Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automaty w Toyotach

Featured Replies

Napisano

konkretnie te w Corollach

Zauważyłem dwie wersje:

klasyczny automat i jakaś pseudo sekwencja

co możecie mi o nich powiedzieć, jak z trwałością, jak z eksploatacją?

na co zwrócić uwagę przy codziennym użytkowaniu?

klasyk:

285808714-klasyk.jpg

sekwencja:

285808714-sekwencja.jpg

Auto miałoby być na pewno z silnikiem benzynowym, jakoś nie dorosłem jeszcze do diesli

Z czego wynikają różne skrzynie?

post-22401-1435251574974_thumb.jpg

Napisano

> konkretnie te w Corollach

> Zauważyłem dwie wersje:

> klasyczny automat i jakaś pseudo sekwencja

> co możecie mi o nich powiedzieć, jak z trwałością, jak z eksploatacją?

> na co zwrócić uwagę przy codziennym użytkowaniu?

> klasyk:

> sekwencja:

> Auto miałoby być na pewno z silnikiem benzynowym, jakoś nie dorosłem jeszcze do diesli

> Z czego wynikają różne skrzynie?

ta druga to MMT, czyli zautomatyzowana mechaniczna ... nie grzeszy ona kultura ani plynnoscia pracy ... no.gif nawet zaprzyjaznione ASO nie poleca frown.gif dopiero teraz , w nowym Yarisie i nowym Ave rozwiazanie to jest w miare godne polecenia clown.gif

Napisano

Pierwszy to AISIN Warner A245E - klasyczny hydrauliczny automat 4-biegowy. Podobno bardzo trwały. Mam takiego w swojej Corolli. Drugi to "pol automat" MMT - czyli skrzynia zautomatyzowana. W serwisach twierdza, ze może sprawiać problemy.

Napisano

> dopiero teraz , w nowym Yarisie i nowym Ave

> rozwiazanie to jest w miare godne polecenia

W w/w autach skrzynie automatyczne nie mają nic wspólnego z MMT, są to klasyczne bezstopniówki CVT.

Napisano
  • Autor

> Pierwszy to AISIN Warner A245E - klasyczny hydrauliczny automat 4-biegowy. Podobno bardzo trwały.

> Mam takiego w swojej Corolli. Drugi to "pol automat" MMT - czyli skrzynia zautomatyzowana. W

> serwisach twierdza, ze może sprawiać problemy.

czy to jaki automat lądował do auta zależało od rocznika/silnika/innego czynnika czy był po prostu jedną z opcji wyboru wyposażenia

Napisano

> Pierwszy to AISIN Warner A245E - klasyczny hydrauliczny automat 4-biegowy. Podobno bardzo trwały.

> Mam takiego w swojej Corolli. Drugi to "pol automat" MMT - czyli skrzynia zautomatyzowana. W

> serwisach twierdza, ze może sprawiać problemy.

jak szukałem swojej rolki, to szukałem opinii o tym MMT i też większość pisała, że lepiej tego unikać ok.gif Chciałem do miasta, żeby nie machać w korkach lewarem i poddałem się po lekturze, mam manuala zlosnik.gif

Napisano

W kwestii wygody jazdy lepszy taki MMT niż manual. Ale faktycznie, nawet ASO Toyot narzekają na one. Zresztą nie one jedne - inne marki również. I wycofują się z tego, no może z wyjątkiem PSA, który uparcie mówi, że "to jest dobre". Ta.aa..aa... na pewno dla producenta w kwestii późniejszego zarobku.

Najtrwalszy jest hydrokinetyk.

Ale największy komfort to CVT - i oszczędność i komfort akustyczny również. Akurat o toyotowskich CVT jakoś nie pisze się źle (w przeciwieństwie do innych marek niektórych).

Z tym że nie każdemu specyfika działania będzie odpowiadać, bo obroty NIE są uzależnione od prędkości, ale tylko i wyłącznie od położenia (stopnia wciśnięcia) pedału gazu. Mały gaz - 1000 obr.; duży gaz - 6000 obr. I wszystkie wartości pośrednie pomiędzy.

Dla mnie rewelacja, ale dziennikarzynom niestety nie odpowiada, "bo wyje". Ano wyje, bo jak ciśnie do dechy, to wyje. A że puścić gazu nie umie i ciśnie jak głupi to wyje.

Skutery też wyją i nikt nie mówi, że to źle.

Widać inni dziennikarze. zlosnik.gif

Napisano

> czy to jaki automat lądował do auta zależało od rocznika/silnika/innego czynnika czy był po prostu

> jedną z opcji wyboru wyposażenia

najwyraźniej tak. klasyczne skrzynie były w pierwszych Corollach E12 w Europie, a potem montowano MMT. W Stanach (na szczęście) pozostał zwykły automat.

