Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory tyl - wymiana

Featured Replies

Napisano
jak w temacie. ciezko wymienic co potrzebne z moich ogledzin wynika ze dwie sruby trzeba odkrecic. o ile gorna sruba ok to dolna tez latwo odkrecic? jakies wskazowki?? co ze zbieznoscia?
Napisano

> jak w temacie. ciezko wymienic co potrzebne z moich ogledzin wynika ze dwie sruby trzeba odkrecic.

> o ile gorna sruba ok to dolna tez latwo odkrecic? jakies wskazowki?? co ze zbieznoscia?

sam nie wymieniałem zlosnik.gif aleee

mechanik wymieniał je bez sciągania kół, więc raczej nie jest trudno ok.gif

z tyłu zbieżność? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> z tyłu zbieżność?

w niektorych autach mozna z tylu ustawiac negatyw :-) tak asekuracyjnie wolalem zapytac :-)

Napisano

> w niektorych autach mozna z tylu ustawiac negatyw :-) tak asekuracyjnie wolalem zapytac :-)

zaopatrz się w dwa podnośniki no i 2 klucze - o ile pamiętam 19

Napisano
  • Autor

> zaopatrz się w dwa podnośniki no i 2 klucze - o ile pamiętam 19

chce tyl postawic na kobylkach. tylko po co dwa klucze? :-)

Napisano

> chce tyl postawic na kobylkach. tylko po co dwa klucze? :-)

dolne mocowanie to śruba z nakrętką- musisz mieć dwa, aby przytrzymać śrubę podczas odkręcania nakrętki.

po postawieniu na kobyłkach aby odkręcić amorka podkładasz pod kielich sprężyny podnośnik i lekko unosisz do góry aby "ulżyć" amorkowi.

odkręcasz dolną śrubę, popuszczasz podnośnik, odkręcasz górną śrubę i masz amorek na wierzchu.

Składasz w odwrotnej kolejności czyli najpierw górne potem podnośnik aby "naprowadzić" na dolny otwór , skręcasz i gotowe

Napisano

> jak w temacie. ciezko wymienic co potrzebne z moich ogledzin wynika ze dwie sruby trzeba odkrecic.

> o ile gorna sruba ok to dolna tez latwo odkrecic? jakies wskazowki?? co ze zbieznoscia?

zapodaj na srube jakiegos specyfika penetrujacego (np rostoff) niechp odziala np do nastepnego dnia

odkrecasz

wsadzasz nowe i.. po zabawie

jak chcesz mozesz przy okazji sobie odboje nowe zapodac

Napisano
  • Autor

Dzieki chłopaki to teraz bede sie bawił za kilka dni ok.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

To teraz z innej manki jak wymienić tarcze? Rozumiem ze zacisk caly trzeba odkrecic i go zdjąć i wtedy tarcza schodzi? ta duża sruba co jest centralnie słuzy do wymiany piasty? Czy ja też trzeba odkrecić? zlosnik.gif

Napisano

> Dzieki chłopaki to teraz bede sie bawił za kilka dni

> To teraz z innej manki jak wymienić tarcze? Rozumiem ze zacisk caly trzeba odkrecic i go zdjąć i

> wtedy tarcza schodzi? ta duża sruba co jest centralnie słuzy do wymiany piasty? Czy ja też

> trzeba odkrecić?

1. podnosisz auto

2. odkręcasz koło

3. wyjmujesz trzpień zacisku zabezpieczony jest zawleczką

4. odchylasz do góry zacisk

5. wyjmujesz klocki

6. skręcasz kierownicą tak aby piasta odchyliła się na zewnątrz

7.bierzesz oczkową albo nasadową 17 i od wewnętrznej strony odkręcasz 2 śruby trzymające jarzmo

8. podwieszasz czały zacisk np trytką do amora

9. bierzesz kluczyk 12 i odkręcasz ten bolec naprowadzający koło na piaśce

10. oczyszczasz piastę- właśnie okolice śruby- możesz szczotką drucianą i zapuścić WD

11. młotek np gumowy i od wewnętrznej strony uderzasz w tarczę - ma odskoczyć.

12. przed montażem nowej musisz idealnie oczyścić piastę- inaczej będziesz miał bicie przy hamowaniu. najlepiej na połysk i niczym nie smaruj.

13. składasz w odwrotnej kolejności

14. przez ok 500 km nie hamuj gwałtownie - niech się tarcza wygrzeje i ułoży z klockami

Napisano

> To teraz z innej manki jak wymienić tarcze? Rozumiem ze zacisk caly trzeba odkrecic i go zdjąć i

> wtedy tarcza schodzi? ta duża sruba co jest centralnie słuzy do wymiany piasty? Czy ja też

> trzeba odkrecić?

