Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moja Bravencja pali...

Featured Replies

Napisano

6,5 w mieście a przyśpiesza do 100 w 10,5 sek a elastyczność na 4 od 60 do 100 kmh to równe 8 sek.

Nie co jej sie stało ale jakiś samotuning. Tydzień temu do setki było 11,5 sek zlosnik.gif. Może czuje że AR 156 2.4 ją zastąpi więc stara.

Równa z niej babka zlosnik2.gif

Napisano

> 6,5 w mieście a przyśpiesza do 100 w 10,5 sek a elastyczność na 4 od

> 60 do 100 kmh to równe 8 sek.

> Nie co jej sie stało ale jakiś samotuning. Tydzień temu do setki było

> 11,5 sek . Może czuje że AR 156 2.4 ją zastąpi więc stara.

> Równa z niej babka

no tego spalania najmocniej zazdroszcze biglaugh.gif

Napisano

> Równa z niej babka

a jak się sprawuje drugi nabytek 205?

Pozdraiwam

Napisano

Mierzenie czasu przyspieszenia od 60 do 100 na IV biegu, to pomyłka. U mnie przy 60 jest niecałe 2 tyś obr/min. Taki sposób mierzenia jest dla fanów diesla, gdzie maks moment jest przy 1,5-2 kobr/min (za to za moment jest czerwone pole u trza bieg wyższy wsadzić).

Ale te spalanie jest aż niewiarygodne. 6.5 to mój na postoju pali smile.gif

Napisano

nie żartuj z tym spalaniem, bo strace dobre zdanie o tej konstrukcji.albo masz za ciezka noge albo jezdzisz z kompletem osob w srodku i pelen bagaznik. Przyspieszenie mam gorsze cosik ponad 11s. ale spalanie mam identyczne w swoim bravo 1.9 TD

Napisano

> nie żartuj z tym spalaniem, bo strace dobre zdanie o tej

> konstrukcji.albo masz za ciezka noge albo jezdzisz z kompletem

> osob w srodku i pelen bagaznik. Przyspieszenie mam gorsze cosik

> ponad 11s. ale spalanie mam identyczne w swoim bravo 1.9 TD

powiedz co robiles wczesniej przy silniczu? jaki przebieg? i czy kiedys miales okres wiekszego spalania i ewentualnie co zrobiles...

bo normalnie draznisz mnie z tym spalaniem zakrecony.gifwaytogo.gif

Napisano

nie kupilem auta zajezdzonego, mial 38 000 na liczniku jak bralem, potem regularnie wymienialem filry, oleje i dbalem o niego. pali mi tyle od zawsze tzn od poczatku.

szybko tez nie jezdze ale wolno tez raczej nie.

moze kolegom juz wtryskiwacze troche padly i leja - nierownomiernie rozpylaja paliwo, tudziez sprezynki sie w nich wyrobily i nierowno podaja paliwo?

aha zauwazylem ze po wymianie elektrozaworu wyprzedzenia wtrysku i zmianie softa w centralce sterujacej (jednak da sie) troche mniej zaczal pobierac paliwo ale moze to efekt PLACEBO?

Napisano

> aha zauwazylem ze po wymianie elektrozaworu wyprzedzenia wtrysku i

> zmianie softa w centralce sterujacej (jednak da sie) troche

> mniej zaczal pobierac paliwo ale moze to efekt PLACEBO?

a jakies inne dobrodziejne efekty tego dzialania byly? i jakie mniej wiecej koszty niewiem.gif

Napisano

icon_eek.gif

AR pewnie lepiej sobie poradzi hmm.gif

> Równa z niej babka

To nie sprzedawaj palacz.gif

Napisano

życzę koledzę jak najmniej wizyt w ASO.......

Napisano

> Mierzenie czasu przyspieszenia od 60 do 100 na IV biegu, to pomyłka.

