Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik położenia wałka rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam. Potrzebuje info na temat tego czy po swapie z 1.1 na 1.2 8v z Grande punto który ma dwa czujniki położenia wału i wałka rozrządu tak jak moje seryjne sc po włożeniu kompa z Punto 1 IAW 49F D1 podwójna wtyczka wyjedzie z garażu?

Napisano

IAW 49fD1 nie potrzebuje czujnika wałka, stukowego, drugiej sondy.

Musisz podać zewnętrzną masę na grzałkę pierwszej sondy (w sc MPI szła z kompa) i chyba tyle.

Napisano
  • Autor

> IAW 49fD1 nie potrzebuje czujnika wałka, stukowego, drugiej sondy.

> Musisz podać zewnętrzną masę na grzałkę pierwszej sondy (w sc MPI szła z kompa) i chyba tyle.

niestety zbyt dużo mi nie mówi ta zewnętrzna masa sondy tongue.gif ale podpytam jakiegoś elektryka grinser006.gif

No chyba ze da rade zostawić kompa z sc którego obecnie posiadam jutro podam symbol, ewentualnie gdzie można w wlkp wystroić 1,2 8v na obecnym kompie tak żeby niebawić się z elektryką tylko zostawić seryjną instalacje sc.

Napisano

Przecież tam nie ma dłubania. Wiązkę zostawiasz serię. Na wtyczce do sondy po włączeniu zapłonu sprawdzasz na którym z dwóch białych pojawi się +12V. Ten zostawiasz w spokoju. Zajmujesz się drugim białym (przecinasz kabelek i dołączasz do niego masę wziętą skądkolwiek). Cała zmiana.

Jeździć będzie i na seryjnym kompie ale...

1. Tyrkolenie przy gwałtownym gazowaniu.

2. Osiągi 1,1 .

Napisano
  • Autor

> Przecież tam nie ma dłubania. Wiązkę zostawiasz serię. Na wtyczce do sondy po włączeniu zapłonu

> sprawdzasz na którym z dwóch białych pojawi się +12V. Ten zostawiasz w spokoju. Zajmujesz się

> drugim białym (przecinasz kabelek i dołączasz do niego masę wziętą skądkolwiek). Cała zmiana.

> Jeździć będzie i na seryjnym kompie ale...

> 1. Tyrkolenie przy gwałtownym gazowaniu.

> 2. Osiągi 1,1 .

no to pasuje teraz wszystko jasne zlosnik.gif

idąc dalej zakładam kompa z punto 1 IAW 49F D1 i mam swoje 75 rumaków?

Napisano

> idąc dalej zakładam kompa z punto 1 IAW 49F D1 i mam swoje 75 rumaków?

Nooo nie wiem....

Nie znam tej głowicy ale wałek to raczej nie jest 866.

Nie wiem jak z wielkością kanałów ssących i zaworów, czy sprężyny zaworów ssących są równie mocne jak w seryjnym 75KM?

Starsze 1.2 60 MPI niestety miało główkę z 1.1 MPI, natomiast Ty masz pewnie wersję 69KM.

A do tego nie mam danych frown.gif

Napisano
  • Autor

>

> Nooo nie wiem....

> Nie znam tej głowicy ale wałek to raczej nie jest 866.

> Nie wiem jak z wielkością kanałów ssących i zaworów, czy sprężyny zaworów ssących są równie mocne

> jak w seryjnym 75KM?

> Starsze 1.2 60 MPI niestety miało główkę z 1.1 MPI, natomiast Ty masz pewnie wersję 69KM.

> A do tego nie mam danych

silnika jeszcze nie zakupiłem, więc pewnie lepiej będzie kupić mi wyremontować z punto 1, chciałem z gp bo mają mniejsze przebiegi, ewentualnie jaki byś polecił silnik tak żeby nie było zbyt dużo dłubania z elektryką bo to jest dla mnie czarna magia niestety, jak robiłem swapa w cc 900 na jednopuncie to niebyło problemu, przedłużyłem kilka kabli do czujników i latało, a tu ten czujnik w głowicy no i komp na dwie wtyczki confused.gif

ewentualnie jak by się miała kwestia włożenia 1,2 16v 86km stilo też miało czujnik w głowicy ale szło go minąć zmieniając koło foniczne i sterownik z punto oczywiście 16v tylko znów kwestia kompa na dwie wtyczki, zapewne bez zmiany seryjnej wiązki się nieobejdzie

Napisano

> silnika jeszcze nie zakupiłem, więc pewnie lepiej będzie kupić mi wyremontować z punto 1, chciałem

> z gp bo mają mniejsze przebiegi, ewentualnie jaki byś polecił silnik tak żeby nie było zbyt

> dużo dłubania z elektryką bo to jest dla mnie czarna magia niestety, jak robiłem swapa w cc

> 900 na jednopuncie to niebyło problemu, przedłużyłem kilka kabli do czujników i latało, a tu

> ten czujnik w głowicy no i komp na dwie wtyczki

jak wymienisz podstawowe elementy silnika, które każdy myślący wymieni przed swapem to przebieg ma drugorzędną rolę ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak wymienisz podstawowe elementy silnika, które każdy myślący wymieni przed swapem to przebieg ma

> drugorzędną rolę

czyli krótko mówiąc szukać silnika z p1, wymienić co trzeba i pakować kompa na dwie wtyki oraz myk z sondą jak pisał kolega wcześniej i cieszyć się normalnymi osiągami

Napisano

> czyli krótko mówiąc szukać silnika z p1, wymienić co trzeba i pakować kompa na dwie wtyki oraz myk

> z sondą jak pisał kolega wcześniej i cieszyć się normalnymi osiągami

Może być i Siena-Palio. Tylko, że często były zagazowane frown.gif

Osiągi to nie rewelacja ale dobrze napisałeś "normalne".

Te właściwe zaczynają się od 1.2 16V w górę. Nie mówię o T grinser006.gif

Poszukać pewnego handlarza. Zakup. Drobny przegląd i jazda.

I tak stan silnika najlepiej ocenisz w pracy. Remontować na zapas nie ma sensu.

Napisano
  • Autor

> Może być i Siena-Palio. Tylko, że często były zagazowane

> Osiągi to nie rewelacja ale dobrze napisałeś "normalne".

> Te właściwe zaczynają się od 1.2 16V w górę. Nie mówię o T

> Poszukać pewnego handlarza. Zakup. Drobny przegląd i jazda.

> I tak stan silnika najlepiej ocenisz w pracy. Remontować na zapas nie ma sensu.

NO OK, A JEŚLI POKUSIĆ SIĘ NA 16V WIEM JAK TO IDZIE ZWŁASZCZA NA KRÓTKIEJ SKRZYNI zlosnik.gif DUZO ZABAWY Z ELEKTRYKĄ BO ZTEGO CO SIĘ ORIENTUJE TO KOMP NA JEST NA JEDNEJ WTYCZCE frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.