Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

II gen Bingo S - emulacja sondy - jak ustawić?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, będę się w najbliższym czasie bawił w ustawienie swojej instalacji. Od pewnego czasu w opcjach emulacji sondy lambda mam zmienione z "emulacja do masy" na "emulacja przebiegu"; ustawiłem wartości 0,2s.

Po czym poznać że są one źle ustawione?

i pytanie gratis; czy ktoś korzysta z opcji Cut-off; jeżeli tak to na jakie obroty?

Pacjent punto I 1.2 mpi; spalanie 8,3-9 litrów gazu na setkę przy mieszanych warunkach (miasto/trasa). Auto rozgrzewane na benzynie.

Napisano

> Witajcie, będę się w najbliższym czasie bawił w ustawienie swojej instalacji. Od pewnego czasu w

> opcjach emulacji sondy lambda mam zmienione z "emulacja do masy" na "emulacja przebiegu";

> ustawiłem wartości 0,2s.

> Po czym poznać że są one źle ustawione?

Jeśli byłaby emulacja źle ustawiona, zapaliłaby się marchewka/check no i miałbyś problemy z zimnym paleniem/jazdą na benzynie.

> i pytanie gratis; czy ktoś korzysta z opcji Cut-off; jeżeli tak to na jakie obroty?

1600obr/min. zubożenie 60%

Napisano
  • Autor

> Jeśli byłaby emulacja źle ustawiona, zapaliłaby się marchewka/check no i miałbyś problemy z zimnym

> paleniem/jazdą na benzynie.

dobrze pali jak zimny, marchewa sie nie zapala

> 1600obr/min. zubożenie 60%

myślałem nawet 100% dać; warto??

Napisano

> myślałem nawet 100% dać; warto??

Nie, będzie szarpał przy wyjściu z cut off.

Napisano

> dobrze pali jak zimny, marchewa sie nie zapala

> myślałem nawet 100% dać; warto??

Dokładnie, jak napisał kolega powyżej. Po hamowaniu silnikiem i głębszym dodaniu gazu będzie szarpnięcie. Możesz spraktykować na ile maksymalnie da się zejść ze zubożeniem, żeby jeszcze nie szarpało. U mnie w Uno to 60%.

Napisano

>U mnie w Uno to 60%.

W Lanosie też tylko do czegoś takiego udawało się zejść, a czy to w jakiś istotny sposób wpływało na zużycie LPG, to mam lekkie wątpliwości.

Napisano

> W Lanosie też tylko do czegoś takiego udawało się zejść, a czy to w jakiś istotny sposób wpływało

> na zużycie LPG, to mam lekkie wątpliwości.

Też się zgodzę że 60% to chyba taka już wypraktykowana w bingo wartość cut-off. Na zużycie wpływa pewnie niewiele ale silnik zachowuje się bardziej naturalnie - lepiej hamuje, nie pyrka w wydech.

Napisano
  • Autor

dałem 70%; lekko szarpie ale nie więcej niż w uno 1.0 na benzynie... myślę dać 80% i testować dalej smile.gif

ogólnie to znów przy strojeniu wyszedł błąd sondy....:/

Napisano

> ogólnie to znów przy strojeniu wyszedł błąd sondy....:/

Bo 0,2 to IMHO trochę za szybko. Nie wiem, co te auta tolerują, ale dałbym L=0,5 i H=0,4.

Napisano
  • Autor

ok, spróbuję tak smile.gif i zobaczymy co dalej; niemniej poprzednie ustawienie (przed przebudową instalacji) działało... ale wąż od reduktora do miksera miał 60cm a nie 10 jak obecnie ;p

i kolejne pytanie, jaką temperaturę ustawić na przełączenie się na gaz??

dzięki wszystkim za pomoc

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

kontynuując temat, ustawienie czasu emulacji L=0,4 i H=0,4 powoduje że zimny silnik ma zamułę na benie, 0,3 to granica gdzie nie muli.

Zubożenie dałem 80% i zastanawia mnie jedno, lekko nagrzany silnik lekko szarpie przy wyjściu z cut-off, przy nagrzanym nie ma tego efektu (czyli chyba ok)

za to pojawił się nowy objaw; przy zejściu przy hamowaniu silnikiem poniżej cut-off (1600) i szybkim dodaniu gazu następuje mocne przymulenie, wybuch zwrotny i auto zrywa się do przodu

PWA = 50, max/min otwarcie to 50 kroków

pytanie mam jeszcze odnośnie podłączenia zapłonu. po przekręceniu kluczyka kontrolka miga ale tylko gdy pompa pracuje, potem gaśnie, mruga dopiero gdy silnik pracuje. Czy to normalne zachowanie?? dodam ze plus ze stacyjki dochodzi odpowiednio do centralki gazu.

