Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa - przekaźnik ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiś 3-4 dni stilon ma dziwną przypadłość, z rana (czyt. jak jest zimny) na wolnych obrotach coś pstryka, cyka... coś jak ostatnie chwile stycznika elekstrycznego, częstotliwość około 2 razy na sekundę, charakterystyczne 'cyk cyk cyk' gdzieś spod maski... jako że jedzie dobrze i nic się nie dzieje przez te 3 dni to olewałem z braku czasu.

Dziś z rana mając już niewiarygodnie mało czasu (byłem spóźniony) wyjechalem z garaży jak zawsze.... i stilon zgasł, może sprzęgło za szybko.... odpaliłem, ujechałem 2m i zgasł.... potem już nie odpalił.... sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Z racji że cykało głośniej niż poprzednie dni, odkręciłem osłoną silnika i aku, poleciałem po FES'a, komputer.... i 2 błedy:

1. Coś tam coś tam położenia pedała sprzęgła

2. Bład czujnika ciśnienia oleju napędowego (Błąd nie aktywny).

Skasowałem, pokręciłem 2razy dłużej niz zwykle i odpalił.... cykało ale jechał.... na tyle sprawnie by przejechać sobie osłonę silnika którą zostawiłem pod kołami sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Cały dzień objeździłem, przegoniłem go po gierkówce i generalnie wszystko chodzi jak należy, nie kopci, nie szarpie.... ale cyka.... cały czas, nawet jak się zagrzeje....

Teraz pytanie do was, co to może być ?

Możliwe by pompa paliwa cykała ? boje_sie.gif

Gdzie jest czujnik ciśnienia paliwa ? Da się go sprawdzić ?

Jest jakiś przekaźnik od pompy paliwa ? (tej przy silniku, a nie tej w zbiorniku paliwa), bo dzwięk taki 'elektryczny' jak stycznik, przekaźnik etc.

Czekam na odpowiedzi smile.gif

Pozdrawiam spineyes.gif

Napisano

W moim też cyka. Tyle, że to są wtryskiwacze

Cyk cyk cyk cyk cyk.

Napisano
  • Autor

> W moim też cyka. Tyle, że to są wtryskiwacze

> Cyk cyk cyk cyk cyk.

Teraz nie wiem czy to było na serio czy to ironia... w sensie że słychać jak pracują wtryskiwacze ?

Napisano

czujnik ciśnienia paliwa masz na listwie, a na osłonie od aku pod spodem masz rozrysowane przekaźniki i bezpieczniki ideia.gif

Napisano
  • Autor

> czujnik ciśnienia paliwa masz na listwie,

Dzięki za info.

> a na osłonie od aku pod spodem masz rozrysowane przekaźniki i bezpieczniki

No niby tak, ale który hieroglif jest od pompy będzie ciężko znaleźć... choć chyba w instrukcji obsługi jest podpowiedz wink.gif

Napisano

> Teraz nie wiem czy to było na serio czy to ironia... w sensie że słychać jak pracują wtryskiwacze ?

Na poważnie, jak chcesz to możemy się spotkać w Gliwicach wink.gif

Napisano

takie głosne cykanie to wydaje przekaznik swiec zarowych. zobacz go moze układ głupieje i cały czas wł/wył układ.

Napisano
  • Autor

Zagadka rozwiązana yay.gifyay.gifyay.gif

Choć co jak co, tego bym się nie spodziewał.... przelotem byłem u w zaprzyjaźnionym serwisie samochodów dostawczych i ciężarkowych... a że dieslem im nie straszne, popatrzeli... i stwierdzili że to pasek wielorowkowy 'cyka' spineyes.gif wierzyć mi się nie chciało więc w planach już była wizyta w ASO bo tylko w nich nadzieja, terminów przed świętami brak, więc korzystając z wolnej chwili rozbebeszyłem stilona, zrzuciłem pasek... i ciiiiiiiisza 270635636-JUMP2.gifyay.gif033102bebe_1_prv.gif

