Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Leon II 1.6 mpi problem z klimą

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów z sąsiedniego kącika. Od niedawna mamy w chacie Leona II 2007 r. 1.6 mpi. Jest problem z klimą (klima pół automatyczna, czynnik chłodzący wymieniliśmy w marcu przy okazji rozrządu), przy włączeniu klimy obroty się zmieniają, więc tak jak powinno być, natomiast nie chłodzi, zobaczyłem że nie włącza się wentylator pod maską. We wszystkich innych samochodach które miałem "pod ręką" wentylator załączał się zawsze po starcie klimy a w tu w Leonie nic.

Stąd podejrzewam że raczej za brak chłodzenia odpowiedzialne jest to że wentylator nie pracuje. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem, gdzie zacząć szukać przyczyny.

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie i pozdrawiam.

Napisano

> Witam kolegów z sąsiedniego kącika. Od niedawna mamy w chacie Leona II 2007 r. 1.6 mpi. Jest

> problem z klimą (klima pół automatyczna, czynnik chłodzący wymieniliśmy w marcu przy okazji

> rozrządu), przy włączeniu klimy obroty się zmieniają, więc tak jak powinno być, natomiast nie

> chłodzi, zobaczyłem że nie włącza się wentylator pod maską. We wszystkich innych samochodach

> które miałem "pod ręką" wentylator załączał się zawsze po starcie klimy a w tu w Leonie nic.

> Stąd podejrzewam że raczej za brak chłodzenia odpowiedzialne jest to że wentylator nie pracuje. Czy

> ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem, gdzie zacząć szukać przyczyny.

> Z góry dziękuje za wszystkie sugestie i pozdrawiam.

Od sprawdzenia czy jest jeszcze czynnik w ukladzie.

Napisano
  • Autor

> Od sprawdzenia czy jest jeszcze czynnik w ukladzie.

Sprawdzone, czynnik jest.

Napisano

> Sprawdzone, czynnik jest.

Podlacz Vag-a i zobacz czy nie ma zapisanych jakis bledow.

Napisano

> Witam kolegów z sąsiedniego kącika. Od niedawna mamy w chacie Leona II 2007 r. 1.6 mpi. Jest

> problem z klimą (klima pół automatyczna, czynnik chłodzący wymieniliśmy w marcu przy okazji

> rozrządu), przy włączeniu klimy obroty się zmieniają, więc tak jak powinno być, natomiast nie

> chłodzi, zobaczyłem że nie włącza się wentylator pod maską. We wszystkich innych samochodach

> które miałem "pod ręką" wentylator załączał się zawsze po starcie klimy a w tu w Leonie nic.

> Stąd podejrzewam że raczej za brak chłodzenia odpowiedzialne jest to że wentylator nie pracuje. Czy

> ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem, gdzie zacząć szukać przyczyny.

> Z góry dziękuje za wszystkie sugestie i pozdrawiam.

Podzjedż do kogoś niech sprawdzą koło sprężarki waytogo.gif pewnie to one sie posypało waytogo.gif

Napisano

sprzeglo kompresora sie wlancza? a wentylatory nie?

czy ani to ani to sie nie wlancza?

jesli czynnik jest na bank to

- czujnik cisnienia ukladu (presostat)

- czujnik temp

- przekaznik/modul klimatyzacji/wentylatorow

ogolnie jest to dosc prosty uklad do diagnozowania

Napisano
  • Autor

Koło sprężarki się włącza, nie startuje tylko wentylator (jest jeden duży), dzięki za wszystkie sugestie, po majówce chyba zacznę od dobrego elektronika.

Pozdrawiam

Napisano

> Koło sprężarki się włącza, nie startuje tylko wentylator (jest jeden duży), dzięki za wszystkie

> sugestie, po majówce chyba zacznę od dobrego elektronika.

> Pozdrawiam

jak moze sie wlanczać skoro tam nie ma sprzęgła zlosnik.gif to chodzi cały czas , wyciera sie frez na kole i nie ma napedu kompresor , lub wytapia sie guma na tłumiku drgać koła waytogo.gif

Napisano

podłącz maszynę od klimatyzacji do auta lub vaga/vasa i sprawdz czy kompresor robi ciśnienie, tak jak kolega pisał tam nie ma sprzęgła jak w poprzednim leonie, jak ciśnienie w układzie na włączonej klimie bedzie 5bar to sprawdz czy ośka na kole kompresora się kręci na włączonym silniku jeżeli stoi to kompresor masz do naprawy/wymiany. Zrobił bym jeszzcze test na szczelność bo miałem kilka przypadków że czujnik ciśnienia na wys. ciś. się psuł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.