Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory a zbieżność

Featured Replies

Napisano

Hej,

wymieniłem wczoraj amortyzatory z przodu (prawy wylany, lewy okazało się, że nic nie trzymał, ale nie wylał się) i teraz mam pytanie, czy trzeba/zaleca się ustawienie zbieżności? Niby dwie śruby po lewej i dwie po prawej, ale czy mimo nowych amortyzatorów (KYB) nie trzeba ustawiać?

Jakie amortyzatory polecacie na tył? smile.gif

pozdrawiam,

Napisano

W zasadzie każda ingerencja w zawieszenie powinna kończyć się sprawdzeniem nie tylko zbieżności ale całej geometrii kół . Amortyzatory nie mają takiego wpływu na zbieżność - jak na pochylenie koła . Pochylenie jest nieregulowane . Ale w drastycznych odchyleniach można rozpiłować otwory amorów tak, aby przywrócić właściwe parametry .

Napisano

> śruby po lewej i dwie po prawej, ale czy mimo nowych amortyzatorów (KYB) nie trzeba ustawiać?

Ja nic nie robiłem. IMHO przy wymianie amorków nie ma możliwości żeby coś się rozjechało w geometrii.

Napisano

> Hej,

> wymieniłem wczoraj amortyzatory z przodu (prawy wylany, lewy okazało się, że nic nie trzymał, ale

> nie wylał się) i teraz mam pytanie, czy trzeba/zaleca się ustawienie zbieżności?

wskazane

ba powiem wiecej - warto (tym bardziej ze to grosze kosztuje) sprawdzic zbieznosc raz na jakis czas

Napisano

Zależy , ja robiłem po wymianie przekładni kierowniczej i wyszło ,że była ustawiona prawidłowo. Przy amorkach raczej nie trzeba , jeśli masz dobre elementy przekładni (drążki,końcówki) i nie poluzują się wink.gif

Na tył polecam kayaba,sachs

Napisano

> Hej,

> wymieniłem wczoraj amortyzatory z przodu (prawy wylany, lewy okazało się, że nic nie trzymał, ale

> nie wylał się) i teraz mam pytanie, czy trzeba/zaleca się ustawienie zbieżności? Niby dwie

> śruby po lewej i dwie po prawej, ale czy mimo nowych amortyzatorów (KYB) nie trzeba ustawiać?

> Jakie amortyzatory polecacie na tył?

> pozdrawiam,

te 70-80 zł to nie aż taki wydatek wiec warto dla spokoju zrobić ta zbieżność- U mnie przód i tył KYB

Napisano

a moze tzw. fabryczne?

przekulalem na nich 140 kkm i nie za bardzo cos sie z nimi zlego mialo zamiar dziac

Napisano

2razy wymieniałem amortyzatory

1 raz odpłatnie, 1 raz na gwarancji.

W obu przypadkach geometria była sprawdzana w ramach usługi wymiany.

Można nie regulować zbieżności i obserwować stan opon.

Mój fabrycznie nowy samochód wymagał niewielkiej korekty zbieżności , jedna z opon delikatnie mocniej zużywała się z zewnętrznej strony, po około 7kkm różnica była widoczna, po korekcie problem ustąpił.

Napisano

> Hej,

> nie wylał się) i teraz mam pytanie, czy trzeba/zaleca się ustawienie zbieżności? Niby dwie

> pozdrawiam,

Ja polecam sachs waytogo.gif drogo ale super

a dalej dlaczego zbieżność nie geometrja hmm.gif jak Mi grzebią przy zawieszeniu to kończą geomerją i jest zawsze 275123014-zielony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.