Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn hamulcowy leci z tyłu(AF)

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu ubywa mi płynu hamulcowego, objaw pierwszy był zimą. Bębny zaczęły z tyłu lekko szumieć, teraz ustało to szumienie, pewnie szczęki. Zapaliła się natomiast kontrolka od ręcznego hamulca, czyli brak płynu hamulcowego, faktycznie niski poziom, koło z lewej strony tył mokre,wraz z bębnem. Pytanie, bo jeszcze tego nie rozbierałem. Od czego zacząć ?

Napisano

Kliken.

Na pewno będziesz musiał wymienić szczęki. Okładziny raz zamoczone w płynie hamulcowym praktycznie nie nadają się do użytku.

Napisano
  • Autor

ale skoro leci. to pewnie cylinderek. Wyczytałem że jeszcze może z korektora siły hamowania, ale w kombi nie występuje tak ? (dlaczego ktoś wie?)

Wytarte, zużyte szczęki mogły spowodować uszkodzenie cylinderka ?(wróżenie?)

Napisano

> to pewnie cylinderek.

To jedyne możliwe miejsce przecieku w środku bębna.

>Wyczytałem że jeszcze może z korektora siły hamowania, ale w

> kombi nie występuje tak ? (dlaczego ktoś wie?)

Występuje, ale nie w formie "długopisu" jak to jest w sedanach i hatchbackach, a umiejscowiony jest na tylnej belce i reguluje siłę hamowania na tylną oś zależną od obciążenia.

klik

> Wytarte, zużyte szczęki mogły spowodować uszkodzenie cylinderka ?(wróżenie?)

Raczej nie nie, bardziej stary płyn hamulcowy i zawarte w nim H2O mogło uszkodzić cylinderek - ale to też wróżenie.

PZDR VEN

Napisano

Za pewne cylinderek. Regulator jest w kombi przy tylnej belce zawieszenia. Cylinderek pewnie padł ze starości. Zużyte szczęki raczej nie były przyczyną.

Przy okazji możesz obejrzeć hamulce z drugiej strony. Jeśli pod gumową osłonką cylinderka będzie płyn to cylinderek do wymiany.

Napisano

> Na pewno będziesz musiał wymienić szczęki. Okładziny raz zamoczone w płynie hamulcowym praktycznie

> nie nadają się do użytku.

A co powiesz na to:

yikes.gif

Napisano

Interesujący pomysł wink.gif. Czego to Amerykanie nie wymyślą.

Sam mówi, że nie poleca tego sposobu... ja też nie polecam.

Napisano
  • Autor

usterka usunięta.

Wymieniony cylinderek, w moim modelu z silnikiem 1.6 16v ecotec 96 r jest to cylinderek aluminiowy mocowany na jedną śrubę znalazłem w inter cars 69 zł do tego przewód hamulcowy, ponieważ śruby nie udało się odkręcić od cylinderka. Wymienione szczęki na bosch koszt 139 zł, mocowanie i regulatory szczęk. Wymieniony i odpowietrzony układ hamulcowy. Bęben zdjęty, przeszlifowany.

dziękuje za podpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.