Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra przestała reagować po przełączeniu na LPG

Featured Replies

Napisano

Pacjent OPEL ASTRA G 1,6 8v silnik16SZR

Reduktor Lovato ,jednopunktowa instalacja (to tak na szybko opisuję )

Internet wypluwa że centralka i elektronika to STAG (E867 R-013512)

Do tej pory bezproblemowo reagowała na przełączanie na gaz . Dziś po przełączeniu (słychać że się przełącza-kliknięcie) , auto przy wciśniętym pedale przyspieszenia -brak jakiejkolwiek reakcji i powolny zjazd do zerowych obrotów i w momencie zatrzymania silnik gaśnie -jeśli wcześniej przerzuci się na Pb auto wraca do normalnego zachowania.

Zjeżdżałem z konkretnej górki -po przełączeniu na LPG w trakcie zjeżdżania- auto trzymało ok.2 tysiące obrotów , po zjechaniu na równy teren reakcja jak w opisie wyżej , powolny zjazd z obrotów przy wciśniętym pedale przyspieszenia .

Na benzynie problemów brak ok.gif

Wracałem z trasy, wstąpiłem do gazownika żeby kuknął co jest.

-gaz jest

-słychać że się przełącza na gaz

-bezpiecznik ok

-płyn chłodniczy ok

-reduktor gorący (czyli płyn jest)

Gazownik rzucił hasłem że może być winny któryś z elektrozaworów -jutro rano autko mu zostawiam i ma po kolei wszystko sprawdzać niewiem.gif

ALE JAK WIADOMO -NA KĄCIKU GAZOWYM MAMY FACHOWCÓW -WIĘC MOŻE KTOŚ PODRZUCI POMYSŁ 20.GIF

Napisano

hehe identyczne objawy jak ja miałem tydzień temu.

Wina może być oczywiście po stronie elektrozaworów:

- jeden na butli

- drugi przy reduktorze bądź w jego okolicach.

Sprawdź masy.

U mnie dokładnie problemem było wysunięcie się złącz na przekaźniku odłączającym zasilanie wtrysku benzyny, efektem usterki było podawania dwóch paliw naraz co dusiło silnik, aż do jego zgaśnięcia.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

No i jest zagadka . Wczoraj auto gasło za każdym razem po przerzuceniu na LPG. Kabelkami poruszałem wczoraj (choć nie wydawało mi się żeby coś było rozpięte) , akumulator na godzinę odpiąłem .

A dziś w połowie drogi do gaziarza -sprawdzam czy objawy nadal występują i co ? zlosnik.gif

PYK przełącza i gada na LPG. Zjazd na parking , kilkukrotnie powtórzone odpalenie auta i ciągle dział zlosnik.gifok.gif.

No więc nawrót i do domu palacz.gif

PS:zadzwoniłem do gaziarza że auto gada ,ale jak by znów powariowało to wrócę i zostawię auto biglaugh.gif

Napisano

> PYK przełącza i gada na LPG. Zjazd na parking , kilkukrotnie powtórzone odpalenie auta i ciągle

> dział .

Gratulacje

Masz model z serii samonaprawialnych ok.gif

Też tak miałem parę razy

- auto od rana nie odpalało na benzynie, odpaliłem na gazie, umówiłem się w warsztacie, a na drugi dzień .... odpala normalnie

- nagle w trasie na gazie się "zadławił". Przełączyłem na benzynę, po 300 km.mu się polepszyło i już jeździł bez problemu kolejne 120 tys. km

Jedną z możliwości jest że mogłeś gdzieś wjechać w kałużę i zamoczyć instalację.

Jak jest zabrudzona (kable styki) to brud szczególnie chłonie wodę i potrafi schnąć kilka dni.

Teraz wyschło i mu się poprawiło.

Miałem podobne objawy z LPG (wariował), w innym aucie wariował mi alarm przy mokrej pogodzie - mrygały awaryjne, odłączał zapłon podczas jazdy.

