Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GOLF IV 2001 131 KM

Featured Replies

Napisano

Witam

Co mi powiecie na temat:

Golf IV 1,9 TDI 2001r. , 131 KM, 6 biegów, 5d, pełen wypas bez skóry i ksenonów. Czy to dobre autko, eksploatacja, spalanie, osiagi i wszytko co można powiedzieć o nim dobrego i złego...

Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

> Witam

> Co mi powiecie na temat:

> Golf IV 1,9 TDI 2001r. , 131 KM, 6 biegów, 5d, pełen wypas bez skóry

> i ksenonów. Czy to dobre autko, eksploatacja, spalanie, osiagi i

> wszytko co można powiedzieć o nim dobrego i złego...

> Dziękuję i pozdrawiam.

Golg jak Golf... Nic specjalnego, w sumie to nie rozumiem czemu ludzie maja takiego pier...lca na punckie tego auta...

Silnik bardzo dynamiczny i oszczędny, niestety ciutek głośny... Jeżeli auto było przyzwoicie traktowane przez poprzedniego właściciela (wymiany olejów, turbina rozgrzewana i odpowiednio chłodzona) to powinien starczyć na długie lata.

Jeżeli to będzie Twój pierwszy diesel to ma on inną charakterykę prowadzenia niż auta benzynowe z racji ciężkiego przodu.

Jeżeli to będzie Twoje pierwsze auto z turbiną to są pewne twarde zasady uzytkowania takiego auta. Nie można pałować auta jak silnik jest zimny. Również przed zgaszeniem trzeba dać autku 30-60s na ostudzenie turbiny. To zapewni jej dużą żywotność, a Tobie bezproblemowa jazdę.

Piszesz, że autko jest porządnie wyposażone więc podróżować będzie se w komfortowych warunkach, ale np. klimatyzacja powinna być odkażana co 2 lata bo inaczej z przewodów wentylacyjnych będzie się ulatniał nieprzyjemny smrodek. W tych autch lubią się przepalać grzałki w lustrach zewnętrzynch, dlatego nie powinno się tego urządzenia włączać bez przerwy. kiedy nie ma takiej potrzeby, np. w lecie upewnić się, że jest wyłączone.

Silniczek jest bardzo podatny na chip-tuning więc jak będzie Ci brakowało mocy to za niewielkie pieniądze można łatwo podnieść jego moc, ale radze korzystac tylko ze sprawdzonych tunerów, żeby nie przesadzili z podnoszeniem mocy.

Auto ma calkowicie ocynkowane nadwozie, zatem jeżeli nie było bite to nie powinieneś mieć żadnych problemów z korozją.

Jak masz jeszcze jakieś konkretne pytania to pisz...

Napisano

witam!

powiem tyle ze to jest zwykły samochodzik... miejsca za duzo nie ma.. w astrze F caravan miałem wiecej.. ale nie ma co narzekać.. byle za czesto mechanika nie odwiedzać...

pozdrawiam i szerokiej drogi

Napisano
  • Autor

Dziękuję Ci bardzo. Mam jeszcze parę pytań...

1. Jak działa climatronik w tym aucie i jak go obsługiwać?

2. Kiedy wiadomo, że lusterka są podgrzewane?

3. Czy przed ruszaniem, też trzeba aby chwilę 'pochodził'?

4. Czy warto lać do tego autka VP z Shella?

Mam nadzieję, że mi pomożesz.

Jeszcze raz bardzo Ci dziękuje i pozdrawiam.

Napisano
silniczek bajerek do tego autka, chocby dla wirusowania claps.gifclaps.gifclaps.gif
Napisano

> Dziękuję Ci bardzo. Mam jeszcze parę pytań...

