Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno C5 - ile mamony szykować i inne znaki zapytania

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie kolegów od francowatych

Ostatnio pytałem o L2ph2 ale od tego czasu zmieniło się to, że już szukam i teraz to już zdecydowanie kupię francuza/włocha segemntu D oraz raczej C5 i raczej za mniej niż 20.000zł (czyli pewnie ~2003-2004 rok przed liftem, chyba że da sięza 20 kawałków zanabyć sensowe C5 FL)

Więc jeśli C5 to ma być liftback (kombi odpada) i jeszcze nie zdecydowałem się czy diesel czy benzyna (z gazem lub do gazu) co najmniej 2.0 (uważam, że 1.8 benzyna lub 1.6 HDI to za mało) ale nie 3.0 (żona uważa, że za dużo)

Mam w związku z powyższym mam prośbę o ustosunkowanie się do:

- gazowania C5 2.0 (ponoć problem ze wskaźnikiem poziomu benzyny w baku)

- który diesel (2.0 czy 2.2 i czy były bez DPF i czy wszystkie mają dwumasę - nie licząc automatów)

- czy jest gdzieś w necie "instrukcja kupowania C5" coś w stylu jak widziałem do BX (np. weźmierz stoper i mierzysz cykanie konżektora itp itd)

- a jak nie to jakieś wskazówki na co paczeć

- pytanie o automaty w C5 jakie tam dawali (mam nadzieję, że tylko "klasyczne" hydrokinetyczne a nie jakieś pseudoautomaty) -nie nastawiam się na automat ale może być automat

- chciałbym jeszcze zapytać gdzie szukać przyzwoitego c5, ale to tak głupie pytanie, że się powstrzymam (z cichą nadzieją, że jednak ktoś na nie odpowie).

- za ile tak realnie kupuje się C5 w dobrym stanie (roczniki 2003-2005 przed i poliftowe)?

Na kupno nowego i sprzedanie starego daję sobie 2 miesiące.

Napisano

> Witam ponownie kolegów od francowatych

> Ostatnio pytałem o L2ph2 ale od tego czasu zmieniło się to, że już szukam i teraz to już

> zdecydowanie kupię francuza/włocha segemntu D oraz raczej C5 i raczej za mniej niż 20.000zł

> (czyli pewnie ~2003-2004 rok przed liftem, chyba że da sięza 20 kawałków zanabyć sensowe C5

> FL)

> Więc jeśli C5 to ma być liftback (kombi odpada) i jeszcze nie zdecydowałem się czy diesel czy

> benzyna (z gazem lub do gazu) co najmniej 2.0 (uważam, że 1.8 benzyna lub 1.6 HDI to za mało)

> ale nie 3.0 (żona uważa, że za dużo)

> Mam w związku z powyższym mam prośbę o ustosunkowanie się do:

> - gazowania C5 2.0 (ponoć problem ze wskaźnikiem poziomu benzyny w baku)

> - który diesel (2.0 czy 2.2 i czy były bez DPF i czy wszystkie mają dwumasę - nie licząc automatów)

> - czy jest gdzieś w necie "instrukcja kupowania C5" coś w stylu jak widziałem do BX (np. weźmierz

> stoper i mierzysz cykanie konżektora itp itd)

> - a jak nie to jakieś wskazówki na co paczeć

> - pytanie o automaty w C5 jakie tam dawali (mam nadzieję, że tylko "klasyczne" hydrokinetyczne a

> nie jakieś pseudoautomaty) -nie nastawiam się na automat ale może być automat

> - chciałbym jeszcze zapytać gdzie szukać przyzwoitego c5, ale to tak głupie pytanie, że się

> powstrzymam (z cichą nadzieją, że jednak ktoś na nie odpowie).

> - za ile tak realnie kupuje się C5 w dobrym stanie (roczniki 2003-2005 przed i poliftowe)?

> Na kupno nowego i sprzedanie starego daję sobie 2 miesiące.

w c5 I nie ma silników 1.6 hdi, sa tylko 2.0hdi i 2,2 hdi są to silniki 8 zaworowe. czyli odpowiednio 110 i 136 km. czyli szału nie ma.

dpf nie ma w żadnym Citroenie jest FAP.

Silniki benzynowe citroena średnio lubią gaz. są tacy którzy mają ale ja bym się raczej nie zdecydował. choć nie mam żadnych "ale" do takiego zasilania i parę aut miałem z tym alternatywny żródłem napędu wink.gif

Napisano

Mam sąsiada specjalizującego sie w serwisowanie francuzów. I powiem Ci że niema dnia żeby jakaś C5 nie stała. Niestety więcej Ci nie powiem na temat ich bolączek bo tylko poszedłem i zapytałem (też chciałem kupic C5) czy warto to ztwirdził że niespecjalnie. Częstym problemem w C5 jest właśnie chydraulka zawieszenia. Ale podobno koszty napraw nie są dramatyczne.

Napisano
  • Autor

> dpf nie ma w żadnym Citroenie jest FAP.

