Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 899 bierze olej

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie jaka może być najprawdopodobna przyczyna brania oleju ( około litra na 1500 km). Z wydechu leci niebieski dym. Silnik ma przebieg niecałe 90 tyś km. Czy niebieski dym oznacza remont kapitalny silnika? Za wskazówki z góry dzięki.

Napisano

mogą pierścionki być poszczelane, może zjechana gładź cylindra, a może któryś uszczelniacz zaworowy - najlepsza opcja w sumie

Napisano
  • Autor

> mogą pierścionki być poszczelane, może zjechana gładź cylindra, a może któryś uszczelniacz zaworowy

> - najlepsza opcja w sumie

czy pomiar ciśnienia sprężania może coś powiedzieć o stanie pierścieni, cylindrów? Coś mi się teraz przypomniało czy branie oleju może być spowodowane przepuszczaniem oleju spod pokrywy zaworów prosto do kolektora ssącego. Chyba tam jest uszczelka która uszczelnia pokrywę zaworów i niejako gaźnik

Napisano

> czy pomiar ciśnienia sprężania może coś powiedzieć o stanie pierścieni, cylindrów? Coś mi się teraz

> przypomniało czy branie oleju może być spowodowane przepuszczaniem oleju spod pokrywy zaworów

> prosto do kolektora ssącego. Chyba tam jest uszczelka która uszczelnia pokrywę zaworów i

> niejako gaźnik

Jest taka opcja.

A sprężanie, to tzw. próba olejowa. Sprawdzasz ciśnienie na sucho, potem lejesz po kapce oleju, i masz szanse dowiedzieć się czy puszcza góra (zawory/uszczelniacze) czy dół, czyli pierścienie. Jak dolałeś oleju na próbie i ciśnienie poszło w górę, to leży niestety dół. Jak nie ma zmian lub są niewielkie, to nie trzymają zaworki.

Napisano

> Jak dolałeś oleju na próbie i ciśnienie poszło w górę, to leży niestety dół.

jesli idzie o ten wariant, istnieje pewien patent, o ktorym powiedzial mi niedawno starszy kolega z pracy. Do cylindra, ktory nie trzyma kompresji wstrzykujemy strzykawka troche nafty. Czekamy pare minut. Operacje powtarzamy kilka razy. Wczesniej trzeba spusic olej z silnika. Kolega zastosowal to z powodzeniem w skodzie favorit. Tlumaczyl to tak, ze nafta ma wlasciwosci penetrujaco-rozpuszczajace nagar na pierscieniach/gladzi.

z ciekawosci: na jakim oleju bylo jezdzone i jak czesto wymieniany? Byl butowany na zimnym?

Napisano
  • Autor

> z ciekawosci: na jakim oleju bylo jezdzone i jak czesto wymieniany? Byl butowany na zimnym?

generalnie to olej wcina już może ze dwa lata. Kiedyś żona mało nim jeździła, teraz ja się na niego przesiadłem i robię średnio 2 tyś km na miesiąc w trasie. Jazda ekonomiczna, bez butowania. W zasadzie się tym nie przejmowałem, poprostu dolewałem. Ale ostatnio stałem w korku i jak się silnik zagrzał do włączenia wentylatora, to z rury tak dymił że niezła była zasłona dymna. Generalnie bardziej dymi jak jest silnik ciepły. Miesiąc temu wymieniałem olej na zwykły mineralny Orlen Platinum 15W-40. Kurcze czy ten olej nie jest coś felerny? Wcześniej jeździłem na Mobilu 1 15W-40

Napisano

> Miesiąc temu wymieniałem olej na zwykły

> mineralny Orlen Platinum 15W-40. Kurcze czy ten olej nie jest coś felerny? Wcześniej jeździłem

> na Mobilu 1 15W-40

To raczej nie wina oleju. Platinum i Lotos to prawie to samo, a ja unem 899 mam nalatane ponad 180kkm na lotosie i oleju nie bierze. Co prawda zalewam 5w40. Kolega na lotosie 10w40 zrobil cos kolo 140 kkm i tez wszystko ok.

Napisano

Witaj

Ja miałem ostatnio taki sam problem i podobny przebieg 84 tyś w poprzednim cienkim też miałem przy tym przebiegu problem .Wymieniłem uszczelniacze zaworów koszt ok 20zł i uszczelka pod głowicę 40 zł trochę więcej cię będzie to kosztować jeżeli nie będziesz tego robił sam ja to robiłem sam dlatego kosztowało mnie to tyle po wymianie już nie dymił ani nie brał oleju

Napisano
  • Autor

> Witaj

> Ja miałem ostatnio taki sam problem i podobny przebieg 84 tyś w poprzednim cienkim też miałem przy

> tym przebiegu problem .Wymieniłem uszczelniacze zaworów koszt ok 20zł i uszczelka pod głowicę

> 40 zł trochę więcej cię będzie to kosztować jeżeli nie będziesz tego robił sam ja to robiłem

> sam dlatego kosztowało mnie to tyle po wymianie już nie dymił ani nie brał oleju

Zaczne właśnie od wymiany tych uszczelniaczy. Narazie analizuję jak te uszczelniacze wymienić bez zdejmowania głowicy.

Napisano

Witaj

Możesz mieć mały problem jak sobie zablokujesz z dołu zawór bo tłok na pewno nie wyciśnie ci go do samej góry ale jak ci się to uda to będzie niezły wyczyn bo tak masz trochę pracy mnie ze zdjęciem głowicy i zamontowanie z powrotem zajmuje ok 4 godzin robiłem to już dwa razy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.