Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik gaśnie - uno 1.7 diesel

Featured Replies

Napisano

Witam - mam dość specyficzny problem po zimie. Podobny miałem zeszłego roku, ale sam minął, wiec widocznie problemem była "wzbogacana" w ulepszacze ropa. W tym roku auto zachowuje się podobnie jak rok temu, czyli:

- odpala na dotyk praktycznie (jak sie zrobiło cieplej)

- szarpie w czasie jazdy - potrafi sam przyspieszyc nawet o 10km/h bez mojego wciskania pedalu gazu

- nagle bez powodu spadają mu obroty... ja moge wciskac pedał gazu do oporu, a on ledwo co reaguje.... czasem zaskoczy, ale teraz coraz czesciej poprostu gaśnie

- po puszczeniu pedału gazu (na swiatłąch przewaznie tak miał) poprostu gasła

- teraz stoi na podworku, bo nie jest w stanie przejechac wiecej niz 300 metrów bo gasnie... wszystko wyglada tak samo - odpala na dotyk... chodzi chodzi... mozna nawet mu wcisnac do dechy - wszystko ok... ale po chwili spara mu motoryka i gasnie wywalając chmure dymu... po chwili można go odpalic - tym razem działa krocej... jak mu sie wcisnie gaz do dechy, to nie ma pełenej mocy, ale istnieje mozliwość ze za chwile nie zgasnie - ale za to kopci nieziemsko na bialo i ciągle "kaszle" - w chwile potrafi zakopcić całe podworko

Pierwsza myśl - to ze podobnie jak rok temu - wina ropy... dla pewnosci wymieniłem pierw filtr paliwa - bez zmian. Pozniej wypompowałem mu calą rope z baku - była "mętną" - w 20l baniaku, chociaz ze był zapełniony do połowy - nie bylo widać dna... Wlałem mu swierzej 20l (w niej dno w baniaku bylo widac)... Myslałem ze problem minie... poczatkowo gasł itp - ale z pewnoscia dlatego ze sie zapowietrzył... ale po przepaleniu powietrza problem nie minał - nadal jest tak samo

Jak myslice co może mu byc?

Samochód to: Fiat uno 1.7 diesel z 97. roku

Napisano

> Witam - mam dość specyficzny problem po zimie. Podobny miałem zeszłego roku, ale sam minął, wiec

> widocznie problemem była "wzbogacana" w ulepszacze ropa. W tym roku auto zachowuje się

> podobnie jak rok temu, czyli:

> - odpala na dotyk praktycznie (jak sie zrobiło cieplej)

> - szarpie w czasie jazdy - potrafi sam przyspieszyc nawet o 10km/h bez mojego wciskania pedalu gazu

> - nagle bez powodu spadają mu obroty... ja moge wciskac pedał gazu do oporu, a on ledwo co

> reaguje.... czasem zaskoczy, ale teraz coraz czesciej poprostu gaśnie

> - po puszczeniu pedału gazu (na swiatłąch przewaznie tak miał) poprostu gasła

> - teraz stoi na podworku, bo nie jest w stanie przejechac wiecej niz 300 metrów bo gasnie...

> wszystko wyglada tak samo - odpala na dotyk... chodzi chodzi... mozna nawet mu wcisnac do

> dechy - wszystko ok... ale po chwili spara mu motoryka i gasnie wywalając chmure dymu... po

> chwili można go odpalic - tym razem działa krocej... jak mu sie wcisnie gaz do dechy, to nie

> ma pełenej mocy, ale istnieje mozliwość ze za chwile nie zgasnie - ale za to kopci nieziemsko

> na bialo i ciągle "kaszle" - w chwile potrafi zakopcić całe podworko

> Pierwsza myśl - to ze podobnie jak rok temu - wina ropy... dla pewnosci wymieniłem pierw filtr

> paliwa - bez zmian. Pozniej wypompowałem mu calą rope z baku - była "mętną" - w 20l baniaku,

> chociaz ze był zapełniony do połowy - nie bylo widać dna... Wlałem mu swierzej 20l (w niej dno

> w baniaku bylo widac)... Myslałem ze problem minie... poczatkowo gasł itp - ale z pewnoscia

> dlatego ze sie zapowietrzył... ale po przepaleniu powietrza problem nie minał - nadal jest tak

> samo

> Jak myslice co może mu byc?

> Samochód to: Fiat uno 1.7 diesel z 97. roku

Może masz gdzieś przewód paliwa zasilający przełamany lub zgięty i może tam być wada a słyszałem też że przez pompę wtryskową może ciągnąć lewe powietrze a dokładniej tędy gdzie jest ośka od dźwigni gazu lub może gdzieś uszczelką pod filtrem paliwa może się gdzieś podwinęła

Napisano

wyjmij i wyczyść siatkę od czujnika paliwa .

Sprawdź we wszystkich możliwych miejscach czy nie zaciąga gdzieś lewego powietrza - szczególnie obejrzyj króćce od czujnika paliwa - czy nie jest któryś nadłamany.

Spróbuj też przejechać się bez korka paliwa.

Jeśli cały układ paliwowy będzie szczelny i sprawny to zostanie niestety pompa wtryskowa do wymiany/regeneracji.

pozdr

Napisano
  • Autor

> wyjmij i wyczyść siatkę od czujnika paliwa .

> Sprawdź we wszystkich możliwych miejscach czy nie zaciąga gdzieś lewego powietrza - szczególnie

> obejrzyj króćce od czujnika paliwa - czy nie jest któryś nadłamany.

> Spróbuj też przejechać się bez korka paliwa.

> Jeśli cały układ paliwowy będzie szczelny i sprawny to zostanie niestety pompa wtryskowa do

> wymiany/regeneracji.

> pozdr

siatke na okres zimy miałem sciągnietą - w baku miałem dosc czysto (czym byłem zaskoczony)

Krócce przy czujniku? przy czujniku mam tylko dwa wyprowadzenia na węze (pobór i powrót) i gniazdo na kostkę, wiecej krócców nie ma a te co są wygladają na ok - nic nie cieknie, wiec powierrze raczej tez nie ucieka

Myku z korkiem probowałęm - bo zastanowiało mnie zasysanie powietrza po dłuzszym jezdzeniu bez tankowania - dosc spore podcisnienie, ale mimo wyciagnietego korka - bez zmian, musiałbym sprawdzic szczerność, ale nie bardzo wiem jak - bak, raczej nie powinien łapac nigdzie powietrze - prócz odpowietrzenia bo nawet go rdza nie bierze (co tez jest dziwne :D, albo nie widac)... obawiam sie ze to moze byc własnie juz umierajaca albo własnie potrzebujaca regeneracji pompa

Napisano

A jaki masz osprzęt - lucas czy bosch?

Bo jak lucas to zmień na boscha ze starszych wersji - mocy nieco przybędzie (2KM) a i mniej kłopotów

(pompa boschowska jest bardziej niezawodna)

Pistolety też trzeba będzie wtedy zmienić.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.