Po oczyszczeniu kabli/styków z błota i kurzu jak ręką odjął.

Po paru latach eksploatacji warto profilaktycznie zerknąć na kable i zeskrobać skorupę brudu i kurzu wink.gif

Napisano
  • Autor

Problem wrócił jeszcze raz. Przerzucam na gaz ,dobijam do 3 tysięcy obrotów i jak efekt taki sam , auto zaczęło powoli spadać z obrotów i trzeba było wrócić do benzyny.

ALE spróbowałem jeszcze raz -wbiłem 3,5-4 tysiące obrotów i zlosnik.gif gaz działa . Później jeszcze kilka razy próbowałem i działa.

Jaki może być powód że przestał reagować na właściwe obroty do zmiany a działa przy wbiciu wyższych? (przy aucie nic nie dłubane , nie skręcane-podkręcane itp)

Napisano

> ... ALE spróbowałem jeszcze raz -wbiłem 3,5-4 tysiące obrotów i gaz działa . Później jeszcze kilka razy próbowałem i działa...

Mi to wygląda na wodę w paliwie (znajomy tak miał) albo, jak koledzy napisali - problemy z elektrozaworami odcinającymi lpg.

Warto to sprawdzić na postoju - czy elektrozawory "cykają" - oczywiście wtedy gdy nie przełącza ...

Napisano
  • Autor

> Mi to wygląda na wodę w paliwie (znajomy tak miał) albo, jak koledzy napisali - problemy z

> elektrozaworami odcinającymi lpg.

> Warto to sprawdzić na postoju - czy elektrozawory "cykają" - oczywiście wtedy gdy nie przełącza ...

Elektrozawory gaziarz sprawdzał na szybko -działają ok.gif

Napisano

> Elektrozawory gaziarz sprawdzał na szybko -działają

Rozumiem, że sprawdzał je wtedy, kiedy autko ma problemy z przełączaniem na lpg?

Bo sprawdzanie elektrozaworów podczas prawidłowej pracy na lpg jest trochę bez sensu ...

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że sprawdzał je wtedy, kiedy autko ma problemy z przełączaniem na lpg?

> Bo sprawdzanie elektrozaworów podczas prawidłowej pracy na lpg jest trochę bez sensu ...

Tak , zaraz jak się zaczęło psuć pojechałem do lokalnego gaziarza. Ja przerzucałem na LPG a on słuchał elektrozaworów . Elektrozawory pstrykały a auto nie gadało .

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Znów się problem pojawił .

Rano i wieczorem problemów brak . Zauważyłem że problem się pojawia przy wysokiej temperaturze czyli np.w samo południe gdy jest gorąco .

Napisano

> Znów się problem pojawił .

> Rano i wieczorem problemów brak . Zauważyłem że problem się pojawia przy wysokiej temperaturze czyli np.w samo południe gdy jest gorąco .

U brata zacinał się elektrozawór przy reduktorze właśnie przy podwyższonej temperaturze. On miał tak, że jak jechał to było ok. Jak się zatrzymał to nie mógł odpalić aż reduktor nie ostygł.

Napisano

> Znów się problem pojawił .

> Rano i wieczorem problemów brak . Zauważyłem że problem się pojawia przy wysokiej temperaturze

> czyli np.w samo południe gdy jest gorąco .

Niech gaziarz wyczyści iglice w elektrozaworach. Te objawy wskazują na brudne iglice.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Niech gaziarz wyczyści iglice w elektrozaworach. Te objawy wskazują na brudne iglice.

Nadszedł dzień że trzeba będzie auto zostawić u gaziarza bo całkiem przestała astra reagować na gaz frown.gif

Do tej pory po kilku przebiciach na LPG auto się przełączało a teraz już cisza zlosnik.gif

Napisano

A ja obstawiam zacinający się lub padający silnik krokowy LPG. Być może coś z wtyczką nie tak, bądź wnętrze jego zaworka zanieczyszczone. Takie są właśnie objawy: raz działa, raz nie.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.