Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wandalizm a wypłata z AC

Featured Replies

Napisano

Witam

Trochę skopałem sprawę, ale może ktoś ma informacje na temat Compensy. Sprawa wygląda tak:

1. Mam AC w Compensa

2. W sobotę rano odkryłem, że jakiś sk....... porysował mi nieźle autko (czymś ostrym - rysy głębokie). Trzy elementy do lakierowania.

3. Chcę robić naprawę z AC

4. Na policji powiedzieli, że cyt: "Paanie tam nie ma monitoringu, nie ma szans" - nie zrobiłem oficjalnego zgłoszenia - niestety mój błąd

5. Sprawa zgłoszona do Compensy, rzeczoznawca porobił opis i zdjęcia

6. Pierwszy zonk w ASO (samochód ma lakier na gwarancji) - poinformowali, że zdarzają się wypadki, gdzie już na samym końcu likwidacji - TU odmawia wypłaty z AC, bo nie ma zgłoszenia na Policję

7. Przjrzałem OWU i niestety jest:

Zawiadomić niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu 12 godzin,

Policję (za granica - inny odpowiedni organ) w przypadku kradzieży Pojazdu lub jego części czy wyposażenia, poważnego uszkodzenia pojazdu oraz w razie zaistnienia zdarzenia nasuwającego uzasadnione przypuszczenie, że popełniono przestępstwo.

Jak pisałem - oficjalnego zgłoszenia na Policję nie zrobiłem, 12 godzin już minęło dawno frown.gif

Czy ktoś miał lub słyszał o przypadku, że Compensa w takim wypadku odmówiła wypłaty z AC? Ludzie z ASO powiedzieli, że Alianz tak robi.

Napisano

> Witam

> Trochę skopałem sprawę, ale może ktoś ma informacje na temat Compensy. Sprawa wygląda tak:

> 1. Mam AC w Compensa

> 2. W sobotę rano odkryłem, że jakiś sk....... porysował mi nieźle autko (czymś ostrym - rysy

Z OWU Compensy (sprawdź czy to ten sam dokument):

Quote:

7. W przypadku zajścia wypadku objętego umową Ubezpieczającylub osoba uprawniona do korzystania z pojazdu, a także Ubezpieczonyjeśli wiedział, że umowę zawarto na jego rachunek, zobowiązani są do:

(...)

2) niezwłocznego powiadomienia Policji, a za granicą – innego

odpowiedniego organu, o wypadku, nie później jednak niż w ciągu

12 godzin od daty wypadku lub uzyskania o nim informacji w przypadku kradzieży pojazdu, jego części lub wyposażenia, poważnego uszkodzenia pojazdu oraz w razie zaistnienia zdarzenia nasuwającego uzasadnione przypuszczenie, że popełniono przestępstwo

Możesz chwycić się argumentu, że porysowanie nie jest poważnym uszkodzeniem (OWU nie zawierają definicji tego pojęcia), ale uważam, że powinieneś jak najszybciej zgłosić sprawę Policji.

Pobieżnie przejrzałem pozostałe warunki OWU i nie zauważyłem wyłączeń odpowiedzialności w przypadku niezgłoszenia szkody.

Napisano

wiesz co tam wcale nie jest napisane że musisz zawiadomić policję pisemnie albo na protokół. W końcu się osobiście tam wybrałeś. Może dyżurny Cię jeszcze pamięta jakby co? Zawsze możesz pogadać z tym samym dyżurnym i powiedzieć mu o co chodzi, że sam nie chcesz oficjalnego zgłoszenia ale wymaga tego ubezpieczyciel wiec w razie czego mogą powiedzieć że się stawiłeś. Niech zrobią notatkę z twojego przyjścia a nie zeznania do protokołu. Zapewne nawet sie ucieszą że nie chcesz im kłopotu robić i powinni okazać wdzieczność jakby co.

Poza tym rzeczywiście porysowanie auta raczej do cieżkich zdarzeń nie należy - w końcu można normalnie autem jeździć.

Z tego punktu wynikałoby też że oświadczenie w razie kolizji będzie też nieważne bez notatki policji.

Napisano

> oraz w razie zaistnienia zdarzenia

> nasuwającego uzasadnione przypuszczenie, że popełniono przestępstwo

Ja chwyciłbym się tego.

Przestępstwo = straty powyżej 300 PLN.

"Skąd miałem wiedzieć, że to powyżej 300? Ja się panie nie znam!"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.