Zdejmujesz zacisk , na tarczy masz takie śrubki bądź szpilki ( już nie pamiętam) i wsio . Ta duża to do piasty aby łożysko wymienić , tego nie tykasz .

P.S. Darek mnie uprzedził , ale dużo ładniej opisał grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No i dzieki znowu chłopaki ok.gif

No to sie juz wiadomo co i jak wiec nic tylko brać się do roboty i wymieniać zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dzieki chłopaki to teraz bede sie bawił za kilka dni

> trzeba odkrecić?

tej nie ruszasz - sa w tarczy dwie sruby na krzyzowy srubokret ktorych czolo licuje sie z tarcza oraz szpilki - odkrecasz i powinna zejsc

Napisano

> tej nie ruszasz - sa w tarczy dwie sruby na krzyzowy srubokret ktorych czolo licuje sie z tarcza

> oraz szpilki - odkrecasz i powinna zejsc

są tylko szpilki które ułatwiają montaż stalówek - śrub na śrubokręt krzyżowy Panda nie ma

Napisano
  • Autor
No to dalej męczę, sorki ze nie w nowym wątku ale nie bede zakładał każdego osobno. Świece do pandy - NGK BKR5EZ??? silnik 1.1 2003r zlosnik.gif
Napisano

> No to dalej męczę, sorki ze nie w nowym wątku ale nie bede zakładał każdego osobno. Świece do

> pandy - NGK BKR5EZ??? silnik 1.1 2003r

dokladnie takie zakladalem ostatnio (czyli na jesieni)

dzialaly i nic zlego sie nie dzialo

zamawialem na e-ngk.pl - tez bez problemu zakup

Napisano

> No to dalej męczę, sorki ze nie w nowym wątku ale nie bede zakładał każdego osobno. Świece do

> pandy - NGK BKR5EZ??? silnik 1.1 2003r

Polecam coś z Denso jakiś tekst ok.gif

Napisano
  • Autor

> Polecam coś z Denso jakiś tekst

Świece i przewody wymienilem, jedna swieca nie chciala sie poddać i urwałem klucz do swiec. Ale w koncu dalem rade zlosnik.gif

Ale niestety panowie przy wymianie amorów tył poleglem nie moge odkrecic sruby takiej ja na zdjeciu:

mahacz_mk1_dzara700_11.JPG

obrazek zapozyczony ze strony http://www.punto.org.pl

jakie pomysly? u mnie te sruby sa na klucz 18 sick.gif

nasadka nie idzie bo spada i obrabia srube, płaski spada jedynie jeszcze oczkowym nie probówałem ale załamka, dzien wczesniej psiknałem penetratorem. Aha i ja tam nie widze by byla sruba z nakretka hmm.gif

Napisano

wlać więcej penetratora lub wlej ropy, ale to trza psikać co 2h ze 3-4 razy i puści,

ewentualnie młoteczkiem wzdłuż śruby w łeb walnąć, tak jak na obrazku, DOBRA nasadka 18 da radę,

przerabiałem w Punto w zeszłym roku wink.gif

ze świecą, to się ciesz, że nie została w głowicy sick.gifwaytogo.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Świece i przewody wymienilem, jedna swieca nie chciala sie poddać i urwałem klucz do swiec. Ale w

> koncu dalem rade

> Ale niestety panowie przy wymianie amorów tył poleglem nie moge odkrecic sruby takiej ja na

> zdjeciu:

> obrazek zapozyczony ze strony http://www.punto.org.pl

> jakie pomysly? u mnie te sruby sa na klucz 18

> nasadka nie idzie bo spada i obrabia srube, płaski spada jedynie jeszcze oczkowym nie probówałem

> ale załamka, dzien wczesniej psiknałem penetratorem. Aha i ja tam nie widze by byla sruba z

> nakretka

Pytanie za 100pkt na obrazku we wczesniejszym poscie jest sruba w ktora ziomek uderza młotkiem, co to za śruba? wiem ze głowka 18 a co dalej jaka dlugosc i jaki gwint? Moze ktos poratuje nazwa zlosnik.gif

A dokładniej chodzi mi o srube z obrazka z numerem 3 niestety w eperze nie ma danych.

285949880-naread.png

post-44966-14352516302877_thumb.png

Napisano
  • Autor

> Pytanie za 100pkt na obrazku we wczesniejszym poscie jest sruba w ktora ziomek uderza młotkiem, co

> to za śruba? wiem ze głowka 18 a co dalej jaka dlugosc i jaki gwint? Moze ktos poratuje nazwa

> A dokładniej chodzi mi o srube z obrazka z numerem 3 niestety w eperze nie ma danych.

odpowiem sobie sam smile.gif srube dostalem w ASO za 12zl. sruby byly tak zapieczone ze puscily po nagrzaniu palnikiem. tulejka amortyzatora zapiekla sie ze sruba wiec znowu palnik byl potrzebny. ale po trudach sie udalo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.