Napisano

> kontynuując temat, ustawienie czasu emulacji L=0,4 i H=0,4 powoduje że zimny silnik ma zamułę na

> benie, 0,3 to granica gdzie nie muli.

Skoro muli, to spróbuj zostawić H na 04, a L dać na 0,5.

> Zubożenie dałem 80% i zastanawia mnie jedno, lekko nagrzany silnik lekko szarpie przy wyjściu z

> cut-off, przy nagrzanym nie ma tego efektu (czyli chyba ok)

> za to pojawił się nowy objaw; przy zejściu przy hamowaniu silnikiem poniżej cut-off (1600) i

> szybkim dodaniu gazu następuje mocne przymulenie, wybuch zwrotny i auto zrywa się do przodu

Spore zubożenie, więc nie ma się co dziwić. Dałbym dla bezpieczeństwa mniejsze, zwłaszcza, że zużycia LPG tym sposobem nie ograniczysz.

> PWA = 50, max/min otwarcie to 50 kroków

> pytanie mam jeszcze odnośnie podłączenia zapłonu. po przekręceniu kluczyka kontrolka miga ale tylko

> gdy pompa pracuje, potem gaśnie, mruga dopiero gdy silnik pracuje. Czy to normalne

> zachowanie?? dodam ze plus ze stacyjki dochodzi odpowiednio do centralki gazu.

A nie jest to przypadkiem plus, po przekaźniku głównym systemu sterowania silnikiem, bo z czymś takim się we fiacie kiedyś spotkałem?

Napisano

> kontynuując temat, ustawienie czasu emulacji L=0,4 i H=0,4 powoduje że zimny silnik ma zamułę na

> benie, 0,3 to granica gdzie nie muli.

> Zubożenie dałem 80% i zastanawia mnie jedno, lekko nagrzany silnik lekko szarpie przy wyjściu z

> cut-off, przy nagrzanym nie ma tego efektu (czyli chyba ok)

> za to pojawił się nowy objaw; przy zejściu przy hamowaniu silnikiem poniżej cut-off (1600) i

> szybkim dodaniu gazu następuje mocne przymulenie, wybuch zwrotny i auto zrywa się do przodu

> PWA = 50, max/min otwarcie to 50 kroków

> pytanie mam jeszcze odnośnie podłączenia zapłonu. po przekręceniu kluczyka kontrolka miga ale tylko

> gdy pompa pracuje, potem gaśnie, mruga dopiero gdy silnik pracuje. Czy to normalne

> zachowanie?? dodam ze plus ze stacyjki dochodzi odpowiednio do centralki gazu.

Dość niskie PWA.Czyli na plus 50 kroków otwarcie i zamknięcie na minus 50 kroków? Jeśli tak to za dużo.

Napisano
  • Autor

> Skoro muli, to spróbuj zostawić H na 04, a L dać na 0,5.

ok, spróbuje

> Spore zubożenie, więc nie ma się co dziwić. Dałbym dla bezpieczeństwa mniejsze, zwłaszcza, że

> zużycia LPG tym sposobem nie ograniczysz.

przy takim ustawieniu spalanie w cyklu mieszanym spadło o około 1,5 litra. Auto rozgrzewam na benzynie. Z racji że bardzo rzadko wciskam szybko gaz do deski, zjawisko pojawia się sporadycznie. Częściej gdy zona powozi.

> A nie jest to przypadkiem plus, po przekaźniku głównym systemu sterowania silnikiem, bo z czymś

> takim się we fiacie kiedyś spotkałem?

nie, plus ten nie zanika jak centralka przestaje migać. Nawet podanie tam plusa na stałe powoduje takie zachowanie centralki.

do gajossa: tak, dokładnie tak ustawiłem, pierwotnie było PWA 76, max/min 20 (duże obciązęnie) i 10 przy małym obciążeniu.

bezwładność tps zmieniłem też z 0,4 na 0,2v; ale to chyba nie ma wpływu na pracę??

Napisano

> do gajossa: tak, dokładnie tak ustawiłem, pierwotnie było PWA 76, max/min 20 (duże obciązęnie) i 10

> przy małym obciążeniu.