Z racji iż guma raczej nie cyka... bo to fizycznie nie możliwe... padło na alternator (jak go stamtąd wyciągnąć bez wyciągania silnika? boje_sie.gif ), choć po organoleptycznej kontroli nigdzie luzu nie ma, a i przy napędzaniu go ze sznurka też cisza.... lecąc po kolei po czym leci pasek w ręce wpadła funkiel-nówka rolka napinacza miesiąc temu wymieniania... i co ? i luz jak w kara.gif ehhhh.... się nacieszyłem rolką za 30zł, choć i tak jestem niewiarygodnie szczęśliwy że to to, a nie pompa paliwa smile.gif

Zastanawiające mogą być problemy z odpalaniem, ale zdarzyło się to tylko raz (wczoraj), i chyba nie miało nic wspolnego z tym cykaniem, miejmy nadzieję że stilon tylko złapał zadyszkę (a według FESa bład czujnika ciśnienia paliwa) i już teraz bedzie chodził bez problemu wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

pocieszę Cię - mi też cos cyka i podejżenia kieruje na napinacz albo rokę napędu altka i klimy wymieniana w czerwcu.

A że "zaoszczędziłem" bo kupiłem sam w wymieniałem w ASO, teraz pewnie mam 2 drogi: kupić nową, starą reklamować, potem jak ta wróci z reklamacji - sprzedać, albo zdjąć tą postawić auto na miesiąc i czekać, na rozpatrzenie reklamacji.....

Napisano
  • Autor

> pocieszę Cię - mi też cos cyka i podejżenia kieruje na napinacz albo rokę napędu altka i klimy

> wymieniana w czerwcu.

> A że "zaoszczędziłem" bo kupiłem sam w wymieniałem w ASO, teraz pewnie mam 2 drogi: kupić nową,

> starą reklamować, potem jak ta wróci z reklamacji - sprzedać, albo zdjąć tą postawić auto na

> miesiąc i czekać, na rozpatrzenie reklamacji.....

Jak kupiłem i wymieniłem sam, ale przy kwocie 30zł nie chce mi się nawet bawić w reklamacje, będzie trzeba teraz kupić coś firmowego żeby trochę pochodziło wink.gif

U Ciebie też cyka tak jak by przekaźnik ? Jeszcze wczoraj dał bym sobie uciąć pewien bardzo ważny narząd że to jest cykanie pochodzące od elektroniki, albo jakiegoś precyzyjnego mechanizmu (pompa, wtryski).

Pozdrawiam.

Napisano

> Jak kupiłem i wymieniłem sam, ale przy kwocie 30zł nie chce mi się nawet bawić w reklamacje, będzie

> trzeba teraz kupić coś firmowego żeby trochę pochodziło

no widzisz ja kupiłem .... żeby było śmieszniej ten dźwięk usłyszałem pierwszy raz miesiąc po wymianie. Potem albo znikł, albo nie słyszałem, od kilku tyg wiem, że powrócił

> U Ciebie też cyka tak jak by przekaźnik ?

dokładnie

Napisano
  • Autor

> no widzisz ja kupiłem .... żeby było śmieszniej ten dźwięk usłyszałem pierwszy raz miesiąc po

Hmm nie wiem dlaczego ale przyjąłem że Ty też kupiłeś jakąś chińszczyznę 033102bebe_1_prv.gif jakiej firmy kupiłeś? czy oryginał ?

Napisano

> Hmm nie wiem dlaczego ale przyjąłem że Ty też kupiłeś jakąś chińszczyznę jakiej firmy kupiłeś?

> czy oryginał ?

to pewnie będzie coś z tego:

- Napinacz Dayco APV1077 - 73,19 zł

- Rolka SKF VKM32006 - 66,44 zł

- Rolka SKF VKM32030 - 132,27 zł

Z zasady do samochodu kupuje produkty oryginalne albo renomowanych producentów....

Napisano
  • Autor

> to pewnie będzie coś z tego:

> - Napinacz Dayco APV1077 - 73,19 zł

No to jest to.... i właśnie z Dayco chciałem teraz zamówić.... to chyba japońce są nie ? Ehhh chyba skusze się na ori wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> No to jest to.... i właśnie z Dayco chciałem teraz zamówić.... to chyba japońce są nie ? Ehhh

> chyba skusze się na ori

> Pozdrawiam.

ja nie orzekam, że to na pewno jest to, bo tego nie sprawdziłem jeszcze. Ale mam po prostu takie podejrzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.