Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira A kod bledu P0170

Featured Replies

Napisano

Witam auto to zafira a rok2001 125 km od jakiegoś czasu pojawia się błąd p0170 .Wcześniej jeździłem na benzynie błąd też był od niedawna założona instalacja lpg błąd też jest .W aucie została wymieniona sonda lambda ta pierwsza przed katalizatorem oczywiście na oryginał,oraz przepływomierz też oryginał błąd nie pojawia się tak często ale cały czas powraca .Co jeszcze mogę sprawdzić.Czy z takim błędem można jeździć ?

Napisano

> Witam auto to zafira a rok2001 125 km od jakiegoś czasu pojawia się błąd p0170 .Wcześniej jeździłem

> na benzynie błąd też był od niedawna założona instalacja lpg błąd też jest .W aucie została

> wymieniona sonda lambda ta pierwsza przed katalizatorem oczywiście na oryginał,oraz

> przepływomierz też oryginał błąd nie pojawia się tak często ale cały czas powraca .Co jeszcze

> mogę sprawdzić.Czy z takim błędem można jeździć ?

http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,p0170.html

Napisano
  • Autor

Tak myślałem jak zwykle ktoś odsyła z forum na forum .Problem jest taki że to co czytałem zostało sprawdzone i jest ok myślę że pozostanie mi jeździć z palącą kontrolka .Gdzieś natrafiłem na forum ktoś też walczył z tym problemem i okazało i niestety błąd powraca moje pytanie czy na dłuższą metę to nie przeszkadza nie szkodzi silnikowi .

Napisano

> Witam auto to zafira a rok2001 125 km od jakiegoś czasu pojawia się błąd p0170 .Wcześniej jeździłem

> na benzynie błąd też był od niedawna założona instalacja lpg błąd też jest .W aucie została

> wymieniona sonda lambda ta pierwsza przed katalizatorem oczywiście na oryginał,oraz

> przepływomierz też oryginał błąd nie pojawia się tak często ale cały czas powraca .Co jeszcze

> mogę sprawdzić.Czy z takim błędem można jeździć ?

przerabialem temat w astrze G 1.4

zla listwa wtryskowa, zle ustawione mapy, za mala srednica wlotu gazu czy jak to sie tam nazywa;)

zapalal mi sie check podczas obciazen... gwaltowne przyspieszenia itp

gazownik sobie nie radzil i odcial checka;)

w aso sie kapneli;) i zrobilem dym

pomogl fabryczny serwis lpg u producenta instalacji gazowej, w moim przypadku byl to serwis auto gaz centrum w zgierzu

wymienili listwe na jakas inna, rozwiercili dziurke wtrysku na wieksza;) i temat zniknal, auto zrobilo ze 150 kkm bez zajakniecia i sprzedalem;)

ps

do dzis zaluje, ze sprzedalem ta astre...

Napisano
  • Autor

Odnośnie instalacji gazowej udam się jeszcze do gazowników,ale jak pisałem wcześniej problem był już przed założeniem lpg.

Napisano

> Witam auto to zafira a rok2001 125 km od jakiegoś czasu pojawia się błąd p0170 .

Błąd oznacza, że ECU wykrył różnicę w składzie mieszanki między tym co nakazał a tym co zmierzył. Innymi słowy do sprawdzenia jest:

-przepływomierz

-lambda

-lewe powietrze

-czujnik temp. powietrza

-korekty składu mieszanki itp

-Praktycznie wszystko z lekkim naciskiem na przepływkę.

U mnie błąd wywalała nieszczelność dolotu do przepustnicy.

Napisano
  • Autor

Ok jutro wieczorem zabieram się do sprawdzenie

kolego a -czujnik temp. powietrza w zafirze a gdzie się znajduje ?wiem że w astrze g miałem zaraz za filtrem powietrza ale w zafirze niestety nie .Gdzieś wyczytałem że jeżeli nie ma go zaraz za filtrem to jest on w przepływomierzu tak mama to rozumiec .Jeszcze raz zapytam jezeli nie uda mi sie wyeliminowac jak to sie ma do dalszej eksploatacji silnika czy mozna z tym jezdzic .

Sorry za brak polskich znakow

Napisano

Nie wiem w jakich warunkach zapala ci się kontrolka przy okazji tego błędu P0170, ale z reguły jest to spowodowane od strony przepływomierza.

Wartości które on podaje mogą być błędne i nie mieszczą się w zakresie sterownika.

Nie jest on do końca uszkodzony i nie ma przez to błędu stałego ale w szczególnych warunkach jazdy powoduje przekroczenie wartości i powyższy błąd.

Napisano
  • Autor

Przepływomierze wymienione już dwa na 100% sprawne ,a odnośnie zapalania kontroli to różnie raz zapali się po około 25 km a teraz udało mi się przejechać ponad 200 i dopiero zapaliła nie ma zapala się podczas płynnej jazdy z stałą prędkością .Dziś sprawdziłem szczelność jest ok .Panowie mam jeszcze pytanie ponieważ szykuje mi się dalsza trasa czy z tym błędem można jeździć ?

Napisano

> Panowie mam jeszcze pytanie ponieważ szykuje mi się dalsza trasa czy z tym błędem można jeździć ?

Spróbuj zrobić tak:

- po zapaleniu się kontrolki zgaś silnik

- odepnij obie klemy od akumulatora

- zewrzyj klemy na kilka sekund

- załóż klemy i odpal auto

Na 99% błąd zostanie wykasowany zlosnik.gif Jezdzić do następnego zapalenia kontrolki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Z wykasowaniem błędu nie ma problemu w domu jest komp .Tylko czy podczas dłuższej jazdy z takim błędem nic się ni8e stanie? Zastanawiam się czy podmienić jeszcze drugą sondę za katalizatorem ?

Okazało się jeszcze że nie działa klimatyzacja okazało się że jest brak czynnika moje pytanie czy jeżeli nie mam czynnika cz powinno być zasilanie na złączu od klimy,ponieważ obecnie brak zasilania po włączeniu guzika od klimy.

Napisano

Tak, przycisk AC powinien podać zasilanie do sterownika ECU nie zależnie od reszty (może nie być nawet chłodnic i sprężarki)

Przy manualnej klimie bo nie wiem jaką masz, powinien włączyć się wentylator kabiny na 1 bieg nawet jak jest przełącznik ustawiony na 0.

Dalej z ECU idzie sygnał i to on steruje modułem wentylatorów i dalszym działaniem klimatyzacji i ilość czynnika ma już tutaj znaczenie.

Dalej to już referat, ale nie o to było pytanie.

Zajrzyj pod wentylator z przodu w lewy dolny róg chłodnicy (skraplacz) klimatyzacji i zobacz co się tam dzieje najczęściej tam koroduje i robi się nieszczelność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.