> U mnie przy 60 jest niecałe 2 tyś obr/min. Taki sposób mierzenia

> jest dla fanów diesla, gdzie maks moment jest przy 1,5-2

> kobr/min (za to za moment jest czerwone pole u trza bieg wyższy

> wsadzić).

zgadza sie ale na 3 biegu JTD tez sobie dobrze radzi (cos kolo 6 s)

Napisano

zmiana softa to w zaleznosci od firmy ok. 150-250 PLN

wym. elektropzaw. 600 PLN, podobno ktos je mnial po 200 ale ifo niesprawdzone - wymiana jak uszkodzony, silnik nierowno chodzi, dymi na biało

Napisano

> zmiana softa to w zaleznosci od firmy ok. 150-250 PLN

> wym. elektropzaw. 600 PLN, podobno ktos je mnial po 200 ale ifo

> niesprawdzone - wymiana jak uszkodzony, silnik nierowno chodzi,

> dymi na biało

na szczesnie moj pracuje rowno... tylko czasami (bardzo rzadko) faluje na wolnych i to minimalnie. podobno to problem brudnego EGR.

Napisano

mi tez czasem faluje silnik na wolnych RPM

tez slyszalem ze to EGR

rozbiore wyczyszcze zobaczymy

Napisano

> mi tez czasem faluje silnik na wolnych RPM

> tez slyszalem ze to EGR

> rozbiore wyczyszcze zobaczymy

kurcze zeby pogoda jeszcze byla crazy.gif mam kilka rzeczy do zrobienia i nie moge bo zimno, na leb leci... brrrr tuk.gif

Napisano

> zgadza sie ale na 3 biegu JTD tez sobie dobrze radzi (cos kolo 6 s)

Nie mówię, że sobie nie radzi, ale benzyniak o porównywalnej mocy spokojnie da radę dieslowi. Musi tylko być na odpowiednio niższym biegu smile.gif

Napisano

> Nie mówię, że sobie nie radzi, ale benzyniak o porównywalnej mocy

> spokojnie da radę dieslowi. Musi tylko być na odpowiednio

> niższym biegu

dokładnie tak ok.gif

mami się oczy jakimiś tam elastycznościami na V biegu zlosnik.gif - a wystarczy w benzynie odpowiednio zredukować bieg i 30.GIF

Napisano

> dokładnie tak

> mami się oczy jakimiś tam elastycznościami na V biegu - a wystarczy

> w benzynie odpowiednio zredukować bieg i

Najbardziej mnie rozwala tłumaczenie, że wysoki moment jest najważniejszy. No to panowie dieslowcy porównajcie się na przykład z nimi . Moment podobny, a samochody prawie pół tony cięższe. Polecam 40-150 kolegi DrA na przykład. Na bank Bravki 1.8 będą na takim pomiarze lepsze niż JTD zlosnik.gif

Napisano

> Nie mówię, że sobie nie radzi, ale benzyniak o porównywalnej mocy

> spokojnie da radę dieslowi. Musi tylko być na odpowiednio

> niższym biegu

ok, nie chce sie wdawac w polemike bo sto razy byla juz dyskusja na ten temat. boozing.gif powiem tylko tyle ze nie spotkalem jeszcze zadnego benzyniaka o POROWNYWALNEJ mocy i masie ktory dalby mi rade na trasie.

Napisano

> mi tez czasem faluje silnik na wolnych RPM

> tez slyszalem ze to EGR

> rozbiore wyczyszcze zobaczymy

Ja wyczyściłem i po tym zaczął równo chodzić na wolnych obr. Niezbyt skomplikowana operacja, a jakiś tam efekt jest waytogo.gif

Napisano

> ok, nie chce sie wdawac w polemike bo sto razy byla juz dyskusja na

> ten temat. powiem tylko tyle ze nie spotkalem jeszcze zadnego

> benzyniaka o POROWNYWALNEJ mocy i masie ktory dalby mi rade na

> trasie.

moze sie kiedys spotkamy na trasie 270751858-jezyk.gif i skonczysz juz gadac takie herezje biglaugh.gif

