Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HDi 8V vs HDi 16V

Featured Replies

Napisano

Od jakiegos czasu mam okazje jezdzic autem z silnikiem 1.6 HDi, ale 8V - to "nowa" jednostka, zastepuje HDi 16V. Moc podobna (o ile nie taka sama), moment podobny (zakladajac overboost w 16V), ale... Jest cisza, silnik jest IMHO wyraznie cichszy od mojego (16V). W zwiazku z tym, ze zjada mnie ciekawosc to czy ktos moglby mi napisac lub podac linka do informacji o tej jednostce - najbardziej interesuje mnie jakie zmiany (poza zredukowana liczba zaworow) wprowadzono w tej jednostce i dlaczego jest tak przyjemnie cicha.

Napisano

Nie znam się na tym ale wydaje mi się że w silnikach benzynowych także hałaśliwość, szczególnie na wyższych obrotach, w silnikach 16V jest niekiedy wyższa hmm.gif Może to samo ma miejsce w przypadku diesli ? hmm.gif

Napisano

> Od jakiegos czasu mam okazje jezdzic autem z silnikiem 1.6 HDi, ale 8V - to "nowa" jednostka,

> zastepuje HDi 16V. Moc podobna (o ile nie taka sama), moment podobny (zakladajac overboost w

> 16V), ale... Jest cisza, silnik jest IMHO wyraznie cichszy od mojego (16V). W zwiazku z tym,

> ze zjada mnie ciekawosc to czy ktos moglby mi napisac lub podac linka do informacji o tej

> jednostce - najbardziej interesuje mnie jakie zmiany (poza zredukowana liczba zaworow)

> wprowadzono w tej jednostce i dlaczego jest tak przyjemnie cicha.

Porównywanie różnych silników w różnych samochodach, a nawet i w tych samych samochodach to trochę karkołomna sprawa.

NA PRZYKŁAD - We wolwo na małej platformie najgłośniejszy był stary silnik D5 - hurgotał jak czołg

2,0 D by PSA był odczuwalnie cichszy.

Tu różnica wynikała wprost z silnika

ALEEEEE...

Obecne D3/D4, mimo iż technicznie to te same silniki co D5 (mniejszy skok tłoka) są zabójczo ciche, w porównaniu z poprzednikami.

Podobne wrażenia mam też z eksploatacji D2 (1,6 by PSA).

Przypuszczam, że to ostatnie jest zasługą zmiany materiałów wygłuszeniowych, co już trudno powiązać z techniką silnika.

Na głośność konkretnego silnika diesla wpływ ma wiele czynników.

W podanym przez Ciebie przypadku różnica może wynikać z wielozaworowości głowicy (dużo więcej ruchomych części, każda ma przecież minimalny luz...), jak również (i tu jest bardzo duże pole do popisu) od rodzaju zastosowanej instalacji wtryskowej - wtrysk wielofazowy "wygładza" i wycisza pracę diesla.

Napisano

> Od jakiegos czasu mam okazje jezdzic autem z silnikiem 1.6 HDi, ale 8V - to "nowa" jednostka,

> zastepuje HDi 16V. Moc podobna (o ile nie taka sama), moment podobny (zakladajac overboost w

> 16V)

To znaczy co?

Napisano
  • Autor

> Porównywanie różnych silników w różnych samochodach, a nawet i w tych samych samochodach to trochę

> karkołomna sprawa.

Ten sam samochod.

> Przypuszczam, że to ostatnie jest zasługą zmiany materiałów wygłuszeniowych, co już trudno powiązać

> z techniką silnika.

Nie, nie tutaj. Sprawdzilem i materialy sa te same (maska, przegroda). Gwoli wyjasnienia - silnik jest cichszy nawet po podniesieniu maski.

> W podanym przez Ciebie przypadku różnica może wynikać z wielozaworowości głowicy (dużo więcej

> ruchomych części, każda ma przecież minimalny luz...), jak również (i tu jest bardzo duże pole

> do popisu) od rodzaju zastosowanej instalacji wtryskowej - wtrysk wielofazowy "wygładza" i

> wycisza pracę diesla.