Napisano

> czy to jaki automat lądował do auta zależało od rocznika/silnika/innego czynnika czy był po prostu

> jedną z opcji wyboru wyposażenia

pewnie od silnika .... podobnie jest w nowym Ave ... do benzyny nie dostaniesz klasycznego automatu, tylko CVT ... za to do diesela 2,2 ( i tylko tego) bedzie AUT zlosnik.gif

Napisano

> W w/w autach skrzynie automatyczne nie mają nic wspólnego z MMT, są to klasyczne bezstopniówki CVT.

bzdura ... poczytaj chociazby ulotke TOYOTY ... to sa MMT ... dopiero od czasow AVE mamy do czynienia z CVT ok.gif

Napisano

> pewnie od silnika .... podobnie jest w nowym Ave ... do benzyny nie dostaniesz klasycznego

> automatu, tylko CVT ... za to do diesela 2,2 ( i tylko tego) bedzie AUT

Tak, bo te CVT mają ograniczenie do niewiele ponad 150 KM. Ponoć wymusza to konstrukcja skrzyni, więc np. do takiego 177 KM to tylko tradycyjny automat.

Napisano

> Tak, bo te CVT mają ograniczenie do niewiele ponad 150 KM. Ponoć wymusza to konstrukcja skrzyni,

> więc np. do takiego 177 KM to tylko tradycyjny automat.

Akurat do 177 automatu nie wsadzają.

Napisano

> bzdura ... poczytaj chociazby ulotke TOYOTY ... to sa MMT ... dopiero od czasow AVE mamy do

> czynienia z CVT

Przecież właśnie napisałem, że skrzynie z najnowszego Ave, i Yara (a także RAV, Verso) to nie MMT tylko CVT.

Napisano

> Przecież właśnie napisałem, że skrzynie z najnowszego Ave, i Yara (a także RAV, Verso) to nie MMT

> tylko CVT.

ale mowa w watku jest o skrzyni pokazanej w Corolli ... a ta pokazana na zdjeciu to MMT zlosnik.gif

Napisano

> Przecież właśnie napisałem, że skrzynie z najnowszego Ave, i Yara (a także RAV, Verso) to nie MMT

> tylko CVT.

Ale do klekotka 150 KM dają taką zwykłą automatyczną, bo dla CVT za wysoki moment czy coś. grinser006.gif

Napisano

> pewnie od silnika ....

ale mowa jest konkretnie o skrzyniach w E12

Napisano

Witam

Wiem, że tym pytaniem niewiele wniosę do wątku.

Wiem też, że istnieje coś takiego jak gogle smile.gif.

Ale może ktoś zechciałby wyjaśnić laikom w sposób łopatologiczny na czym polegają różnice między tymi wszystkimi CVT , MMT , DSG , HALDEX , ITD. , ITP.

Czytam i dla mnie to wyższy stopień abstrakcji, a kto wie może na starość trzeba będzie furę z takim wynalazkiem kupić ???

Jakie każde rozwiazanie ma wady ? Jakie zalety ?

Napisano

W Corollach na rynek polski raczej nie występowały inne automaty niż tylko z automatycznym sprzęgłem MMT.

Na rynek amerykański występował zwykły automat.

Natomiast w Avenach, Verso, najnowszych Yarisach i Verso-S występuje CVT w benzynach i zwykły automat w dieslach.

Napisano

> ale mowa w watku jest o skrzyni pokazanej w Corolli ... a ta pokazana na zdjeciu to MMT

A to:

Quote:

ta druga to MMT, czyli zautomatyzowana mechaniczna ... nie grzeszy ona kultura ani plynnoscia pracy ... nawet zaprzyjaznione ASO nie poleca dopiero teraz , w nowym Yarisie i nowym Ave rozwiazanie to jest w miare godne polecenia

kto napisał?

Napisano

> A to:

> Quote:

> ta druga to MMT, czyli zautomatyzowana mechaniczna ... nie grzeszy ona kultura ani plynnoscia

> pracy ... nawet zaprzyjaznione ASO nie poleca dopiero teraz , w nowym Yarisie i nowym Ave

> rozwiazanie to jest w miare godne polecenia

> kto napisał?

na pewno nie Ty smirk.gif

Napisano

> W Corollach na rynek polski raczej nie występowały inne automaty niż tylko z automatycznym

> sprzęgłem MMT.

Klasyczny automat w E12 oferowany był od początku, od liftingu w 2004 do 1.6VVT-i i 1.4 D-4D trafił MMT.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> jak szukałem swojej rolki, to szukałem opinii o tym MMT i też większość pisała, że lepiej tego

> unikać Chciałem do miasta, żeby nie machać w korkach lewarem i poddałem się po lekturze, mam

> manuala

dobra, odświężę temat

Corolla Verso

roczniki 05-06

silnik 1.8 plus skrzynia MMT

czy ta skrzynia jest aż tak zła, jak mówicie?

jeśli jej problemem jest np wolne przełączanie biegów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.