> bezwładność tps zmieniłem też z 0,4 na 0,2v; ale to chyba nie ma wpływu na pracę??

Jak ustawisz 50 kroków na plus i 50 kroków na minus to rozpiętość ruchu krokowca wynosi 100 kroków. Wg mnie to za dużo. Spróbuj skręcić trochę reduktor i zwiększyć PWA, jednocześnie przyciaśniając zakres pracy krokowca..

Napisano
  • Autor

1fa89f0a1415259d.jpg

7add17c5a5cd8d0f.jpg

reduktor odrobinę rozkręciłem, zobaczymy po testach

Napisano

> reduktor odrobinę rozkręciłem, zobaczymy po testach

Teraz ustawienia znacznie lepsze.

Napisano

Po co tak wysoko punkt neutralny lambdy. 0,46 lub nawet 0,44

Napisano
  • Autor

testy trakcyjne zrobione... jest najgorzej ze wszystkich ustawień... ;p auto gaśnie na jałowych lub bardzo obroty skaczą, zero zrywu auta, zamuliło go totalnie, a wyjście łagodne z cut-off to 3 szarpnięcia... chyba jednak nie w tą stronę :/

teraz doczytałem, aby skręcić a nie rozkręcić reduktor... ale gafa... jutro kolejne ustawienia, tylko gaz zatankuje

Napisano

> testy trakcyjne zrobione... jest najgorzej ze wszystkich ustawień... ;p auto gaśnie na jałowych lub

> bardzo obroty skaczą, zero zrywu auta, zamuliło go totalnie, a wyjście łagodne z cut-off to 3

> szarpnięcia... chyba jednak nie w tą stronę :/

> teraz doczytałem, aby skręcić a nie rozkręcić reduktor... ale gafa... jutro kolejne ustawienia,

> tylko gaz zatankuje

hehe.gif to tak jeszcze bardziej zwiększyłeś czułość czyli pojechałeś w totalnie złą stronę

Napisano
  • Autor

kiedyś wreszcie uda mi się ustawić co i jak... strzały zwrotne gazu nie są za fajne :/

Napisano

> kiedyś wreszcie uda mi się ustawić co i jak... strzały zwrotne gazu nie są za fajne :/

jeśli temat dotyczy punto , to czemu nie masz emulacji na mase?

Napisano
  • Autor

> jeśli temat dotyczy punto , to czemu nie masz emulacji na mase?

z tego co sie dowiedziałem, to przy mpi lepiej jest z emulacją przebiegu a nie do masy.

Napisano

> z tego co sie dowiedziałem, to przy mpi lepiej jest z emulacją przebiegu a nie do masy.

to dziwne bo te kompy jak nie ma na mase ,to lubią nawet paść passed_out.gifwe wszystkich fiatach na mase ustawiałem i nigdy nie było reklamacji grinser006.gif

Napisano

> to dziwne bo te kompy jak nie ma na mase ,to lubią nawet paść

paść od tego na pewno nie mogą, choć co rozumiesz przez słowo paść?

Napisano

> paść od tego na pewno nie mogą, choć co rozumiesz przez słowo paść?

wysypał się przetwornik analogowy - cyfrowy w sterowniku, jak rozpatrywalem temat pare lat temu, to czest przypadlość sterowników MM, przy złej emulacji sick.gif

Napisano

> wysypał się przetwornik analogowy - cyfrowy w sterowniku, jak rozpatrywalem temat pare lat temu, to

> czest przypadlość sterowników MM, przy złej emulacji

no chyba że ktoś podłączył emulację z amplitudą 5V

Napisano

> no chyba że ktoś podłączył emulację z amplitudą 5V

nawet przy prawidłowo ustawionej emulacji na mase, może paśc komp od gazu i rozjedzie sterownik od silnika sick.gifmiałem 2 takie przypadki sciana.gif

Napisano

> nawet przy prawidłowo ustawionej emulacji na mase, może paśc komp od gazu

a co ma piernik do wiatraka? Dlaczego niby ma paść sterownik LPG jak mu w sofcie ustawisz tryb emulacji - masą? Coś ci się pokićkało.

> i rozjedzie sterownik od

> silnika miałem 2 takie przypadki

Dziwne. Najczęściej ECM wtedy przechodzi w tryb otwartej pętli, czyli daje impulsy wtrysku wg mapy fabrycznej bez sprzężenia zwrotnego sondy i nie rejestruje korekt(i o to tu chodzi). Aczkolwiek zaświeci checka, choć chyba w przypadku części silników fiatowski nie zapali. Dlatego dla nich najzdrowszą jest emulacją masą.

