Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypowiedzenie polisy

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie jak to wkoncu jest? zawsze gdy wypowiadalem polise nowo zakupionego pojazdu informowano mnie ze w tym samym dniu musze podpisac nową, ok.gif i tak tez czynilem ale zauwazylem ze moi znajomi robia inaczej wypowiadaja polise np dzisiaj a podpisuja z nowym ubezpieczycielem w przyszlym tygodniu , jak to wkoncu jest? niewiem.gifhmm.gif

Napisano

Ale co jak jest ??

Wypowiedzieć umowę jeśli nową zawierasz u innego ubezpieczyciela musisz najpóźniej dzień przed końcem a czy zrobisz to dzien przed końcem czy 14 dni przed i czy kupisz nową że bedzie zaczynała sie od dnia nastepnego albo dopiero za dwa tygodnie to juz twoja sprawa ( oczywiście zachowując ciągłość ubezpieczenia)

Napisano

> Jak w temacie jak to wkoncu jest? zawsze gdy wypowiadalem polise nowo zakupionego pojazdu

> informowano mnie ze w tym samym dniu musze podpisac nową, i tak tez czynilem ale zauwazylem

> ze moi znajomi robia inaczej wypowiadaja polise np dzisiaj a podpisuja z nowym

> ubezpieczycielem w przyszlym tygodniu , jak to wkoncu jest?

Wypowiedzenie wysyłasz wcześniej, ale wypowiadasz z dniem końca ważności polisy.

Napisano

> Jak w temacie jak to wkoncu jest? zawsze gdy wypowiadalem polise nowo zakupionego pojazdu

ale to nie jest obowiązek nabywcy ale zbywcy ty jako nowy nabywca mozesz iść do tej uzbezpieczalni przedłużyć-zawrzeć "na siebie" ubezpiecznie , ale nie musisz go wypowiadać robi to sprzedający. Ty mozesz iśc na byle jaką stronę internetową i nabyć sobie polisę. TU na tych stonach maja automat że pytają się o datę zakupu i do tej daty doliczają 30 dni , aby nowa polisa zaczęła się własnie po tych 30 dniach.

Napisano
  • Autor

> ale to nie jest obowiązek nabywcy ale zbywcy ty jako nowy nabywca mozesz iść do tej uzbezpieczalni

> przedłużyć-zawrzeć "na siebie" ubezpiecznie , ale nie musisz go wypowiadać robi to

> sprzedający. Ty mozesz iśc na byle jaką stronę internetową i nabyć sobie polisę. TU na tych

> stonach maja automat że pytają się o datę zakupu i do tej daty doliczają 30 dni , aby nowa

> polisa zaczęła się własnie po tych 30 dniach.

i tu sie niezgodze ok.gif kiedys nie wypowiedzialem polisy zawarlem z innym ubezpieczycielem i tak jezdziem az pewnego dnia przyszlo do zaplaty z tamtej bo pzedluzaja automatycznie ok.gif

wrcajac do mojego pytania chodzi mi o zerwanie umowy czyli kupilem auto ide do ubezpieczyciela bo ma np drogo i wypowiadam polise mam na to 30 dni po zakupie wypowiadam i tamm wtedy dowiaduje sie ze musze miec nowa polise od dzisaj i tak zawsze robilem wykupowalem tam gdzie mi pasowalo w tym samym dniu a co gdy niezawrze nowej umowy w tym dniu lub dzien po tylko np tydzien pozniej czyli autko stalo by bez zadnego oc

Napisano

> ale to nie jest obowiązek nabywcy ale zbywcy ty jako nowy nabywca mozesz iść do tej uzbezpieczalni

> przedłużyć-zawrzeć "na siebie" ubezpiecznie , ale nie musisz go wypowiadać robi to

> sprzedający.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Sprzedający nic nie wypowiada. OC przechodzi na nowego właściciela i sprzedającemu nic już do tego. Może dostać zwrot częsci składki jesli kupujący zrzeknie sie OC i wykupi sobie nowe.

> Ty mozesz iśc na byle jaką stronę internetową i nabyć sobie polisę. TU na tych

> stonach maja automat że pytają się o datę zakupu i do tej daty doliczają 30 dni , aby nowa

> polisa zaczęła się własnie po tych 30 dniach.

Tu zgoda, ale dopiero jeśli w ciagu 30 dni od zakupu wyślesz do obecnego TU zawiadomienie o rezygnacji. Inaczej po 30 dniach OC przechodzi na kupującego i obowiązuje do końca polisy, a potem w razie rezygnacji p[rzedłuża się na kolejne 12 miesięcy.

