Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie doładowanie - jedno pytanie

Featured Replies

Napisano

Fiatowski 2.0 16vt, ale to nie jest istotne: czy ciśnienie doładowanie na poszczególnych biegach powinno być stale czy wraz ze zmianą obrotów może/powinno/nie powinno się zmieniać?

U mnie się zmienia, w sensie na trójce delikatnie spada, na czwórce i piątce trzyma, chociaż nie jechałem przez jakiś specjalnie długi czas w pełnym zakresie obrotów na najwyższych biegach ok.gif

Napisano

> Fiatowski 2.0 16vt, ale to nie jest istotne: czy ciśnienie doładowanie na poszczególnych biegach

> powinno być stale czy wraz ze zmianą obrotów może/powinno/nie powinno się zmieniać?

Doładowanie się zmienia.

> U mnie się zmienia, w sensie na trójce delikatnie spada, na czwórce i piątce trzyma, chociaż nie

> jechałem przez jakiś specjalnie długi czas w pełnym zakresie obrotów na najwyższych biegach

A ile ładuje?

Napisano

> Fiatowski 2.0 16vt, ale to nie jest istotne: czy ciśnienie doładowanie na poszczególnych biegach

> powinno być stale czy wraz ze zmianą obrotów może/powinno/nie powinno się zmieniać?

Powinno sie zmieniac jak najbardziej.

> U mnie się zmienia, w sensie na trójce delikatnie spada, na czwórce i piątce trzyma, chociaż nie

> jechałem przez jakiś specjalnie długi czas w pełnym zakresie obrotów na najwyższych biegach

Generalnie na wyzszych biegach jest wieksze obciazenie wiec doladowanie moze byc wyzsze niz na niskich biegach. Stad np. bledy overboost sie raczej na dwojce nie zdarzaja, a na 5 juz calkiem czesto.

Napisano

> Ten silnik chyba miał jakieś ograniczenie na 1 i 2 biegu

Nie miał żadnych. O ile dobrze pamiętam ładuje 0,95 bar. Do tego o ile komputer uzna, że jest silnik jest ciepły itd to na pozwala na krótkotrwałe 1,05 bar.

Napisano
  • Autor

> Doładowanie się zmienia.

> A ile ładuje?

1.4bar/5 bieg ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ten silnik chyba miał jakieś ograniczenie na 1 i 2 biegu

Ma, mimo nowego programu, i tak ciężko to okiełznać zlosnik.gif

Napisano

> 1.4bar/5 bieg

Seryjne turbo? Jeśli tak to jest praktycznie na granicy wydajności.

Napisano

> Ma, mimo nowego programu, i tak ciężko to okiełznać

Mam ten sam silnik i nie widzę żadnego ograniczenia mocy. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Seryjne turbo? Jeśli tak to jest praktycznie na granicy wydajności.

Wiesz jak często tyle ładuję?

Nieczęsto, rzekłbym sporadycznie, w końcu to piąty bieg zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz jak często tyle ładuję?

Za każdym razem gdy masz 3,5-4 tys obrotów?

> Nieczęsto, rzekłbym sporadycznie, w końcu to piąty bieg

Przy jakich obrotach masz maksymalne doładowanie? Masz tyle tylko na 5 biegu?

Napisano

> Ma, mimo nowego programu, i tak ciężko to okiełznać

No proszę cię facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Za każdym razem gdy masz 3,5-4 tys obrotów?

> Przy jakich obrotach masz maksymalne doładowanie? Masz tyle tylko na 5 biegu?

Tak, na 5b 1.4, na 4b jakoś 1.3, 1.2 na 3b, koło 1 na 1b i 2b zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No proszę cię

Faktycznie, myślałem o jednym napisałem drugie, sorka.

Napisano

> Tak, na 5b 1.4, na 4b jakoś 1.3, 1.2 na 3b, koło 1 na 1b i 2b

A przy jakich obrotach?

Masz może jakiś wykres?

Napisano
  • Autor

> A przy jakich obrotach?

> Masz może jakiś wykres?

