Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pisk przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

No właśnie pojawił się problem z dziwnym dzwiekiem przy ruszaniu. Gdy puszczam sprzęgło - zaczyna "brać" pojawia się złowrogo brzmiący dzwięk - piszczenie. O tu można posłuchać.

http://w131.wrzuta.pl/audio/0O5l0yIfwoK/0011

Z zewnątrz słyszany o wiele mocniej niż wewnątrz samochodu. Podczas pojawiania się dźwięku czuć lekkie wibracje na drążku zmiany biegów.

Co dziwne piszczy tylko przy ruszaniu do przodu (na kazdym biegu) - na wstecznym wszystko jest OK.

Sprzęgło nie ślizga się (sprawdziłem). Biegi wchodzą bez problemu, jak do tej pory, nie telepie samochodem, podczas jazdy cisza jak i podczas postoju. Jedynie podczas ruszania szczególnie np. pod górkę, pod kraweznik.

Acha... W zimie szczególnie gdy auto nie było rozgrzane pojawiało sie lekkie chrobotanie w okolicach sprzęgła, które ustawało po wciśnięciu pedału sprzęgła w podłogę lub po przejechaniu kilku kilometrów.

Drugie acha .. nie sa to piszczące paski ani też dwumasa - przerabiałem ją w poprzednim aucie i objawy były inne.

Niefajnuie sie stało bo wybieramy się w traskę 400 km i nie wiem czy panikować czy jechać i może nie "odpadnie".

Napisano

Jeżeli jesteś 100% pewny , że to nie pasek, to najprawdopodobniej sprzęgło. Miałem Golfa II GTI i też tak miałem, łudziłem się, że to pasek, jednak niedługo sprzęgło podziękowało za współpracę.

Podjedź najlepiej do jakiegoś mechaniora przed wyjazdem, niech oceni, bo takie "macanie" przez kompa, to mało precyzyjne jest trochę.

Napisano

łożysko oporowe, mam podobnie, zrobiłem na nim jak na razie 40kkm i jeszcz sie trzyma choć w trasie potrafi dać znać, nie orbie bo auto i tak na szrot pojdzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

łożysko oporowe "piszczało" by cały czas przy rozłaczonym sprzegle a nie tylko podczas ruszania, według mnie cos nieciekawego dzieje sie z sprzegłem, tzn. albo odpadła okładzina na tarczy sprzegła albo nity na tarczy sa juz zbierane przez docisk ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.