Napisano

> a co ma piernik do wiatraka? Dlaczego niby ma paść sterownik LPG jak mu w sofcie ustawisz tryb

> emulacji - masą? Coś ci się pokićkało.

nic nie poknociło, w czasie pracy na gazie kiedy była ustawiona emulacja na mase co jakiś czas komp od benzyny dostawał sygnał sondy , prawdopodonie emulowany sygnał, z czestotliwością co kilkanaście sekund sick.gif

> Dziwne. Najczęściej ECM wtedy przechodzi w tryb otwartej pętli, czyli daje impulsy wtrysku wg mapy

> fabrycznej bez sprzężenia zwrotnego sondy i nie rejestruje korekt(i o to tu chodzi).

> Aczkolwiek zaświeci checka, choć chyba w przypadku części silników fiatowski nie zapali.

> Dlatego dla nich najzdrowszą jest emulacją masą.

kompy MM to dziwne konstrukcje grinser006.gif

Napisano

> nic nie poknociło, w czasie pracy na gazie kiedy była ustawiona emulacja na mase co jakiś czas komp

> od benzyny dostawał sygnał sondy , prawdopodonie emulowany sygnał, z czestotliwością co

> kilkanaście sekund

Bajki piszesz. Po pierwsze dlaczego miał komp od benzyny dostawać sygnał od sondy co kilkanaście sekund? Niby co miało przełączać raz rzeczywisty sygnał sondy a raz masę? A po drugie dlaczego od tego miał paść sterownik od LPG? Przecież to nie ma sensu. Może miałeś jakieś zwarcie w instalacji? A to już inna para kaloszy i nie można szukać przyczyn awarii w typie wybranej emulacji. Twoja teoria kupy się nie trzyma.

Napisano

> Bajki piszesz. Po pierwsze dlaczego miał komp od benzyny dostawać sygnał od sondy co kilkanaście

> sekund? Niby co miało przełączać raz rzeczywisty sygnał sondy a raz masę? A po drugie dlaczego

> od tego miał paść sterownik od LPG? Przecież to nie ma sensu. Może miałeś jakieś zwarcie w

> instalacji? A to już inna para kaloszy i nie można szukać przyczyn awarii w typie wybranej

> emulacji. Twoja teoria kupy się nie trzyma.

nie będe cie przekonywał dalej bo widze że szkoda pisania, przed wymianą instalacja była przeglądana 2 razy, sterownik miał z 9 lat (chyba Landi), po wymianie na bingo problemy ustąpiły grinser006.gif

ps.nagminnie wycinam ostatnio stare alarmy i sterowniki c.z. które z niewiadomych przyczyn szwankują...

Napisano

> nie będe cie przekonywał dalej bo widze że szkoda pisania,

Nie dałeś mi żadnej szansy przekonania mnie. Nie podałeś żadnego technicznego uzasadnienia, choćby teoretycznego. Analogicznie mogę powiedzieć że zielone auta spalają więcej paliwa, i stać będę murem przy tym stwierdzeniu. A na konkretne pytania i wnioski obrażę się i stwierdzę "nie będe cie przekonywał dalej bo widzę że szkoda pisania". No szkoda. crazy.gif Wybacz mi sarkazm ale po prostu strasznie mnie drażnią takie zmyślone koncepcje.

Napisano

> Nie dałeś mi żadnej szansy przekonania mnie. Nie podałeś żadnego technicznego uzasadnienia, choćby

> teoretycznego.

masz dużą wiedze elektroniczną, że chyba wiesz że nawet skoki napięcia mogą uszkodzić elektronike(jakiś czas przed awarią sterownik szwankował bo była kiepska masa do akumulatora), może wilgoć , może wypalony kondensator, może przebicie na diodzie, wiem nie sprawdzałem , przy okazji awarii sterownika zaczął szwankować czujnik położenia przepustnicy, ale to może by tylko przpadek spineyes.gif

Analogicznie mogę powiedzieć że zielone auta spalają więcej paliwa, i stać będę

> murem przy tym stwierdzeniu. A na konkretne pytania i wnioski obrażę się i stwierdzę "nie będe

> cie przekonywał dalej bo widzę że szkoda pisania". No szkoda. Wybacz mi sarkazm ale po prostu

> strasznie mnie drażnią takie zmyślone koncepcje.

kumam też jestem na codzień sarkastyczny grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.