Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czasami brakuje mocy .... X16SZ

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam problem z moją Astrą F - silnik x16sz.

Samochód okresowo nie ma siły - wygląda to tak jakbym mu podpiął przyczepę z toną ładunku, muli go, muli i nagle dostaje strzała i jedzie.

Czasami zgaśnie przy wrzucaniu na luz i dojeżdżaniu do skrzyżowania i potem trzeba nieźle się okręcić żeby zapalił....

Czasem spadają obroty na jałowym do zera zupełnie aż zdechnie, czasami podbija go na 3 tyś...

Przy redukcji biegów i i prędkości obr. do 2 tyś czasem strzeli w kolektor.

Auto ma LPG (I gen) i Pb - nadminiam że dzieje sią tak na obu paliwach.

Czujniki sprawdzone, podciśnienia, krokowy umyty, świece, przewody, f. powietrza nowe. Błędy wymiguje tylko EGR, skład mieszanki i rozpięty wtryskiwacz paliwa.

Analizator spalin wskazuję bardzo dużo NOx na Pb i LPG bo i tam już byłem.... kazali ustabilizować pracę na Pb i dopiero wrócić na regulację LPG.

Mam swoje typy, macie może i Wy jakiś pomysł gdzie zajrzeć ?

Napisano

Lewe powietrze = uboga mieszanka = strzały w kolektor = dużo NOx w spalinach.

Napisano
  • Autor

> Lewe powietrze = uboga mieszanka = strzały w kolektor = dużo NOx w spalinach.

Tak było - wymieniłem rurę łącząca obudowę filtra z obudową wtrysku i strzały przestały się pojawiać- rura miała nieszczelność.

Natomiast dalej są braki mocy - jadę jak muł i nagle zaświeca się kontrolka check i dostaje kopa.

Kody DTC wymrugane dzisiaj rano to 0200 1405 i 0170 - podpowie ktoś jak je ugryźć ?

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłeś kody błędów? Jeśli nie, to klik

0170 Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata - prawdopodobnie wina LPG - błąd złapany poprzez brak emulatora sondy

0200 Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza - na LPG rozpięty obwód monowtrysku - chyba normalne

1405 Uszkodzenie zaworu EGR - to będzie to ? Zaślepiałem i nic, dalej tak samo....

Ale może samo uszkodzenie elektroniki EGRu ma wpływ na ten bład i osłabianie podczas jazdy ?

Napisano

A był resetowany ECU poprzez odpięcie akumulatora na parę minut??

Czy te błędy pojawiają się również na NoPb czy tylko na LPG??

Moim zdaniem cały czas masz problem z prawidłowym składem mieszanki co jest powodem zamulenia, jak komp złapie błąd to wtedy wartość sondy przybiera 0,45V (tryb awaryjny) i dla tej wartości jest dobierana mieszanka co powoduje, że ruszasz z kopyta.

Ogólnie (chyba) mapa wtrysków do zresetowania.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> A był resetowany ECU poprzez odpięcie akumulatora na parę minut??

> Czy te błędy pojawiają się również na NoPb czy tylko na LPG??

> Moim zdaniem cały czas masz problem z prawidłowym składem mieszanki co jest powodem zamulenia, jak

> komp złapie błąd to wtedy wartość sondy przybiera 0,45V (tryb awaryjny) i dla tej wartości

> jest dobierana mieszanka co powoduje, że ruszasz z kopyta.

> Ogólnie (chyba) mapa wtrysków do zresetowania.

> PZDR VEN

Tak, reset był robiony i cały czas te 3 błędy.

Nie sprawdzałem czy na Pb tak się dzieje, ale instalka jest 1 gen bez emulacji sondy więc wg mnie nie ważne jakie przybiera wartości - LPG jest na analizatorze ustawione i ma jechać , a tu po prostu go coś trzyma i puszcza, trzyma i puszcza itd. w kółko

Napisano

> Tak było - wymieniłem rurę łącząca obudowę filtra z obudową wtrysku i strzały przestały się

> pojawiać- rura miała nieszczelność.

To nie jest lewe powietrze. Szukaj dalej.

Odłącz akumulator, zakręć zawór na butli i ma na benzynie śmigać. Jak zacznie dobrze chodzić na benzynie dopiero zabierz się za gaz.

Napisano
  • Autor

> To nie jest lewe powietrze. Szukaj dalej.

> Odłącz akumulator, zakręć zawór na butli i ma na benzynie śmigać. Jak zacznie dobrze chodzić na

> benzynie dopiero zabierz się za gaz.

Ale lewe powietrze było zasysane przez tę rurę, była popękana na harmonijce i jak zatykałem otwór wlotowy w obudowie filtra to silnik dalej pracował, teraz po wymianie od razu gaśnie.

No to w takim razie również nie mam pomysłów jak astrę na benzynie uzdrowić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.