Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd

Featured Replies

Napisano

Niecałe 3 lata temu robiłem rozrząd w zaufanym zakładzie (nigdy mnie do tej pory nie zawiedli). Od jakiegoś czasu słyszałem dziwne stuki z silnika, występowały tylko w przedziale od 50 d0 80 stopni, poniżej 50 brak powyżej 80 też brak. Dochodziły od strony rozrządu, pojechałem wiec do warsztatu, który zmieniał rozrząd celem sprawdzenia - powiedzieli, ze wszystko ok i niczego nie słyszą. OK śmigałem dalej ale dalej stukało wiec pojechałem do znajomych w ASO. Najlepszy mechanik posłuchał i odrazu powiedział, że coś jest do dupy, rozebrał pokrywy rozrządu i jedo oczom ukazał się napinacz ocierający o pompę wody - przyczyna. Napinacz w silniku 2.0 powinien był być napięty w lewo był w prawo. Co ciekawe w prawo też znaki sie pokryją ale z czasem jak pasek sie rozciaga napinacz zbliża się za bardzo do pompy i całkowiciwe luzuje (niesymetryczny mimośród) i ociera różnie przy różnym stopniu ciepłoty silnika. Mechanik powiedział, że to nie pierwszy taki przypadek - było ich kilka w tym 2 razy urwany pasek. Pasek już był zupełnie luźny. Aso zmieniło napinacz - bo i tak już było rozebrane i kazało w najbliższym czasie zmienić cały rozrząd. Pojechałem więc do warsztatu co zmieniał i pokazałem zpiłowany napinacz. Chyba było im wstyd bo wymienili rozrząd i policzyli bardzo ulugowo. Nie kłóciłem się z nimi bo generalnie fajne z nich chłopaki i mieli pewnie zły dzień. Kupa szcześcia, że pasek BOSCH-a wytrzymał.

Więc panowie NAPINAMY W LEWO !!!!!

Minus dla GM, że konstrukcyjnie da się napiąć w dwie strony, co prawda TIS mówi wyraźnie old.gif - napinać w kierunku przeciwnym do zegara ale kto to czyta....

Napisano

Mi po wymianie rozrządu, po jakichś 15kkm też coś zaczęło rzęzić, szczególnie na gorącym silniku.

Najpierw mechanik wymienił pasek osprzętu z napinaczem, ale to nie pomogło.

Okazało się, że trefna była pompa wody. Wymienił jeszcze raz pompę i dał gratis nowy pasek.

Napisano

> Więc panowie NAPINAMY W LEWO !!!!!

> Minus dla GM, że konstrukcyjnie da się napiąć w dwie strony, co prawda TIS mówi wyraźnie -

> napinać w kierunku przeciwnym do zegara ale kto to czyta....

Mam nadzieję, że dwa lata temu przeczytałem to ze zrozumieniem, bo w tym typie silnika rozrzad robiłem tylko raz - w swoim aucie. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Mam nadzieję, że dwa lata temu przeczytałem to ze zrozumieniem, bo w tym typie silnika rozrzad

> robiłem tylko raz - w swoim aucie.

ale o co chodzi bo nie zatrybiłem, może dlatego że noc nie

przespana

EDIT..

Juz zrozumiałem - ciekawe czy w lewo kreciłeś... busted.gifmlot.gif

Napisano

> Juz zrozumiałem - ciekawe czy w lewo kreciłeś...

Mam nadzieję, że tak. Generalnie, awersji do serwisówek nie mam. Rutyna w tym przypadku tez nie mogła mnie zgubić. smile.gif

Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że ktoś ten rozrząd lepiej wykoncypował, niż w silnikach na "małym" bloku, gdzie napinanie paska jest poprzez obrót pompy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.