Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapieczony zacisk hamulców przednich

Featured Replies

Napisano

Witam, jest u mnie problem tego typu, że zacisk cały czas dociska klocki.Pewnie zasyfione jarzmo też coś przytrzymuje. Czyścił ktoś tłoczek? Bo jeśli nie ma wżerów to może wystarczy przeczyścić i nasmarować, więc prosiłbym o jakieś info co i jak. I jeszcze mam problem z urwaną śrubka odpowietrzania, jak ją teraz odkręcić? Wiercenie?

Napisano

> Witam, jest u mnie problem tego typu, że zacisk cały czas dociska klocki.Pewnie zasyfione jarzmo

> też coś przytrzymuje.

Rozebrać i wyczyścić

> Czyścił ktoś tłoczek? Bo jeśli nie ma wżerów to może wystarczy

> przeczyścić i nasmarować, więc prosiłbym o jakieś info co i jak.

Można spróbować wyczyścić, jeśli problem pojawi się znowu to tłoczek do wymiany. Dobrze jest też kupić zestaw regeneracyjny, który składa się z nowych uszczelek.

> I jeszcze mam problem z

> urwaną śrubka odpowietrzania, jak ją teraz odkręcić? Wiercenie?

Chyba tylko rozwiercić i nagwintować niewiem.gif

Napisano

>I jeszcze mam problem z urwaną śrubka odpowietrzania, jak ją teraz odkręcić? Wiercenie?

U mnie wiercenie nie pomogło i musiałem wymienić cały zacisk.Są jeszcze jakieś wykrętaki do zerwanych śrub. Zacznij od tego odpowietrznika.

Napisano
  • Autor

> U mnie wiercenie nie pomogło i musiałem wymienić cały zacisk.Są jeszcze jakieś wykrętaki do

> zerwanych śrub. Zacznij od tego odpowietrznika.

Czyli nie mam za wesoło frown.gif

Napisano

zacisk kosztuje grosze, nie ma sensu sie bawic w rozwiercanie i gwintowanie...

znajdz taki ze sprawnym odpowietrznikiem i po problemie

Napisano

> Czyli nie mam za wesoło

Jak masz trochę zdolności manualnych i wiertła w różnych rozmiarach (najlepiej byłoby co 0,1 mm) to myślę, że jest sens się w to bawić. Wszystko dobrze oczyść, psiknij jakimś penetratorem grinser006.gif (najlepiej byłoby zamoczyć w nafcie na jakiś czas) i rozwiercaj coraz większymi wiertłami aż z odpowietrznika zostanie praktycznie sama "sprężynka", wtedy wydłubujesz ją z gwintu w zacisku, ewentualnie można poprawić gwintownikiem waytogo.gif

EDIT: A na przyszłość zabezpiecz czymś odpowietrzniki i kup dobry klucz, to nie będzie takich problemów. U mnie zaciski mają 29 lat i wszystkie odpowietrzniki śmigają jak ta lala skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

Bez wymiany końcówek elastycznych przewodów hamulcowych się nie obejdzie (chodzi i te węże gumowe), możesz czyścić smarować a i tak nie będzie się cofał tłoczek i przez to przytrzymywał klocek przy tarczy.

Co do odpowietrznika, można kombinować ale wymiana/kupno/ na szrocie zacisku na jeden sprawny trwa i krócej i efektywniej i licząc stracony czas taniej - bo to kilka złociszy kosztuje. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.