Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xsara Picasso 2,0HDI '02r. - sprzęgło kompletne.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Niestety stało się. Chyba rozsypało sie łożysko dociskowe sprzęgła. Popiskiwało od kilku dni i dzisiaj już był problem.

Tak czy siak auto odstawione do mechanika. Mi pozostało znaleźć w kwocie do 400 zł zestaw sprzęgła do tego pojazdu.

Szukając w on-line katalogu Valeo mam numer zestawu: 826033

Oczywiście wklepujac w szukajkę na allegro wytypowałem 2 szt:

http://allegro.pl/sprzeglo-3-w-1-citroen-berlingo-mf-2-0-hdi-i2188759863.html

Oraz: http://allegro.pl/sprzeglo-citroen-jumpy-2-0-hdi-oryg-i2176081281.html

I teraz nie wiem co mam począć.

Co dziwne katalog Sachs nie do końca pokrywa numerację z tymi na allegro, ale i ceny zaczynają się od ok. 450 zł.

Możecie podać link do katalogu on-line LUK ? Nie mogę namierzyć.

I co byście mi napisali na temat aukcji , które podałem. Czy ktoś z doświadczenia może podać jakieś nieoczekiwane chochliki, które mogę napotkać przy doborze wg. katalogu Valeo.

Proszę was o jakąś pomoc.

Jeżeli to konieczne mogę podać Vin auta.

Może macie możliwość podania konkretnego sklepu online , gdzie w kwocie do 400 zł kupię pewne i 100% pasujące sprzęgło ?

PS. znalazłem luk: 623304300.

I ten numer pokrywa się z tymi znalezionymi wcześniej.

Czy miał ktoś z was doczynienia ze sprzedającymi z linków allegro i coś może powiedzieć na temat ich sprzęgieł? Ten borg&berg czy to jest dobry zamiennik? W Astrze zakładałem kiedyś Valeo i działało. W CC700 Obecnie katuję na szybko kupionego Statima i też daje radę- a lekko nie ma- nie przez moc, ale z uwagi na jego traktowanie przez moją nogę.

Napisano
  • Autor

Ok. problem z samym sprzęgłem jakby rozwiązany.

Mechanik rozbebeszył wszystko i jak się okazało wymianie podlegała także tuleja prowadząca łożysko wyciskowe sprzęgła. Oczywiście razem z uszczelniaczem. Koszt w sklepie na moim osiedlu 60 zł, oczywiście do tego jeszcze sprzęgło 400 zł, oraz oliwka na dolewke 1l.

Całość zamknęła sie w kwocie 488 zł.

Ale pojawił się problem z samoregulatorem linki sprzęgła. I pasuje ją wymienić.

Oczywiście oryginały dostepne, ale koszt ok 130-150 zł jest na daną chwile raczej zaporowy. C

I tu prośba do was.

Czy ktoś z was wie od którego auta PSA bedzie pasować zwykła linka sprzęgła bez samoregulatora?

Może ktoś z was to przerabiał na zwykłą i przypadkiem pamięta od czego, albo numer OE ?

Napisano

Ja w Pikusiu miałem kiedyś tak, że w trasie z Mławy do Wawy pękła mi linka w Pikusiu 1,8. Dojechałem do domciu spokojnie, ruszając z jedynki z odpalaniem rozrusznikiem a kolejne biegi wrzucając z międzygazem (wiedziałem jak to się robi, bo miesiąc wcześniej czytałem o tym na autokąciku smile.gif ) W sklepie kupiłem linkę z samoregulatorem, bo myślałem, że w Pikusiach tylko takie są (są oczywiście jeszcze sprzągła hydrauliczne). Dałem mechanikowi a ten za jakiś czas dzwoni, że NIE PASUJE bo u mnie jest bez samoregulatora. Kupił zatem bez samoregulatora i wymienił, a ja tą z samoregulatorem zwróciłem bez problemu w sklepie. Stąd poszedł wniosek że w Pikusiach linki z i bez samoregulatora NIE SĄ ZAMIENNE.

Napisano
  • Autor

No właśnie sam nie wiem, czy są zamienne czy nie. Przeszukałem katalogi on-line i jedynie sachs podaje konkretne dane i numery. Ale dla Picusia wszystkie diesle i benzynki od 1,8 mają z samoregulacją, natomiast dla 1,6 są z hydraulicznym. Zastanawia mnie właśnie, dla czego takie linki są przypisane wyłącznie do Picusia, a już np wszelkie berlingo, czy P 406 z dokładnie takimi samymi układami napędowymi mają coś innego.

Wiesz dzisiaj jechałem w korku przy zjeździe w Szarowie. Słychać było jak cos pracuje w lince sprzęgła. Nagle pedał został w podłodze i za nic nie mogłem wyjąć pierwszego biegu. Szczęście, ze auto przedemną odskoczyło troszkę i miałem czas na pomachanie pedałem sprzęgła. Po dwóch ruchach wrócił i zaczął działać całkiem inaczej, niż do tej pory. Tzn sprzęgło brało niziutko i bardzo lekko zaczęło pracować. Po przejechaniu ok 50 km od nowa zauważalny był dziwny skok sprzęgła i zaczęły się od nowa dziwne dźwięki regulatora. Problem w tym, że auto używa wyłącznie żona i dzisiaj wieczorem znowu miała dokładnie te same problemy z linką jak ja kilka godzin wcześniej.