Na to trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać, ale podzielę się efektem wink.gif

Napisano

> Na to trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać, ale podzielę się efektem

Na mój gust to kwestia programu. Rozumie, że może ono się zmieniać w funkcji obrotów, ale jeśli zmienia się na każdym biegu to albo ktoś tak napisał program albo coś jest nie tak.

Jeśli to seryjne turbo to radziłbym nie używać pełnego doładowania na ostatnim biegu. W moim przypadku ukręcił się wałek wydechowy i musiałem zmienić turbosprężarkę.

Wszystko przez to, że turbina dmuchała dosłownie na granicy wytrzymałości.

Napisano

> Na mój gust to kwestia programu. Rozumie, że może ono się zmieniać w funkcji obrotów, ale jeśli

> zmienia się na każdym biegu to albo ktoś tak napisał program albo coś jest nie tak.

Pytanie skąd ecu wie na którym biegu jedziemy?

> Jeśli to seryjne turbo to radziłbym nie używać pełnego doładowania na ostatnim biegu. W moim

> przypadku ukręcił się wałek wydechowy i musiałem zmienić turbosprężarkę.

> Wszystko przez to, że turbina dmuchała dosłownie na granicy wytrzymałości.

+1

Napisano

> Pytanie skąd ecu wie na którym biegu jedziemy?

dzieli prędkość przez obroty silnika zlosnik.gif albo odwrotnie zlosnik.gif zresztą nie ważne co przez co, ważne że znając prędkość, obroty silnika i przełożenia do się policzyć który to bieg

Napisano

> dzieli prędkość przez obroty silnika albo odwrotnie zresztą nie ważne co przez co, ważne że

> znając prędkość, obroty silnika i przełożenia do się policzyć który to bieg

Tylko po co?

Nie ma prostej zależności ciśnienia doładowania od obrotów. Tak to może być chyba na okręcie, a nie w samochodzie.

Napisano

> Tylko po co?

> Nie ma prostej zależności ciśnienia doładowania od obrotów. Tak to może być chyba na okręcie, a nie

> w samochodzie.

ale mowa była o zależności ciśnienia doładowania od biegu a nie od obrotów

Napisano

> ale mowa była o zależności ciśnienia doładowania od biegu a nie od obrotów

Mam na co dzień wskaźnik (zależnie co ustawię):

1. ciśnienie doładowania

2. temp. doładowanego powietrza (dobre latem, zimą ustawiam temp. płynu chłodzącego)

3. obciążenie silnika

4. wykorzystywaną moc w danej chwili

no i na systemowym wskaźniku - obroty, chwilowe zużycie paliwa.

Główną zależność jaką da się ustalić, to obciążenie - ciśnienie doładowania. Obroty silnika, a tym bardziej bieg na którym jadę, to sprawa drugorzędna.

Napisano

> dzieli prędkość przez obroty silnika albo odwrotnie zresztą nie ważne co przez co, ważne że

> znając p rotfl.gifrędkość, obroty silnika i przełożenia do się policzyć który to bieg

Cóż, ja dalej twierdzę że ten samochód nie ma ecu które by coś takiego ogarnęło.

Napisano

> Mam na co dzień wskaźnik (zależnie co ustawię):

> 1. ciśnienie doładowania

> 2. temp. doładowanego powietrza (dobre latem, zimą ustawiam temp. płynu chłodzącego)

> 3. obciążenie silnika

> 4. wykorzystywaną moc w danej chwili

> no i na systemowym wskaźniku - obroty, chwilowe zużycie paliwa.

> Główną zależność jaką da się ustalić, to obciążenie - ciśnienie doładowania. Obroty silnika, a tym

> bardziej bieg na którym jadę, to sprawa drugorzędna.

ale o ile mnie coś nie ominęło, nie rozmawialiśmy o Twoim silniku to raz. Dwa pytanie brzmiało nie czy ciśnienie doładowania zależy bezpośrednio od obrotów tylko czy:

a) może być zależne od biegu na którym się jedzie

b) ECU może skądś wiedzieć na którym biegu jedziesz

to tyle

Ciśnienie doładowania zależy głównie od stopnia otwarcia przepustnicy i obciążenia przy danych obrotach, chyba że jedziemy WOT to wtedy wiadomo że będzie maksymalne zadane dla aktualnych obrotów i dodatkowo może być uzależnione od biegu na którym jedziemy, jeżeli program na to pozwala

Napisano

> ale o ile mnie coś nie ominęło, nie rozmawialiśmy o Twoim silniku to raz.

