Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ hamulcowy - problem

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj wymieniłem klocki i tarcze z przodu na zestaw ate. Po zalozeniu okazało sie ze pedał hamulca wpada totalnie w podłoge. Podejrzenie padło na awarie pompy przez duży powrót płynu spowodowany nowymi klockami i tarczami. Wymienilismy pompe, odpowietrzylismy ale problem pozostał. Odpowietrzylismy wszytkie koła ale to tez nic nie dało, pedał nadal wpada w podłoge. Przed wymianą wszystko było ok. czy ktos miał podobny problem? zastanawiam sie czy nie jest to spowodowane tym ze nowy zestaw jest bardzo pasowny i tłoczek nie ma w ogole ruchu i nie przepływa przez niegło płyn. Jakieś pomysły? wink.gif

Napisano

> przepływa przez niegło płyn. Jakieś pomysły?

Jak ze szczelnością układu? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jak ze szczelnością układu?

No sstary zakładam ze jest szczelny. Przed wymianą klocków i tarcz był. Jednak oczywiscie wstępnie został przepatrzony. Cały czas staram sie to powiązać z nowymi strasznie grubymi klockami i tarczami. bo przeciez po wymianie tych częsci sie to stało. układ nie mógł sie zapowietrzyć bo niby jak a tłoczki były wpychane palcami wiec uszkodzenie gumek raczej nie wchodzi w gre.

Napisano

Rozumiem że najpierw wymieniłeś jedną stronę, a potem się dopiero wziąłeś za drugą? A nie były obie naraz rozebrane? Bo jak piszesz że palcami tłoczek wpychałeś to coś podejrzanie lekko - jak byłyby obie naraz rozebrane to przy wpychaniu jednego drugi by wyjeżdżał i układ by się doobrze zapowietrzył...

Napisano

Pedał wpada w podłogę, ale czy to hamuje?

Czy jest tak, że nie ma w ogóle hamowania?

Napisz coś na temat tylnego hamulca, jaki masz typ, czy i kiedy coś przy nim robiłeś.

Napisano

> Dzisiaj wymieniłem klocki i tarcze z przodu na zestaw ate. Po zalozeniu okazało sie ze pedał

> hamulca wpada totalnie w podłoge. Podejrzenie padło na awarie pompy przez duży powrót płynu

> spowodowany nowymi klockami i tarczami. Wymienilismy pompe, odpowietrzylismy ale problem

> pozostał. Odpowietrzylismy wszytkie koła ale to tez nic nie dało, pedał nadal wpada w podłoge.

> Przed wymianą wszystko było ok. czy ktos miał podobny problem? zastanawiam sie czy nie jest to

> spowodowane tym ze nowy zestaw jest bardzo pasowny i tłoczek nie ma w ogole ruchu i nie

> przepływa przez niegło płyn. Jakieś pomysły?

Rozbierz jeszcze raz każdą stronę i sprawdź czy klocki dobrze w jarzmach są założone. Raz w pośpiechu składałem heble i mi trochę klocek z jednej strony się "osunął" w jarzmie i tak właśnie było.

Napisano

> Rozumiem że najpierw wymieniłeś jedną stronę, a potem się dopiero wziąłeś za drugą? A nie były obie

> naraz rozebrane? Bo jak piszesz że palcami tłoczek wpychałeś to coś podejrzanie lekko - jak

> byłyby obie naraz rozebrane to przy wpychaniu jednego drugi by wyjeżdżał i układ by się

> doobrze zapowietrzył...

Ciekawe rzeczy piszesz zlosnik.gif

Nie wiem jak miałby sie zapowietrzyc... Ze niby jak wciskasz lewy tłoczek, to prawy wyjeżdza? A to ze sekcje dzialają na krzyż to co? Nawet jakby szczek nie było i bębnów to nic nie wyleci póki na pedał nikt nie nacisnie wink.gif

Napisano

Bzdury... sprobuj, sie przekonasz, cisnienie - slyszales takie slowo? jak wciskasz tł2oczek to robisz takie ciśnienie w układzie (tm samym w pompie na denko tłoczka) że się cofa tłoczysko (obie sekcje są połączone, niezależne od siebie szczelnością, ale w pompie cofając tłok jednej sekcji sprężyna cofa automatycznie drugi

Napisano

> Bzdury... sprobuj, sie przekonasz, cisnienie - slyszales takie slowo? jak wciskasz tł2oczek to

> robisz takie ciśnienie w układzie (tm samym w pompie na denko tłoczka) że się cofa tłoczysko

> (obie sekcje są połączone, niezależne od siebie szczelnością, ale w pompie cofając tłok jednej

> sekcji sprężyna cofa automatycznie drugi

Zważywszy że robie to kilka razy dziennie, to wiem co mówie, bo jakos nigdy mi sie to nie przydarzyło 270751858-jezyk.gif I wierz mi - pracując w ASO nie mam czasu na pierdoły - wywalam wszystkie klocki (czesto przod i tył naraz), wciskam wszystkie tłoczki i dopiero ide do magazynu po klamoty hehe.gif Jedyne co czasem leci, to nadmiar płynu ze zbiorniczka po skrzyni na glebe. Nigdy zaden tłoczek nie wyszedł ani milimetr, tak wiec zweryfikuj swoje teorie ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzis jeszcze raz sprawdze tłoczki czy nie ucieka z nich płyn, zaloze stare tarcze aby zrobic troche miejsca bo cały czas mnie ciekawi czy za grube klocki i leciutko chyba inaczej odsadzona tarcza może to powodować. Jesli to nie pomoze to nie wiem 270751858-jezyk.gif

Napisano

a skąd Ty kolego jesteś w ogóle, bo Twój profil jest tak bogaty jak wiedza osób bez doświadczenia. Jeśli uzupełnisz profil to może znajdzie się jakaś dobra dusza która pomoże Ci ogarnąć problem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.