Napisano

> Najbardziej mnie rozwala tłumaczenie, że wysoki moment jest

> najważniejszy. No to panowie dieslowcy porównajcie się na

> przykład z nimi . Moment podobny, a samochody prawie pół tony

> cięższe. Polecam 40-150 kolegi DrA na przykład. Na bank Bravki

> 1.8 będą na takim pomiarze lepsze niż JTD

bo jest bardzo wazny ... jakis czas temu znajomy bioracy udzial w wyscigach po torze ( autkami podobnymi do tych z DTM ) tlumaczyl mi, ze w tych autach moc moze byc na niskim poziomie czyli ok 300-400KM ale moment juz w okolicach 600-700Nm ... twierdzil, ze sama moc nie wystarczy. Ale sam moment takze nie smile.gif nie mowiac o skrzyniach biegow, ktore w dieslach sa chyba znacznie dluzsze .... maryska JTD110 z kolega, ktory strasznie chcial mnie "zrobic" ze swiatel, zostala z tylu ... nie twierdze, ze daleko z tylu ale zostala smile.gif z Brava moze byc podobnie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> moze sie kiedys spotkamy na trasie i skonczysz juz gadac takie

> herezje

chetnie...

Napisano

> bo jest bardzo wazny...

Pewnie, że jest. Tylko sprzedający diesle wmawiają użytkownikom, że jest najważniejszy moment i to jeszcze tylko na niskich obrotach. A to po prostu marketingowy bełgot jest i tyle.

Napisano

Boszsz i znowu to pie..nie sick.gif, pewnie redukcja i ognia, za chwilę redukcja i ognia, 2 km, ciężarówka i znowu redukcja i ognia. Jak Ci dziecko zacznie marudzić, i zona zwracać gitarę, że piłujesz auto i szalejesz na drodze to dopiero dojdziesz do wniosku, że można zrobic to samo w dieslu na piatym biegu w ciszy i spokoju a nie na trzecim w benzyniaku. Ale fanatycy benzyny tego nie pojmują, albo pojąć nie chcą tylko koronne redukcja i ognia, przesiądźcie sie panowie na motorki i . redukcja i ognia hehe.gif. Czasem to się rzygać chce od takich dyskusji rodem z piaskownicy albo jakiegoś ciemnogrodu.

Zgadzam się za to, że po mieście czasem diesel jest męczący.

I słyszy się zę o takie samej mocy benzynia.... bla bla, bla. Może utrzyma się tempo za klekotem, ale z jkim dyskomfortem dla uszu itp

ps. nie jestem fanatykiem diesli dla jasności.

Napisano

> Boszsz i znowu to pie..nie , pewnie redukcja i ognia, za chwilę

> redukcja i ognia, 2 km, ciężarówka i znowu redukcja i ognia. Jak

> Ci dziecko zacznie marudzić, i zona zwracać gitarę, że piłujesz

> auto i szalejesz na drodze to dopiero dojdziesz do wniosku, że

> można zrobic to samo w dieslu na piatym biegu w ciszy i spokoju

> a nie na trzecim w benzyniaku.

Słuchaj - nie ja zacząłem wątek. A opowiadanie o przyspieszeniu na V biegu przy 80km/h lub na IV przy 60km/h, to pitolenie. A co do głośności - trza se auto wygłuszyć albo (i) duży motor wolnossący wsadzić i żona nie marudzi (jakby co, to wiem, co mówię, mam żonę i trójkę dzieci i wiem, kiedy zaczynają marudzić) skromny.gif

> Ale fanatycy benzyny tego nie pojmują, albo pojąć nie chcą tylko koronne redukcja i ognia,

> przesiądźcie sie panowie na motorki i . redukcja i ognia .

Jeden lubi pomruk silnika a inny woli kapelusz na łbie hehe.gif

> Czasem to się rzygać chce od takich dyskusji rodem z

> piaskownicy albo jakiegoś ciemnogrodu.

Jak na razie, to Ty ciemność wprowadzasz.

> I słyszy się zę o takie samej mocy benzynia.... bla bla, bla. Może

> utrzyma się tempo za klekotem, ale z jkim dyskomfortem dla uszu

> itp

Aleś argument wyciągnął rodem z czasów VW Garbusa. Nie bierzesz po uwagę głośności diesla? A kultura jego pracy?