Nie no, ja wiem, że auto francuskie, ale dpf to to samo co fap tylko w innym języku wink.gif

Napisano

> Mam sąsiada specjalizującego sie w serwisowanie francuzów. I powiem Ci że niema dnia żeby jakaś C5

> nie stała. Niestety więcej Ci nie powiem na temat ich bolączek bo tylko poszedłem i zapytałem

> (też chciałem kupic C5) czy warto to ztwirdził że niespecjalnie. Częstym problemem w C5 jest

> właśnie chydraulka zawieszenia. Ale podobno koszty napraw nie są dramatyczne.

hydraulika w starej c5 jest prosta jak budowa cepa. i suma sumaru wytrzymalsze niż w C5 (x7).

po ok 100km zawieszenie robi się twarde bo sfery nadają się do wymiany Ale jak ktoś nie jeździł na nowych to nawet się nie kapnie ze coś jest nie tak po w porónawniu z innymi zawieszeniami jest wygodne i miekkie wink.gif

a trzeba pamiętać np że hamulec ręczny jest na przednie koła wink.gif to z ciekawostek zlosnik.gif

Napisano

> Silniki benzynowe citroena średnio lubią gaz. są tacy którzy mają ale ja bym się raczej nie

> zdecydował. choć nie mam żadnych "ale" do takiego zasilania i parę aut miałem z tym

> alternatywny żródłem napędu

No nie bardzo.

Benzynowe silniki z rodziny EW to zupełnie typowe i klasyczne silniki bez żadnych utrudnień do LPG typu Ford czy Toyota. Przyjmują LPG tak bezproblemowo jakby to było ich fabryczne paliwo. Żadnych checków, wahań obrotów, przerywania - nic, pod warunkiem dobrej instalacji.

Auto ogólnie swoje bolączki ma, ale akurat zasilanie LPG jest zupełnie w tych silnikach bezproblemowe.

3.0 V6 też się bezproblemowo gazuje, jedynym problemem są po pewnym przebiegu 2 katalizatory które są blisko silnika, i w miarę starzenia się zapalają checka na LPG.

Unikać należy 2.0 o oznaczeniu HPI, jest z bezpośrednim wtryskiem i jest praktycznie niegazowalny.

Fajne jest to że obok wlewu benzyny pod klapką jest fabryczne miejsce na pełnowymiarowy wlew LPG bez żadnych przejściówek, a w koło wchodzi butla 60L.

Mam 120 kkm na LPG (ogółem 180kkm) i nigdy nie miałem żadnego problemu.

Do autora wątku w temacie oceny auta jako całości: poszukaj w archiwum, takich zapytań jak Twoje były 2 albo 3 napisałem dość sporo o cepiątkach. Mnóstwo informacji znajdziesz na forum Klubu Cytrynki.

Napisano

> No nie bardzo.

> Benzynowe silniki z rodziny EW to zupełnie typowe i klasyczne silniki bez żadnych utrudnień do LPG

> typu Ford czy Toyota. Przyjmują LPG tak bezproblemowo jakby to było ich fabryczne paliwo.

> Żadnych checków, wahań obrotów, przerywania - nic, pod warunkiem dobrej instalacji.

> Auto ogólnie swoje bolączki ma, ale akurat zasilanie LPG jest zupełnie w tych silnikach

> bezproblemowe.

> 3.0 V6 też się bezproblemowo gazuje, jedynym problemem są po pewnym przebiegu 2 katalizatory które

> są blisko silnika i lubią wywalać checka.

> Unikać należy 2.0 o oznaczeniu HPI, jest z bezpośrednim wtryskiem i jest praktycznie niegazowalny.

> Fajne jest to że obok wlewu benzyny pod klapką jest fabryczne miejsce na pełnowymiarowy wlew LPG

> bez żadnych przejściówek, a w koło wchodzi butla 60L.

> Mam 120 kkm na LPG (ogółem 180kkm) i nigdy nie miałem żadnego problemu.

> Do autora wątku w temacie oceny auta jako całości: poszukaj w archiwum, takich zapytań jak Twoje

> były 2 albo 3 napisałem dość sporo o cepiątkach. Mnóstwo informacji znajdziesz na forum Klubu

> Cytrynki.

hpi to w ogóle największa porażka Citroena

Napisano

> hpi to w ogóle największa porażka Citroena

Koncepcja silnika HPI nie jest ogólnie zła, ma kilka zalet: jest trochę mocniejszy od zwykłego 2.0 i przy tym mniej pali. Niestety najnowsze egzemplarze HPI mają prawie 10 lat i jeśli mają duży przebieg to padają w nich pompy wysokociśnieniowe benzyny, wcześniej klepiąc jak stary diesel. Nowa pompa o ile dobrze pamiętam z forum klubu cytrynki kosztuje około 4k PLN.

Więc ogólnie można się skusić na HPI bo są tanie ze wzgl. na opinię, występują często w bogatych wersjach wyposażenia, ale z małym przebiegiem i wiedząc że silnik jest niegazowalny.

Napisano
  • Autor

> poszukaj w archiwum, takich zapytań jak Twoje

> były 2 albo 3 napisałem dość sporo o cepiątkach. Mnóstwo informacji znajdziesz na forum Klubu

> Cytrynki.

Dzięki wielkie za naprowadzenie. Zanurzam się w lekturę wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.