No tak, przepraszam. Fiat to zupełnie inna liga, jeśli chodzi o turbodoładowanie silników. zlosnik.gif

> Dwa pytanie brzmiało nie czy ciśnienie doładowania zależy bezpośrednio od obrotów tylko czy:

> a) może być zależne od biegu na którym się jedzie

> b) ECU może skądś wiedzieć na którym biegu jedziesz

Może. Może wiedzieć też, jaka jest temp. w kabinie, a poza tym - j.w.

Napisano

> No tak, przepraszam. Fiat to zupełnie inna liga, jeśli chodzi o turbodoładowanie silników.

> Może. Może wiedzieć też, jaka jest temp. w kabinie, a poza tym - j.w.

miałem Ci odpisać szczegółowo, ale po dłuższej chwili zastanowienia doszedłem do wniosku że sobie daruję, przecież Ty masz wskaźnik i wiesz lepiej hahaha.gif

Napisano

> miałem Ci odpisać szczegółowo, ale po dłuższej chwili zastanowienia doszedłem do wniosku że sobie

> daruję, przecież Ty masz wskaźnik i wiesz lepiej

Pamiętaj proszę, że nie tylko Autor wątku jest ciekaw rozwiązania, więc jeżeli możesz, sam jestem ciekawy, co masz ciekawego do powiedzenia, a może i innym się przyda.....

Napisano

> Pamiętaj proszę, że nie tylko Autor wątku jest ciekaw rozwiązania, więc jeżeli możesz, sam jestem

> ciekawy, co masz ciekawego do powiedzenia, a może i innym się przyda.....

pytanie w pierwszym poście brzmiało:

> Fiatowski 2.0 16vt, ale to nie jest istotne: czy ciśnienie doładowanie na

> poszczególnych biegach

> powinno być stale czy wraz ze zmianą obrotów może/powinno/nie

> powinno się zmieniać?

odpowiedź brzmi nie znam map w Fiatowskim silniku 2.0 16vt

jeżeli uwzględnić część brzmiącą ale to nie jest istotne czyli jak rozumiem nie ograniczamy się do tego silnika smile.gif na przykładzie 2.3 DISI Turbo Mazdy, ciśnienie doładowania zależy od:

- obciążenia (to akurat dość oczywiste)

- obrotów (j.w.)

- biegu (są korekcje "per gear")

- temperatury powietrza zasysanego

- temperatury powietrza za IC

- temperatury płynu chłodzącego

- ciśnienia atmosferycznego (oprócz spraw oczywistych typu wahania ciśnienia oznacza to również zmianę ciśnienia doładowania w zależności od wysokości n.p.m.)

największe zakresy zmian są w zależności od obciążenia i aktualnego biegu, oczywiście bardzo różnią się pomiędzy 3 i 6 MPS (zmiana rodzaju napędu)

Napisano

> miałem Ci odpisać szczegółowo, ale po dłuższej chwili zastanowienia doszedłem do wniosku że sobie

> daruję, przecież Ty masz wskaźnik i wiesz lepiej

Bądź rzetelny. Nigdzie nie napisałem, że wiem lepiej i że w ogóle wiem, jaka jest zależność.

Napisałem jedynie to co mam przed nosem i co widzę.

Obaj wiemy, że tych zależności nie da się ot tak przedstawić w kilku słowach, bo to było by za proste.

Tym razem nie kpię.

Napisano

Tyle, że w wypadku silnika jaki ma autor wątku mówimy o technologicznym zabytku z połowy lat '80. Sterowanie w Twojej MPS i fiatowskim TC turbo dzielą światy. Można powiedzieć, że we Fiacie na doładowanie wpływają: temp powietrza w dolocie, temp płynu chłodniczego, ciśnienie w dolocie, obroty i stopień otwarcia przepustnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.