Napisano

> Słuchaj - nie ja zacząłem wątek. A opowiadanie o przyspieszeniu na V

> biegu przy 80km/h lub na IV przy 60km/h, to pitolenie.

Wiem i nie do Ciebie personalnie piłem (choć przykleiłem do Twojego posta), tym bardzie ze masz całkiem słuszny motorek i benzyniak powinien mieć właśnie 6 garnków.

A co do

> głośności - trza se auto wygłuszyć albo (i) duży motor

> wolnossący wsadzić i żona nie marudzi (jakby co, to wiem, co

> mówię, mam żonę i trójkę dzieci i wiem, kiedy zaczynają

> marudzić)

Jw. i powiedz to tym dyskutantom.

> Jeden lubi pomruk silnika a inny woli kapelusz na łbie

Jeśli wyprzedzanie na 3 biegu stukonną benzyną w trasie jest pomrukiem, to faktycznie już jestem kapeluszem i to stetryczałym i głuchym, albo z przewrażliwionym słuchem.

> Jak na razie, to Ty ciemność wprowadzasz.

> Aleś argument wyciągnął rodem z czasów VW Garbusa. Nie bierzesz po

> uwagę głośności diesla? A kultura jego pracy?

Kultura? Owszem brak jej zupełnie na biegu jałowym i podczas ruszania, ale sorki w trasie przeciętny kompakt benzynowy choćby dwuletnia corolla vvti, którą sobie często jeżdżę, jest żałosna jeśli chodzi o poziom hałasu przy prędkościach przelotowych, tutaj klekty choćby z powodu że dźwięk niski są bardziej komfortowe, nawet grzech porównywać. Nie wspomnę o wyprzedzaniu - redukcja i ognia, czuje się wtedy jak na wyścigu spod świateł Matizem mojej żony hehe.gif

I powtórzę, nie piję do Twojej furki, bo sam myślę o przesiadcę w coś podobnego i na pewno 6 cylindrowego, ale bawią mnie gadki ludków takie jak powyżej.

I więcej szacuneczku do poczciwego garbusa poproszę, bo to zacne auto i bardzo fajne do turlania wink.gif

Pzdr.

Napisano

> Boszsz i znowu to pie..nie , pewnie redukcja i ognia,

a co jest złego w zredukowaniu biegów, skoro tego wymaga sytuacja?

przeciez wiesz dobrze, że żadnego wielkiego ognia nie trzeba i nikt tu o dziesiątkach tysiecy rpm nie mówi...

nie przesadzajmy już z tym hukiem i piłowaniem, bo to jakaś groteska

> redukcja i ognia, 2 km, ciężarówka i znowu redukcja i ognia. Jak

> Ci dziecko zacznie marudzić, i zona zwracać gitarę, że piłujesz

> auto i szalejesz na drodze to dopiero dojdziesz do wniosku, że

> można zrobic to samo w dieslu na piatym biegu w ciszy i spokoju

no - ta cisza i spokój w klekocie to chyba nie był najlepszy przykład zlosnik.gifzlosnik.gif

> Zgadzam się za to, że po mieście czasem diesel jest męczący.

> I słyszy się zę o takie samej mocy benzynia.... bla bla, bla. Może

> utrzyma się tempo za klekotem, ale z jkim dyskomfortem dla uszu

> itp

wychodzi na to, że diesel w ciszy i spokoju sunie po szosie, a ledwo dysząca benzynka w huku i ryku silnika ledwo się za nim toczy

jakiś nonsens smirk.gif

mimo że piszesz, że nie jesteś fanatykiem diesla odnoszę wrażenie, że się jednak zacietrzewiłeś smile.gif

