyszły kolanka zamontowałem je ale był problem znaczy sie strasznie ciężko się wkręcały teraz mam

> problem z wyjęciem ich może nie będę ich podklejał ?? Trzymają się mocno. Chyba że zrobie

> oringi od zew. i podkleje je tak żeby reszta obracała się swobodnie. Co wy na to ??

Z reguły zawsze jest osad z płynu, który trzeba usunąć przed montażem nowych. Nowe kolanka, więc trzeba zastosować nowe oringi, a przy montażu należy posmarować smarem część kolanka z oringami aby ułatwić montaż.

Napisano
  • Autor

> Z reguły zawsze jest osad z płynu, który trzeba usunąć przed montażem nowych. Nowe kolanka, więc

> trzeba zastosować nowe oringi, a przy montażu należy posmarować smarem część kolanka z

> oringami aby ułatwić montaż.

oczyściłem, nowe oringi założyłem, wkręciłem i trzymają się mocno. jak już pisałem wyżej nie mogę dostać się do komory wodnej i zastanawiam się czy wytrzymają bez zabezpieczenia

Napisano

Tam jest ciśnienie około 1 bara, więc możesz sobie policzyć, z jaką siłą będą one wypychane z obudowy. Może da się je zabezpieczyć dodatkowo jakąś łapką z blachy?

Napisano

> Tam jest ciśnienie około 1 bara, więc możesz sobie policzyć, z jaką siłą będą one wypychane z

> obudowy. Może da się je zabezpieczyć dodatkowo jakąś łapką z blachy?

Łapka z blachy to jest dobre rozwiązanie. Reduktory Genius z BRC tak mają i nigdy nie było z tym problemu.

Edit:

Emme gas(elpigas)

parownik-reduktor-lpigaz-dabrowa-gornicza_rev001.jpg

reduktor-lpg-sekwencja-brc-genius-mb-1200-krakow.jpg

Sprostowanie: Reduktory BRC Genius MB

Napisano
  • Autor

> Tam jest ciśnienie około 1 bara, więc możesz sobie policzyć, z jaką siłą będą one wypychane z

> obudowy. Może da się je zabezpieczyć dodatkowo jakąś łapką z blachy?

tak już mam plan wytnę blaszkę, wykroję z obu stron kółka tak żeby weszły nad kołnierz i tyrtyrkami przymocuje, dwoma grubymi w ten sposób nie wyskoczą. Co do ciśnienia to może i jest tam jeden bar ale ja nie do końca mam szczelny układ i mam niewielkie ubytki płynu.

Napisano
  • Autor

> Łapka z blachy to jest dobre rozwiązanie. Reduktory Genius z BRC tak mają i nigdy nie było z tym

> problemu.

> Edit:

> Emme gas(elpigas)

> Sprostowanie: Reduktory BRC Genius MB

dzięki dało mi to pomysł zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

reduktor zamontowany na razie wszystko szczelne zlosnik.gif Instalacja przełącza więc wszystko dobrze podpiąłem zlosnik.gif Dzisiaj zaleje gazu i sprawdzę szczelność ok.gif Wszystkim dziękuję za dobre słowo 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.