Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F stuk z okolic przedniego koła- przegub?

Featured Replies

Napisano

Witam , pojawił mi sie taki objaw, że podczas jazdy po przejachaniu ok 500 m zaczyna być słyszalny stuk ( troche dudniący) z okolic przodu, stuk związany jest z obrotem koła raczej z prawej strony( nie z elementami zawieszenia i dziurami) Najbardziej oczywiste wydawało sie coś z kołem, oponą ponieważ wraz ze stukiem da sie odczuć leciutko na równej nawierzchni na kole kierownicy i pedale hamulca właśnie jakby coś nieosiowo, krzywo się obracało, drgało?, ale koła poprzekładałem miejscami stuk nadal jest, jest dość uciążliwy bo im szybciej sie jedzie to jest uciążliwszy. Obejrzałem samo koło luzów nie zauważyłem, tarcza jest prosta, zdjęłem zacisk hamulca klocki wyczyściłem, nic niepoprawiło się. Żona przyznała sie, że razu pewnego uderzyła kołem w krawężnik na rondzie ale felga nie jest uszkodzona. Czy coś innego mogło się skrzywić ? A może uszkodzone łożysko lub przegub dawać taki efekt ? Podczas obrotu łożysko nie szumi, przegub zewnętrzny i wewnętrzny luzów nie wykazują. Ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić ?

Napisano

niewiem.gif Zgaduje kordel(drut) w oponie się uszkodziłhmm.gif

EDIT:

Nie cytuj bez potrzeby całego posta.

Napisano
  • Autor

> Zgaduje kordel(drut) w oponie się uszkodził

no tak ale jak napisałem koła przełozyłem przednie na tył a stuk nadal dobiega z przodu.

Napisano

Podnieś kółko do góry i sprawdź czy są luzy na przegubach... obu.

Napisano
  • Autor

> Podnieś kółko do góry i sprawdź czy są luzy na przegubach... obu.

Z prawej strony, przy zewnętrznym przegubie luzów nie ma w żadnej z płaszczyzn. Natomiast przy wewnętrznym jest nieduży góra -dół, ale wydaje mi się że taki tam był zawsze da się go wyczuć nawet gdy samochód stoi na kołach,czy są jakieś tolerancje dopuszczalne ? choć z drugiej strony (lewej) nie ma żadnych luzów. Pod silnikiem miałem założoną osłone po jej zdjęciu pod przegubem było trochę smaru , mógł wycieknąć i przez to uszkodzeniu uległ ? i może dawać takie symptomy ?

Napisano

> pod przegubem było trochę smaru , mógł wycieknąć

Jeżeli jest smar to znaczy, że pękła gumowa osłona przegubu i siła odśrodkowa wyrzuciła smar. Przegub bez smaru długo nie pochodzi, tym bardziej, że przez dziurę w osłonie dostaje się woda, kurz itp.

Pozdroofka

Napisano

Luz promieniowy na wewnętrznym przegubie można łatwo pomylić z luzem czopa przegubu w obudowie mechanizmu różnicowego. Tam, ten luz jest normalny. Luz w samym przegubie (między przegubem i półosią) to już nie jest dobre zjawisko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.