Z tąd jest konieczna niezwłoczna naprawa tego. I jeżeli ta regulacja miała by przysparzać takich problemów- nawet z nową linką, to wolałbym założyć tradycyjną linkę.

Napisano

> No właśnie sam nie wiem, czy są zamienne czy nie. Przeszukałem katalogi on-line i jedynie sachs

> podaje konkretne dane i numery. Ale dla Picusia wszystkie diesle i benzynki od 1,8 mają z

> samoregulacją, natomiast dla 1,6 są z hydraulicznym.

Musisz skorzystać ze strony service.citroen.com

Tylko trzeba się zarejestrować. Wpisujesz potem swój nr VIN i elegancko na obrazkach oglądasz swojego Pikusia w częściach. U mnie po wpisaniu VIN pokazuje się linka BEZ samoregulatora i tylko taka pasuje. smile.gif

Napisano
  • Autor

To wobec tego mam prośbę do ciebie. Skoro pokazuje ci się linka zwykła bez regulacji- podaj mi numer OE tej linki.

Lub numer części konkretnego producenta.

W moim XP siedzi z regulacją, więc zapewne tylko taka bedzie pasowała. Szukając pół nocy informacji oraz konkretnie sklepu gdzie mógłbym dostać zwykłą linkę do XP- nie znalazłem. Wychodzi na to, że nie można kupić linki do XP bez samoregulatora. Są albo hydrauliki, albo z tym regulatorem.

Skoro ty masz tradycyjna to musi byc przecież dla niej zamiennik- lub oryginał.

Albo podaj dokładnie rocznik i typ silnika to może sam znajdę.

Chciałbym o ile to możliwe porównać obie linki. Systemy zapięć i ich długości.

Dane ze strony :

dostawca: SACHS

3074 600 246

Cięgno, sterowanie sprzęgłem

EAN:

4013872492497

Dł.: 905 mm

Długożć osłony: 715 mm

z automatycznym nastawianiem

CITROËN

2150.AS

2150.AT

2150.Z5

CITROËN :

XSARA PICASSO (N68)

1.8 16V (85 kW ; 02/2000 - )

2.0 16V (100 kW ; 01/2003 - )

1.6 HDi (80 kW ; 05/2004 - )

2.0 HDi (66 kW ; 12/1999 - )

00323074600246.gif

Chyba, że dla wersji angielskiej wystepuje bez regulatora?- już zgłupiałem.

Napisano

Mój mechanik kupił wtedy linkę bez samoregulatora. smile.gif

A mój Pikuś jest kupiony w PL (mam fakturę z salonu od poprzedniego, pierwszego właściciela). Jest to 1,8i16V Exclusive 2002. W załączniku obrazek pokazujący moją linkę. smile.gif

post-7888-14352516036032_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Na tym obrazku z załącznika jest linka 2150 AS- czyli właśnie z regulatorem. W tabelce to jest opisane.

Już zgłupiałem do reszty smile.gif .

Napisano

> Na tym obrazku z załącznika jest linka 2150 AS- czyli właśnie z regulatorem. W tabelce to jest

> opisane.

> Już zgłupiałem do reszty .

JA też. smile.gif Ja na tym obrazku nie widzę samoregulatora. Może jednak wpisz ten swój VIN na service.citroen.com i zobacz jaki obrazek wyskoczy. smile.gif

PS.

To jest z regulatorem:

http://allegro.pl/linka-sprzegla-citroen-xsara-picasso-i2242348573.html

A to bez:

http://allegro.pl/linka-sprzegla-citroen-xsara-picasso-i2229135322.html

Napisano

> JA też. Ja na tym obrazku nie widzę samoregulatora. Może jednak wpisz ten swój VIN na

> service.citroen.com i zobacz jaki obrazek wyskoczy.

> PS.

> To jest z regulatorem:

> http://allegro.pl/linka-sprzegla-citroen-xsara-picasso-i2242348573.html

> A to bez:

> http://allegro.pl/linka-sprzegla-citroen-xsara-picasso-i2229135322.html

daj 8 ostatnich z vinu, bo prócz tego czy z samoregulatorem czy nie to jedna ma 905mm a druga 900mm

i one nie są zamienne

Napisano
  • Autor

> daj 8 ostatnich z vinu, bo prócz tego czy z samoregulatorem czy nie to jedna ma 905mm a druga 900mm

> i one nie są zamienne

Vin: VF7CHRHYB39274865 . LiNKA JEST WYSTRZĘPIONA I MUS JĄ ZMIENIĆ.

Napisano
  • Autor

Dobra dostałem w osiedlowy sklepiku oryginał. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, bo była możliwość zwrotu jakby coś nie pasowało. Dokładnie taka jak podałeś. Kosztowała 150.

Ale łapy i tak opadają. Mechanik jakaś ciota coś spierdolił - sam zachodzę w głowę jak takie coś mogło mieć miejsce- przy testowaniu nowej linki wjechał na placu tyłem w inne auto!

Obecnie wymienia zderzak i lampę z tyłu + lekka wgniotka na błotniku. Oczywiście też był problem z poduszką pod silnikiem, ale to temat na później.

Ach już mam dość.

Dziękuję za pomoc z tym wszystkim.

Trzymajcie się ciepło- ja leczę nerwicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.