Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki są czasy wtrysków na wolnych w 1.8 20v AGN

Featured Replies

Napisano

Witam,

koledzy chciałbym sie dowiedzieć jakie są czasy wtrysków w audi a3 1.8 20v AGN? U mnie to 3,7ms i wydaje mi się za dużo confused.gif

Ktoś ma dostęp z Was do jakiś materiałów technicznych? Będę wdzięczny za pomoc smile.gif

Napisano

> Witam,

> koledzy chciałbym sie dowiedzieć jakie są czasy wtrysków w audi a3 1.8 20v AGN? U mnie to 3,7ms i

> wydaje mi się za dużo

> Ktoś ma dostęp z Was do jakiś materiałów technicznych? Będę wdzięczny za pomoc

na lpg forum podczas strojenia widać że te silnika mają czasy na benzynie w okolicach 3,1-3,6

Napisano

> Witam,

> koledzy chciałbym sie dowiedzieć jakie są czasy wtrysków w audi a3 1.8 20v AGN? U mnie to 3,7ms i

> wydaje mi się za dużo

> Ktoś ma dostęp z Was do jakiś materiałów technicznych? Będę wdzięczny za pomoc

u mnie 3,1 na rogrzanym silniku przed wlaczeniem wentylatorow

(zmieniaja sie 3,05 do 3,15)

jak mialem zepsuty to wlasnie czasy mialem 3,6

Napisano
  • Autor

> u mnie 3,1 na rogrzanym silniku przed wlaczeniem wentylatorow

> (zmieniaja sie 3,05 do 3,15)

> jak mialem zepsuty to wlasnie czasy mialem 3,6

Ok, a co kolega miał zepsute w silniku??:) JA aktualnie też szukam usterki i nie mam punktu zaczepienia żadnego:/ Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć konkretnie co moze być nie tak, że :

1. Czasy długie na Idle - ok. 3,7 ms

2. Autko dusi sie po minimalnym ruchu przepustnicy:/ [patrz vidoe]

Silnik pracuje na wolnych obrotach normalnie w okolicach 800rpm a kiedy dodam mu delikatnie gazu to dusi się jakby chciał zgasnąć:/ Możliwe, że coś nie tak z napnaczem łańcucha rozrządu, który zmienia fazy otwarcia i zamknięcia zaworów? Przepływka i przepustnica - OK, vag nie wyświetla dla nich błędów.

Napisano

u mnie bylo tak ze czasy byly 3.1 i szly w gore do 3.7 wtedy przeskok na 3.1 i od nowa, problemy z dodaniem gazu nie mialem ale zdazaly sie wypadajace zaplony i nieregolarne przyspieszenie.

winowajca byla sonda lambda

co do twojego przypadku:

- sprawdz vagiem lub czymkolwiek jak zachoduje sie lambda

- sprawdz lewe powietrze

- sprawdz wskazania czujnika polozenia przepustnicy

- podmien cala przepustnice (u znajomego bladow nie wywalalo ale silnik mial podobne dolegliwosci jak u ciebie)

Napisano
  • Autor

> u mnie bylo tak ze czasy byly 3.1 i szly w gore do 3.7 wtedy przeskok na 3.1 i od nowa, problemy z

> dodaniem gazu nie mialem ale zdazaly sie wypadajace zaplony i nieregolarne przyspieszenie.

> winowajca byla sonda lambda

> co do twojego przypadku:

> - sprawdz vagiem lub czymkolwiek jak zachoduje sie lambda

> - sprawdz lewe powietrze

> - sprawdz wskazania czujnika polozenia przepustnicy

> - podmien cala przepustnice (u znajomego bladow nie wywalalo ale silnik mial podobne dolegliwosci

> jak u ciebie)

Ok:) Dzięki za wszelkie sugestie smile.gif Chciałbym sprawdzić lewe powietrze na kolektorze dolotowym, wiem, że najlepiej robić to atomizerem z wodą, ale w AGN ukształtowanie dolotu jest dość ekwilibrystyczne i chyba będzie ciężko dojść wszędzie strumieniem wody:/ Sprawdzę również dolot pomiędzy przepustnicą i przepływką, bo na pewno nie jest oryginalny (jakiś kiepski zamiennik za 70zł założony przez handlarza przed sprzedażą auta) confused.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Koledzy lewego powietrza brak - czasy na rozgrzanym silniku na Pb w granicach 3,7 - 3,8 ms, spalanie LPG ok. 12l w cyklu mieszanym. Przepustnica zmieniona na inną, czasy bez zmian. Autko ma automatyczną skrzynię biegów i z tego co się orientuję to podobnie jak a3 z tdi w automacie ma fabrycznie inne mapy niż auta z manualem:/ Myślicie, że to może być przyczyną innych czasów na idle?? confused.gif

Napisano

> Koledzy lewego powietrza brak - czasy na rozgrzanym silniku na Pb w granicach 3,7 - 3,8 ms,

> spalanie LPG ok. 12l w cyklu mieszanym. Przepustnica zmieniona na inną, czasy bez zmian. Autko

> ma automatyczną skrzynię biegów i z tego co się orientuję to podobnie jak a3 z tdi w automacie

> ma fabrycznie inne mapy niż auta z manualem:/ Myślicie, że to może być przyczyną innych czasów

> na idle??

moze byc

u kolegi czasy na wolych ma takie jak ty ale sterownik silnika iny niz u mnie

Napisano

> Koledzy lewego powietrza brak - czasy na rozgrzanym silniku na Pb w granicach 3,7 - 3,8 ms,

> spalanie LPG ok. 12l w cyklu mieszanym. Przepustnica zmieniona na inną, czasy bez zmian. Autko

> ma automatyczną skrzynię biegów i z tego co się orientuję to podobnie jak a3 z tdi w automacie

> ma fabrycznie inne mapy niż auta z manualem:/ Myślicie, że to może być przyczyną innych czasów

> na idle??

widze, ze masz LPG. a probowales kasowac wyuczone adaptacje ?

Napisano
  • Autor

> widze, ze masz LPG. a probowales kasowac wyuczone adaptacje ?

Tak, robiłem kilka razy adaptację instalacji LPG, zawsze ściągałem na kilkanaście minut klemy aby zresetować sterownik Pb

Napisano

> Tak, robiłem kilka razy adaptację instalacji LPG, zawsze ściągałem na kilkanaście minut klemy aby

> zresetować sterownik Pb

nie we wszystkich sterownikach to lata, ale sprobuj adaption -> 00 erase learned values

Napisano
  • Autor

> nie we wszystkich sterownikach to lata, ale sprobuj adaption -> 00 erase learned values

dzięki, za cenną wskazówkę smile.gif postaram się sprawdzić VAG-iem smile.gif

P.S. Zauważyłem, że po lekkim dodaniu gazu na postoju w granicach 1200rpm czasy wtrysków wynoszą ok 3.1ms a obciążenie silnika spada o kilka procent:/ Możliwe, że auto ma krótsze czasy wtrysków na obrotach roboczych niż na jałowych?:/

Napisano

> P.S. Zauważyłem, że po lekkim dodaniu gazu na postoju w granicach 1200rpm czasy wtrysków wynoszą ok

> 3.1ms a obciążenie silnika spada o kilka procent:/ Możliwe, że auto ma krótsze czasy wtrysków

> na obrotach roboczych niż na jałowych?:/

normalna sprawa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.