> 1. Jak działa climatronik w tym aucie i jak go obsługiwać?

ustawiasz interesujaca cie temperature i juz smile.gif climatronic sam zadba o stala temperature w aucie ok.gif

> 2. Kiedy wiadomo, że lusterka są podgrzewane?

jesli przy regulacji lusterek masz opcje wlaczenia podgrzewania, to tam sie wl/wyl. Jesli nie masz, to ogrzewanie dziala przy wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby

> 3. Czy przed ruszaniem, też trzeba aby chwilę 'pochodził'?

nie. nie ma sensu "katowac" katalizatora na zimnym silniku. Im szybciej silnik sie zagrzeje, tym lepiej dla katalizatora. Nie sugeruje oczywiscie odpalanie auta na zimno i rura- gaz do dechy wink.gif Ja np. staram sie nie wkrecac silnika na wyzsze obroty dopoki sie nie zagrzeje smile.gif

> 4. Czy warto lać do tego autka VP z Shella?

trudno powiedziec... Ja np. leje verve, i wg. moich obserwacji audi pali ok. 0,5-0,7l mniej na kazde 100 kilometrow niewiem.gif

Napisano
  • Autor

dzięki Rabi cool.gif

wracajac do climatronik... Jest tam przycisk AUTO i ECON... Podobno włączenie ich w różnych momentach daje różne efekty. Czy wiecie coś na temat funkcji tych przycisków??

Pozdrowionka smile.gif

Napisano

ECON to tryb w ktorym nie wlacza sie sprezarka klimatyzacji... Czyli dla przykladu: jezdzisz sobie w lecie na trybie ECON ustawiasz sobie na powiedzmy 19st.C i powietrze do chlodzenia bedzie brane "z zewnatrz". Jesli oczywiscie na dworze jest taka temp, to ok wink.gif jesli jest o wiele cieplej, to wiatrak bedzie pracowal na max, tak zeby schlodzic kabine. Wiec wtedy dla przykladu ustawiasz predkosc wiatraka manualnie.

Zeby bylo jasniej... Tryb ECON mozesz sobie uzywac jazda noca, bo i po co ma chodzic sprezarka? W nocy nie ma wysokich temperatur... ustawiasz sobie zadana temp. powiedzmy 20st.C na trybie ECON i jedziesz wink.gif climatronik w tym przypadku bedzie Ci dogrzewal autko.

Tryb AUTO, czyli bedzie sie zalaczala zawsze klima, kiedy tylko komp bedzie uwazal ze trzeba. W zimie spokojnie mozesz ( ja tak robie) jezdzic na trybie AUTO, gdyz sprezarka klimy i tak nie zostanie uruchomiona gdy temp. powietrza na zewnatrz wynosi ponizej 5st.C

Hm, to chyba wszystko... jesli masz wiecej pytan to wal wink.gif

Napisano
  • Autor

piękne dzięki Rabi

20.GIF

Napisano

nikt nie mowil o standardowych usterkach golfa IV, mialem swojego 5 lat wiec moge napisac o paru drobiazgach :

-gumki stabilizatora (co 40 kkm)

-tylne odbojniki amorkow (co 40 kkm)

-tuleje belki tylniej (wymiana przy 60 kkm))

-2 awarie stycznika w zamku drzwi kierowcy

-wymiana mechanizmu wycieraczek z przodu

-slizgi fotela kierowcy

Generalnie usterki tanie ale powtarzalne w wiekszosci GIV i w sumie niezalezne od wersji silnikowej

Napisano
jednym slowem polskie drogi nadal pozostawiaja wiele do zyczenia wink.gif
Napisano
  • Autor

... i tak lista jest bardzo krótka, jak na polskie odcinki specjalne... wink.gif

Napisano

> ... i tak lista jest bardzo krótka, jak na polskie odcinki

> specjalne...

zapewne jest wiecej "opcji" do zepsucia, ale takie najbardziej prawdopodobne, to wlasnie zawieszenie crazy.gif

na szczescie, tak jak juz kolega wspomnial wyzej, czesci do drogich nie naleza ok.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.