Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra G - drżenie kierownicy

Featured Replies

Napisano

pomóżcie, koledzy, bo mnie nagły ... trafi

ok 100km/h zaczyna mi drzec kierownica, ok 140kmh trzepie nią tak, że drzy lkusterko i navi w uchwycie.

Pierwsza reakcja - wywazenie kół. Wywazone dwa razy, koła przelozone na tył, mieszane miedzy sobą. Felgi stalowe, brak kołpaków. Tarcze hamulcowe nowe (na starych bylo to samo. Co jest ? macie jakieś pomysły? Wahacz, amory, poloski? Pomozcie bo albo dziada spuszczę do stawu albo podpalę.

dzięki, dobre dusze

Napisano

> jakieś pomysły?

1. sprawdz ciśnienie w kołach

2. kończy się łożysko

3. ujowe opony frown.gif

Napisano

> Pomozcie bo albo dziada spuszczę do stawu albo podpalę.

Jakbyś się jednak zdecydował na destrukcję to przygarnę kilka rzeczy do mojej AG zlosnik.gif

Napisano

sprawdź oponki może gdzieś ci sie wybrzuszyła

Napisano
  • Autor

> sprawdź oponki może gdzieś ci sie wybrzuszyła

cztery opony wybrzuszyły się naraz?

błagam, czytajcie ze zrozumieniem, mnie naoprawde nie jest do smiechu oslabiony.gif

Napisano

> błagam, czytajcie ze zrozumieniem, mnie naoprawde nie jest do smiechu

Czytamy ze zrozumieniem.

Zawsze możesz jezdzić poniżej 100km/h i nic się nie będzie działo.....

Napisano

> Zawsze możesz jezdzić poniżej 100km/h

albo jezdzić bez kierownicy i też drgan nie uświadczy grinser006.gif

Napisano

> albo jezdzić bez kierownicy i też drgan nie uświadczy

Dokładnie...

Już masz dwie możliwości jak wyeliminować drżenie kierownicy. zlosnik.gif

Napisano

Zakładając, że koła są wyważone to masz na którejś z opon guza. Podnieś koło do góry i obracając patrz na boki i czoło opony. Jak będzie guz (albo dół) w gumie to zauważysz.

Wystarczy jedna zła opona i tak może się dziać.

Napisano

zima/lato wymiana opon przekładasz oponki czy masz na felgach (cztery oponki mało prawdopodobne ale możliwe)

Napisano

> pomóżcie, koledzy, bo mnie nagły ... trafi

W jakim stanie jest powierzchnia styku felgi. Mam nadzieję że nie malowałeś.

Może półosie maja luzy poprzeczne.

Napisano

> pomóżcie, koledzy, bo mnie nagły ... trafi

a ja bym proponował sprawdzić mocowanie amortyzatorów - łożyska amortyzatorów.

miałem podobne objawy i były to łożyska amorków. rok temu dałem chyba z 60zł za sztukę ale nie jestem pewien. no i robota jeszcze doszła ( mechanik robił 1,5 h ale w tym czasie około 20-30 nimut czekałem na części)

Napisano
  • Autor

> a ja bym proponował sprawdzić mocowanie amortyzatorów - łożyska amortyzatorów.

> miałem podobne objawy i były to łożyska amorków. rok temu dałem chyba z 60zł za sztukę ale nie

> jestem pewien. no i robota jeszcze doszła ( mechanik robił 1,5 h ale w tym czasie około 20-30

> nimut czekałem na części)

dzisiaj dziad wylądował najpierw na szarpakach (podobno OK) i w serwisie opla (niezaleznym, znanym z solidnosci). Twierdzą ze mocowania amorów lub przegub wewn. Jutro rozbiórka i zobaczymy

Napisano
  • Autor

> a ja bym proponował sprawdzić mocowanie amortyzatorów - łożyska amortyzatorów.

odswiezam kotleta.

Pojechałem na szarpaki i do dwóch różnych sewisów opla - brak usterek auta. Sprawdzone także łożyska amorów i półośki

Ponieważ nie mam od kogo pożyczyć kół - pojechałem do warsztatu w którym kupowałem opony. Zaproponował ponowne wyważenie. Stwierdził że było coś nie tak - pojechałem na weekend.

Efekt - poprawa znaczna, chociaż nie całkowita . Praktycznie do 140 kmh zero drgań. Między 140 - 150 nawigancja wpada w trans, lekkie mrowienie na kierownicy, powyżej 150kmh - OK.

Pomijając prędkości - przeważnie sie z takimi nie jeżdzi - gdzie jeszcze szukać usterki?

Napisano

> Efekt - poprawa znaczna, chociaż nie całkowita . Praktycznie do 140 kmh >zero drgań. Między 140 -

> 150 nawigancja wpada w trans, lekkie mrowienie na kierownicy, powyżej >150kmh - OK.

miałem ostanio podobny problem, tylko że w zakresie 125-155 kmh. kupiłem nowe dunlopy sp sport 01... felgi RONAL oryginalne Oplowskie i jakieś cuda wyszły yikes.gif co wcześniej w ogóle nie miało miejsca. wyobraź sobie, że byłem u 3 różnych wulkanizatorów i co jeden to inne teorie wysnuwał. najciekawsze, że nie pomogło nawet doważanie na samochodzie icon_rolleyes.gif zawieszenie i układ kierowniczy dokładnie sprawdzony oprócz tego sprawdzone półosie, tarcze i piasty. poszperałem trochę na necie i pojechałem do zakładu gdzie mają maszynę Hunter GSP 9700 z testem drogowym. TUTAJ można poczytać o jej możliwościach. Teraz mogę trzymać kierownicę jednym palcem.... niezależnie od prędkości. zakłady coraz rzadziej kalibrują swój sprzęt, a poza tym niektórzy nie umieją go poprawnie obsłużyć. pzdr waytogo.gif

Napisano

> dzieki za info

> mozesz sprawdzic linka? Coś nie bangla

już działa, przez przypadek literówka mi się wkradła wink.gif

Napisano
  • Autor

> już działa, przez przypadek literówka mi się wkradła

dzięki

teraz trzeba poszukac zakladu z tym cudem

Napisano

> dzięki

> teraz trzeba poszukac zakladu z tym cudem

no to proszę bardzo, ja robiłem to TUTAJ, możesz spróbować bliżej Ciebie ale taką maszyną nie dysponuje wiele zakładów. powodzenia wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.