No wlasnie. Obstawiam zmieniony wtrysk. U mnie jednak wyraznie slychac, ze jest to parchotanie diesla (rocznik 2010), tutaj tez, ale to "parchotanie" jest takie miekkie. Stad jestem ciekaw czy sprawe zalatwiono zestawem wtrysk+inny rozrzad (8V) czy moze jest to zupelnie inna jednostka (skok tloka, ktory wspomniales).

Napisano
  • Autor

> To znaczy co?

chwilowe podniesienie momentu obrotowego, z 240 robi 260 (albo 270 - nie pamietam) - na 3 najwyzszych biegach.

Napisano

> Ten sam samochod.

> Nie, nie tutaj. Sprawdzilem i materialy sa te same (maska, przegroda). Gwoli wyjasnienia - silnik

> jest cichszy nawet po podniesieniu maski.

Podałem Ci przykład - tam też na pierwszy rzut oka wydaje się, że materiały są takie same...

> No wlasnie. Obstawiam zmieniony wtrysk. U mnie jednak wyraznie slychac, ze jest to parchotanie

> diesla (rocznik 2010), tutaj tez, ale to "parchotanie" jest takie miekkie. Stad jestem ciekaw

> czy sprawe zalatwiono zestawem wtrysk+inny rozrzad (8V) czy moze jest to zupelnie inna

> jednostka (skok tloka, ktory wspomniales).

Skok tłoka nie świadczy o innej jednostce - bardzo wiele samochodów ma TEN SAM silnik, różniący się skokiem tłoka - załatwia się to obróbką wału korbowego (inne wykorbienia).

Napisano

> chwilowe podniesienie momentu obrotowego, z 240 robi 260 (albo 270 - nie pamietam) - na 3

> najwyzszych biegach.

A to, dobra to slyszalem.

A wiesz czy to dziala naprawde? Czy to tylko taki marketingowy bullshit?

Napisano
  • Autor

> A to, dobra to slyszalem.

> A wiesz czy to dziala naprawde? Czy to tylko taki marketingowy bullshit?

IMHO trudno poczuc te +20Nm w fazie przyspieszania, tym bardziej, ze zawsze wciskam w takiej sytuacji gaz w podloge, ale sadze, ze nie jest to belkot bo zostalby obsmiany przez konkurencje.

Napisano

> 16V), ale... Jest cisza, silnik jest IMHO wyraznie cichszy od mojego (16V). W zwiazku z tym,

> ze zjada mnie ciekawosc to czy ktos moglby mi napisac lub podac linka do informacji o tej

> jednostce - najbardziej interesuje mnie jakie zmiany (poza zredukowana liczba zaworow)

> wprowadzono w tej jednostce i dlaczego jest tak przyjemnie cicha.

Z regóły 16V jest głośniejsze od 8V. Ale to raczej czysto mechaniczna sprawa.

Z tego ca pamiętam z kilku lektur przeczytanych jakiś czas temu to ta wyraźna różnica między tradycyjnym dieslem, a CR w głośności pracy polegała głównie na zmianie stopnia sprężania, lub samego ciśnienia sprężania w cylindrach.

Zmniejszono ciśnienie sprężania, ale zdecydowanie podniesiono ciśnienie wtryskiwanego paliwa.

Stąd właśnie ta zdecydowana zmiana w głośności pracy silnika.

Co za tym idzie kilkukrotnie zwiększone ciśnienie wtrysku pozwalało na dużo dokładniejsze mieszanie sie paliwa w komorze spalania z ładunkiem powietrza i w ten sposób poprawiono sprawność energetyczną mieszaniki paliwa z powietrzem.

I chyba właśnie trzeba by porównać parametry takie jak stopień sprężania, ciśnienie sprężania, ciśnienie wtrysku, ilość wtrysków w suwie pracy i sprężania. Zapewne jest dużo dokładniejsze sterowanie wtryskiem- nowsze dokładniejsze mapowanie silników. Tutaj zapewne leży cały myk.

Napisano

> A to, dobra to slyszalem.

> A wiesz czy to dziala naprawde? Czy to tylko taki marketingowy bullshit?

Przecież jest to bez problemu do zrobienia softowo, więc czemu miałoby nie działać?`

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.