Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

montaż haka - astra h?

Featured Replies

Napisano

Witam,

w związku z moimi przymiarkami do montażu haka mam pytanie.

Zakupiłem oryginalną wiązkę wraz z modułem do tytułowego autka (astra h). W dniu dzisiejszym, przed wybebeszeniem auta postanowiłem na sucho sprawdzić działanie wiązki - poprzepinałem wszystkie piny według załączonej instrukcji i zacząłem testy (gniazdo 13pin).

Ku mojej radości wszystkie światła działały, ale.... no właśnie... na pin odpowiedzialny za światła stopu oraz pozycyjne w momencie włączania świateł przekazywane jest napięcie ~3v, natomiast dopiero po wciśnięciu hamulca skacze do ~12V - czy to jest prawidłowe zachowanie? pytam, gdyż podłączając pod to 3V żarówkę od świateł pozycyjnych nie będzie chyba zbytnio widoczna, czy się mylę?

Rozwiejcie moje wątpliwości - bo jak już wszystko podłącze i poskręcam to nie będzie mi się chciało od nowa wszystkiego rozbierać w celu poprawek :D

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> w związku z moimi przymiarkami do montażu haka mam pytanie.

> Zakupiłem oryginalną wiązkę wraz z modułem do tytułowego autka (astra h). W dniu dzisiejszym, przed

> wybebeszeniem auta postanowiłem na sucho sprawdzić działanie wiązki - poprzepinałem wszystkie

> piny według załączonej instrukcji i zacząłem testy (gniazdo 13pin).

> Ku mojej radości wszystkie światła działały, ale.... no właśnie... na pin odpowiedzialny za światła

> stopu oraz pozycyjne w momencie włączania świateł przekazywane jest napięcie ~3v, natomiast

> dopiero po wciśnięciu hamulca skacze do ~12V - czy to jest prawidłowe zachowanie? pytam,

> gdyż podłączając pod to 3V żarówkę od świateł pozycyjnych nie będzie chyba zbytnio widoczna,

> czy się mylę?

> Rozwiejcie moje wątpliwości - bo jak już wszystko podłącze i poskręcam to nie będzie mi się chciało

> od nowa wszystkiego rozbierać w celu poprawek :D

> Z góry dzięki.

> Pozdrawiam

Te 3 wolty to sygnał kontrolny bodykomputera - bada czy masz podpięte światła przyczepy i czy są one sprawne.

Napisano
  • Autor

> Te 3 wolty to sygnał kontrolny bodykomputera - bada czy masz podpięte światła przyczepy i czy są

> one sprawne.

hmmm czyli mam rozumieć, że wszystko jest ok? podpiąłem testowo żaróweczkę 12v i tylko lekko się żarzy? czy jak podepnę fizycznie przyczepę to coś się zmieni?

Wszystkie inne światła działają ok (przeciwmgielne z pętlą zwrotną, wsteczne, stopu, kierunkowskazy) tylko z pozycyjnymi mam taką zagwozdkę...?

Dziękuję za odp.

Napisano
  • Autor

kolejny dzień zmagań i nowy problem - gdy masa od modułu haka jest odłączona, to napięcie na pozycjach jest ~5V - czyli ok. Natomiast gdy podepnę masę (tak żeby migacze w aucie prawidłowo działały) to napięcie spada na pozycjach w przyczepie do 2v.... noszzz kurde macie jakieś pomysły? jak do jutra nie rozwiąże problemu to jade do elektryka smile.gif

Napisano

> kolejny dzień zmagań i nowy problem - gdy masa od modułu haka jest odłączona, to napięcie na

> pozycjach jest ~5V - czyli ok. Natomiast gdy podepnę masę (tak żeby migacze w aucie

> prawidłowo działały) to napięcie spada na pozycjach w przyczepie do 2v.... noszzz kurde macie

> jakieś pomysły? jak do jutra nie rozwiąże problemu to jade do elektryka

Weź po prostu podłącz do tego jakąś przyczepę.

Napisano

IMHO, nie powinno być napięcia. te 3V to wynik uszkodzenia modułu.

Napisano
  • Autor

> Weź po prostu podłącz do tego jakąś przyczepę.

no właśnie nie mam pod ręką żadnej... dopiero jak będę miał hak to przywiozę sobie do domku z domu rodzinnego (200km).

Jeszcze druga ciekawa sytuacja - jeśli masa modułu jest nie podpięta, na pinie pozycyjnych świateł jest napięci ~5v (mierzone miernikiem do punktu masowego karoserii), podłączając z kolei żarówkę w taki sam sposób nie świeci... a na pewno jest dobra.

Teraz to już całkowicie nie ogarniam. :D

Napisano
  • Autor

> IMHO, nie powinno być napięcia. te 3V to wynik uszkodzenia modułu.

obecnie przy wyłączonych światłach pozycyjnych na tych pinach jest ok 0,5V .

~2-3V po włączeniu pozycji jeśli masa modułu jest podłączona.

Moduł chyba sprawny, bo wszystkie inne światła oprócz pozycyjnych działają bezproblemowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.