Napisano

> nie przesadzajmy już z tym hukiem i piłowaniem, bo to jakaś groteska

> no - ta cisza i spokój w klekocie to chyba nie był najlepszy przykład

> wychodzi na to, że diesel w ciszy i spokoju sunie po szosie, a ledwo

> dysząca benzynka w huku i ryku silnika ledwo się za nim toczy

> jakiś nonsens

> mimo że piszesz, że nie jesteś fanatykiem diesla odnoszę wrażenie, że

> się jednak zacietrzewiłeś

cisza i spokoj w klekocie owszem, tylko nie na pierwszych dwoch biegach. Mam porownanie silnika 1.6 i jtd (co prawda w stilo ale to te same silnik co w bbm) 1.6 jest strasznie glosny, zeby z niego cos wycisnąc non stop trzeba go pilowac, za jtd jest cisza i spokoj, nie mowiac juz o tym ze beznyna nie ma szans z nim...

Z moich codziennych obserwacji wynika ze najbardziej zacietrzewieni sa posiadacze silnikow beznynowych, ktorzy nigdy z nowoczesnym dieslem nie mieli nigdy do czynienia.

Oczywiscie inna bajka jest silnik ktory kolega posiada ok.gif sam na codzien rowniez jezdze beznynowym.

Napisano

> a co jest złego w zredukowaniu biegów, skoro tego wymaga sytuacja?

> przeciez wiesz dobrze, że żadnego wielkiego ognia nie trzeba i nikt

> tu o dziesiątkach tysiecy rpm nie mówi...

Czyli nie ma potrzeby redukować, po co więc zaczyna się dyskusję, że czas potrzebny na przyspieszenie klekotem na V biegu, jest do osięgnięcia benzyniakiem? Obawiam się, że na trasie W-wa - Mazury przez Pułtusk, Ostrołękę, gdzie jest dużo TIRów i jest wąsko, to nie przejdzie. Walka jest niestety męcząca.

> nie przesadzajmy już z tym hukiem i piłowaniem, bo to jakaś groteska

> no - ta cisza i spokój w klekocie to chyba nie był najlepszy przykład

> wychodzi na to, że diesel w ciszy i spokoju sunie po szosie, a ledwo

> dysząca benzynka w huku i ryku silnika ledwo się za nim toczy

> jakiś nonsens

Nie, to nie jest nonsens. Porównaj poziom hałasu podczas przyspieszania na biegu wysokim i zredukowanym dwa niżej. Klarownie i .... głośno. O tym mówiłem. Prędkość jednostajna w trasie? Prosze bardzo, ponownie Corolla VVTI rocznik 2002 i moja Brava traktor rocznik 2000 prędkośc podróżna w przedziale 115-130km/h. Przykro mi ale ten benzyniaczek jest cieniutki, i obawiam się że zajadli orbrońcy wiertareczek 1,2 czy 1,6 tez tu nie bedą mieli czego szukać.

> mimo że piszesz, że nie jesteś fanatykiem diesla odnoszę wrażenie, że

> się jednak zacietrzewiłeś

Zacietrzewiłem się i owszem, a diesli generalnie nie lubię, toleruje je za jakieś tam zalety w pewnych okolicznościach. Z nieukrywaną radościa przesiądę się na powrót do większego auta, ale z konkretnym silnikiem benzynowym dającym jakis komfort a nie walkę z nędzną mocą ok 100KM i warunkami na drodze. Ty akurat tez nie jesteś tutaj dobrym materiałem do dyskusji, ponieważ w większości okoliczności też dasz sobie radę bez zbędnego piłowania.

I dalej będę twierdził, że z dwojga złego o mocach 100KM wolę jednak klekota mimo jego wad, jazda nim będzie przyjemniejsza i mniej wysiłkowa przez znienawidzony przez niektórych moment obrotowy. Gdybym miał 20 lat, to pewnie wybrałbym jakiegos CRX i najchętniej nie używał V biegu, ale jestem już tetrykiem który lubi depnąć, ale bez zbędnego brzęczenia i szarpania. Po prostu prawy pedał i jedziemy nie ważne czy mam 80 czy 120 na liczniku.