Wyjątkiem jest nieopłacenie całości składki rozłożonej na raty.

Napisano

Ubezpieczenie kończy się 25 marca. Obecnemu ubezpieczycielowi wypowiedziałem umowę z tym dniem. Wypowiedzenie potwierdzone. Zamierzam przed 25 auto sprzedać. To wszystko z mojej strony? Czy kupujący musi też wypowiedzieć?

Napisano

> Sprzedający nic nie wypowiada.

A się to przypadkiem nie zmieniło ostatnio?

mar00ha

Napisano

> Ubezpieczenie kończy się 25 marca. Obecnemu ubezpieczycielowi wypowiedziałem umowę z tym dniem.

> Wypowiedzenie potwierdzone. Zamierzam przed 25 auto sprzedać. To wszystko z mojej strony? Czy

> kupujący musi też wypowiedzieć?

Jeśli nie sprzedasz do 24 marca to musisz wykupić nowe OC, które przejdzie na nowego właściciela przy sprzedaży.

Nie wiem jaka jest procedura jeśli sprzedasz przed. Teoretycznie Twoje wypowiedziane OC przechodzi na nowego, ale czy to wypowiedzenie wtedy będzie działać to nie wiem.

Napisano

> A się to przypadkiem nie zmieniło ostatnio?

> mar00ha

Sprawdzałem nową wersję i to co w temacie pozostało bez zmian, chyba że czegoś nie doczytałem.

Napisano

> i tu sie niezgodze kiedys nie wypowiedzialem polisy zawarlem z innym ubezpieczycielem i tak

> jezdziem az pewnego dnia przyszlo do zaplaty z tamtej bo pzedluzaja automatycznie

> wrcajac do mojego pytania chodzi mi o zerwanie umowy czyli kupilem auto ide do ubezpieczyciela bo

> ma np drogo i wypowiadam polise mam na to 30 dni po zakupie wypowiadam i tamm wtedy dowiaduje

> sie ze musze miec nowa polise od dzisaj i tak zawsze robilem wykupowalem tam gdzie mi pasowalo

> w tym samym dniu a co gdy niezawrze nowej umowy w tym dniu lub dzien po tylko np tydzien

> pozniej czyli autko stalo by bez zadnego oc

Tak. Jeśli w ciągu 30 dni po zakupie wypowiesz OC, to kończy sie ono z dniem wypowiedzenia i z tym dniem musisz mieć nowe OC.

Pytanie tylko czy warto?

Jeśli przy rekalkulacji musisz nawet dopłacić jakieś grosze to i tak taniej niż nowe OC. Trzeba tylko pamiętać, żeby odpowiednio przed końcem polisy wypowiedzieć ją i dopiero przejść do tańszego TU.

Napisano
  • Autor

nikt niewie niewiem.gif ponawiam pytanie kupilem samochod ide rezygnuje z umowy kaza mi podpisac w tym msamym dniu z nowa ubezpieczalnia co sie stanie jak tego niezrobie teraz tylko tydzien pozniej?

Napisano

> nikt niewie ponawiam pytanie kupilem samochod ide rezygnuje z umowy kaza mi podpisac w tym msamym

> dniu z nowa ubezpieczalnia co sie stanie jak tego niezrobie teraz tylko tydzien pozniej?

Podlegasz pod karę z funduszu gwarancyjnego. OC musi mieć ciągłość. Rezygnując wpisz na paierze, że rezygnujesz w 30tym dniu od kupienia.

Napisano
  • Autor

> Podlegasz pod karę z funduszu gwarancyjnego. OC musi mieć ciągłość. Rezygnując wpisz na paierze, że

> rezygnujesz w 30tym dniu od kupienia.

aha czyli jest taka mozliwos o kare niepytam bo az sie boje ok.gifoc niby jest do maja moglbym siedziec cicho a w maju sprobowac przedluzyc chcoc i tak chyba by mnie scigli o rekalkulacje ze jezdzilem na tym oc

Napisano

> aha czyli jest taka mozliwos o kare niepytam bo az sie boje oc niby jest do maja moglbym siedziec

> cicho a w maju sprobowac przedluzyc chcoc i tak chyba by mnie scigli o rekalkulacje ze

> jezdzilem na tym oc

Jak masz OC do maja to po grzyba chcesz już teraz wypowiadać?

Idź ją przepisać na siebie, a jak wyjdzie dopłata (a nie musi) to i tak wyjdzie taniej niż nowe OC. Nowe OC kupisz sobie w maju wypowiadając to obecne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.