Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Halo, jak mnie słychać? Czyli problemy z odbiorem radiowym

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry wszystkim Crom-boyom,

Wróciłem właśnie z trasy. Jazda przyjemna, ale prócz mruczenia silnika chciałem posłuchać także i radia. No i niestety moja ulubiona Trójka raz jest a raz nie (jeszcze w okolicy Gdańska). Sygnał jakby zanikał, potem wraca (pewnie ukształtowanie terenu). Inne stacje jakby stabilniej. Nie udało mi się też płynnie przeskoczyć z jednej częstotliwości na inną - a czy nie jest to część odpowiedzialności RDS? Oczywiście opcję AF mam włączoną.

Reasumując - gdzie szukać problemów ze słabym odbiorem radiowym? Intuicyjnie zacząłbym od sprawdzenia, czy antena "się" nie rozłączyła. Odchylałem podsufitkę z tyłu, ale nie udało mi się namierzyć co tam jest kablem antenowym. Możecie podpowiedzieć jak go zidentyfikować? Moja Croma ma szklany dach jeśli to coś zmienia...

Każdy kabel ma dwa końce - czyli trzeba sprawdzić też samo podłączenie przewodu antenowego do radia. Jak wyciągnąć odbiornik na zewnątrz nie narażając plastików na połamanie? A może da się dostać za radio bez jego wyjmowania - przez którąś z kratek czy plastików?

Z góry dziękuję za sugestie i życzę udanego oblewania jajek!

Napisano

> Jak wyciągnąć odbiornik na zewnątrz nie narażając plastików na połamanie? A może da się

> dostać za radio bez jego wyjmowania - przez którąś z kratek czy plastików?

Nie chce mi się schodzić do samochodu, ale chyba rozstaw otworów jest taki sam jak w Stilo, więc radio powinno dać się wyciągnąć takimi kluczami, można je wykonać we własnym zakresie np. z drutów od notatnika adresowego.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A może da się

> dostać za radio bez jego wyjmowania - przez którąś z kratek czy plastików?

Da się, trzeba wyjąć kratkę środkową, jest przykręcona dwoma imbusami. Po odkręceniu wyciąga się kratkę do góry. Jakby była odłączona antena to raczej radio nie odbierałoby wcale.

Napisano

> można je wykonać we własnym zakresie np. z

> drutów od notatnika adresowego.

> Pozdrawiam BAS

Do dorobienia tych kluczy idealnie się nadają wieszaki druciane z którymi odbierasz ciuchy z pralni zlosnik.gif

Napisano

Do radia można się dostać przez schowek ale to tak jakby jechać z Gdańska do Warszawy przez Berlin ... hehe.gif

Jest na pewno tryb serwisowy w tym radiu ale czy i co ono pokazuje tego nie wiem... W navi pokazuje czy antena FM jest OK... Może samo radyjko padło... W stilo to się zdarzało...

Mimo wszystko zaczął bym od anteny ... po pierwsze ją odkręcił i zobaczył czy przypadkiem nie zgniła - sam bat

Napisano

radio bez problemu wyciągniesz wciskając w otwory cieńkie imbusy. Ja właśnie w ten sposób wyciągałem swoje, jesli masz 4 cieńkie to za 1 pociągnięciem, jeśli 2 to wtedy wyciągasz jedną stronę a później drugą

Napisano

Nie wiem czy w Cromie sie da, ale w Stilo za pomoca szprych rowerowych wygietych wyciagnalem radio.

Napisano

> moja ulubiona Trójka raz jest a raz nie (jeszcze w okolicy Gdańska).

> Sygnał jakby zanikał, potem wraca (pewnie ukształtowanie terenu). Inne stacje jakby

> stabilniej. Nie udało mi się też płynnie przeskoczyć z jednej częstotliwości na inną - a czy

> nie jest to część odpowiedzialności RDS? Oczywiście opcję AF mam włączoną.

> Reasumując - gdzie szukać problemów ze słabym odbiorem radiowym? Intuicyjnie zacząłbym od

> sprawdzenia, czy antena "się" nie rozłączyła. Odchylałem podsufitkę z tyłu, ale nie udało mi

> się namierzyć co tam jest kablem antenowym. Możecie podpowiedzieć jak go zidentyfikować? Moja

> Croma ma szklany dach jeśli to coś zmienia...

> Każdy kabel ma dwa końce - czyli trzeba sprawdzić też samo podłączenie przewodu antenowego do

> radia.

U mnie był też podobny problem....radio słabo zbierało....pomogła wymiana bata anteny na inny z pozłacaną końcówką(koszt 12zł) a stary bat anteny był mocno skorodowany(ten metalowy gwint)

u mnie cała podstawa anteny połączona jest złączką z resztą kabla idącego do radia(mam wersję z navi...czyli antena od radia, navi i gsm)....przypuszczam że problemem było u mnie to połączenie na tej złączce w tylnej części podsufitki......pomógł mi kontakt spray....od tego czasu radio dobrze działa i nie wyświetla komunikatu błędu anteny w menu serwisowym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.