Pozdro

Napisano

> cisza i spokoj w klekocie owszem, tylko nie na pierwszych dwoch

> biegach. Mam porownanie silnika 1.6 i jtd (co prawda w stilo ale

> to te same silnik co w bbm) 1.6 jest strasznie glosny, zeby z

> niego cos wycisnąc non stop trzeba go pilowac, za jtd jest cisza

> i spokoj, nie mowiac juz o tym ze beznyna nie ma szans z nim...

> Z moich codziennych obserwacji wynika ze najbardziej zacietrzewieni

> sa posiadacze silnikow beznynowych, ktorzy nigdy z nowoczesnym

> dieslem nie mieli nigdy do czynienia.

I prawdopodobnie włąśnie o to chodzi, nie wymagajmy też, aby mieli z nim stycznośc podczas długiej podróży. Mam kolegę, który ganiał Astrą II 1,6, kiedyś polecieliśmy moim autem w długą trasę i z przeciwnika zrobił się zwolennikiem traktorów, jakiś czas temu przesiadł się tedeika wink.gif

> Oczywiscie inna bajka jest silnik ktory kolega posiada sam na

> codzien rowniez jezdze beznynowym.

Bajką może jest, ale za rok zamierzam się z nim pożegnać, wracam do benzyniaków ale chcę 6 garnków, chyba że znowu wsiąde w klekota, tyle że większego biglaugh.gif.

Pzdr

Napisano

bez wątpienia masz sporo racji ok.gif

ale mnie nie przekonałeś zlosnik.gif

ja po prostu lubię sobie pomachać biegami, tak samo jak i lubię trochę wyższe niż dieslowskie obroty smile.gif

a żonie i brzdącowi to na szczęście nie przeszkadza cool.gif

Napisano

> I prawdopodobnie włąśnie o to chodzi, nie wymagajmy też, aby mieli z

> nim stycznośc podczas długiej podróży. Mam kolegę, który ganiał

> Astrą II 1,6, kiedyś polecieliśmy moim autem w długą trasę i z

> przeciwnika zrobił się zwolennikiem traktorów, jakiś czas temu

> przesiadł się tedeika

Sam jestem podonym przykladem do owego kolegi smile.gif po kilku dlugich trasach passatem TDI 115 stalem sie zwolennikiem diesli, oczywiscie gdyby bylo mnie stac wolalbym duza benzyne. Nikt w tym watku nie pisze o zasadniczej przewadze JTD czyli o spalaniu...

Wszystkim sceptyką polecam przejazdzke JTD, ale nie 5 km przy -5 stopniach na zimnym silniku 893goodvibes.gifgrinser006.gif

Napisano

> Bajką może jest, ale za rok zamierzam się z nim pożegnać, wracam do

> benzyniaków ale chcę 6 garnków, chyba że znowu wsiąde w klekota,

> tyle że większego .

odnoszę wrażenie, że kolega Tomek000 bajką nazwał taki jeden silnik bezynowy jednak hmm.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> odnoszę wrażenie, że kolega Tomek000 bajką nazwał taki jeden silnik

> bezynowy jednak

dokladnie grinser006.gif ale osobiscie nie skusilbym sie na taki, za drogi w utrzymaniu frown.gif a LPG jakos nie uznaje

Napisano

> bez wątpienia masz sporo racji

> ale mnie nie przekonałeś

A nawet nie zamierzałem, masz w miarę rozsądny silnik a nie popierdułkę która próbuje udawać, ze jest silnikiem i próbuje dowartosciować się starając się utrzymać za traktorem - to chyba jedyny jego cel, odkąd te znienawidzone ropociągi zaczęły szybciej jeździć wink.gif

> ja po prostu lubię sobie pomachać biegami

Też kiedyś lubiłem, teraz wolałbym jednak automat, zwłasza w mieście i tych niesczęsnych korkach, za miatsem wystarczy ... elastycznośc diesla zlosnik.gif

, tak samo jak i lubię

> trochę wyższe niż dieslowskie obroty

> a żonie i brzdącowi to na szczęście nie przeszkadza

Nie trawię wysokich obrotów, chyba że jadę 911, którą miałem okazję się przejechać tylko niestety 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.