Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Touran 1.6 FSI

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Co to warte bo z opinii w necie nie za ładnie to wygląda. Interesują mnie tylko sprawdzone opinie a nie w stylu kolega kolegi koleżanki widział taki na ulicy grinser006.gif

Jak z laniem paliwa? Konieczne jest noPb98? Przy założeniu normalnych stawek godzinowych ile i co jaki czas będzie mnie kosztować czyszczenie z nagaru?

Z góry dzięki

Napisano

1. Za slaby silnik do tej budy.

2. Problematyczny silnik.

Po co chcesz sie w to pchac ?

Napisano
  • Autor

> 1. Za slaby silnik do tej budy.

> 2. Problematyczny silnik.

> Po co chcesz sie w to pchac ?

1. Co znaczy za słaby? U mnie w firmie dla niektórych katów za słaby jest nawet 1.8 TSI w OII a podejrzewam, że nawet 3.6 nie dałby rady.

2. Co znaczy problematyczny? 1.4 w Punto też można uznać za problematyczny bo co roku masz gwarantowane czyszczenie przepustnicy a ile tego jeździ po drogach..

Konkrety.

Pchać się nie chce ale mam taki egzemplarz z dość pewnego źródła i zastanawiam się czy nie wziąć dla żony.

P.S. Tutaj piszą, że jest "szybszy" (cokolwiek to znaczy) od 1.9 TDI a minusem są koszty paliwa.

Napisano

> 2. Problematyczny silnik.

> Po co chcesz sie w to pchac ?

Za słaby? To zależy czego kto oczekuje, a jeśli to ma byc samochód dla zony to moim zdaniem silnik w sam raz.

Problematyczny? Na pewno nie bardziej niż 2.0 diesel t turbiną, dpfem i całym tym bajzlem.

Napisano

> P.S. Tutaj piszą, że jest "szybszy" (cokolwiek to znaczy) od 1.9 TDI a minusem są koszty paliwa.

Jeździłem dwoma Touranami - I gen. z 1,9 TDi i modelem po lifcie z 2,0 TDI DPF i DSG - mniej problematycznych diesli w życiu nie widziałem.

Napisano

Przecież Ty masz jakieś Doblo 1.9 i SX 1.6 i to w gazie, wiec nie wiem czego 1.6 uważasz za słaby "do tej budy"

Napisano

> Przecież Ty masz jakieś Doblo 1.9 i SX 1.6 i to w gazie, wiec nie wiem czego 1.6 uważasz za słaby

> "do tej budy"

A co to ma do rzeczy ? Jest za slaby i tyle. SX4 to auto 2 klasy nizej duzo lzejsze od tourana a doblo (nomen omen 120ps) to dostawczak,ktorym nie powinno sie jezdzic wiecej niz 120km/h.

p.s. Idac twoim tokierm myslenia - masz punto cabrio - jestes gejem ?

Napisano

> A co to ma do rzeczy ? Jest za slaby i tyle. SX4 to auto 2 klasy nizej duzo lzejsze od tourana a

> doblo to dostawczak,ktorym nie powinno sie jezdzic wiecej niz 120km/h.

Ale Touran to ma co najmniej 200 pędzić?

Pokaż mi różnicę wagi między Twoim, a Touranem

Napisano

> Ale Touran to ma co najmniej 200 pędzić?

> Pokaż mi różnicę wagi między Twoim, a Touranem

Ale miedzy moim co ? Jeżeli vs sx4 to jedyne 300 kg ale dla Ciebie to pewnie nic :-)

Napisano

> Jak w temacie. Co to warte bo z opinii w necie nie za ładnie to wygląda. Interesują mnie tylko

> sprawdzone opinie a nie w stylu kolega kolegi koleżanki widział taki na ulicy

> Jak z laniem paliwa? Konieczne jest noPb98? Przy założeniu normalnych stawek godzinowych ile i co

> jaki czas będzie mnie kosztować czyszczenie z nagaru?

> Z góry dzięki

ponoć dobry do zagazowania

mało tych silników w RP w Touranach, tak jak 2,0 w PB.... więcej 1,4 TSI ale te na początku produkcji to ponoć problematyczny szczególnie rozrządy....

myślałem o 1,4 TSI ale jednak biorę 2,0 TDI... no cóż tak wyszło.... mam nadzieję, że nie będzie problemów z wtryskami i kółkiem dwumasowym

Napisano

> ponoć dobry do zagazowania

>

Mowa jest o 1.6 fsi czyli bardzo NIE do gazowania! old.gif

Napisano

Nie będę się kłócić, bo wiem że Swoje zachwaliłbyś do śmierci ^_^

Napisano

> Nie będę się kłócić, bo wiem że Swoje zachwaliłbyś do śmierci ^_^

Ale gdzie ja zachwalam , może jeszcze napisz, ze polecilem doblo zamiast tourana? Co maja moje auta do Tour spy.gifana? Chlopie stuknij sie...

Napisano

> Jak w temacie. Co to warte bo z opinii w necie nie za ładnie to wygląda. Interesują mnie tylko

> Jak z laniem paliwa? Konieczne jest noPb98? Przy założeniu normalnych stawek godzinowych ile i co

> Z góry dzięki

Mam 2.0 FSI. Koncepcyjnie i konstrukcyjnie - powinny być podobne problemy co z 1.6 FSI. U mnie przez 5 lat nic szczególnego się nie działo z silnikiem. Na razie nie było potrzeby czyszczenia dolotu (przebieg ok. 70 kkm). Jeździ zarówno na benzynie 98 jak i 95 oktan (tak samo jest z 1.6 FSI).

Jarek

Napisano
  • Autor

> ponoć dobry do zagazowania

> mało tych silników w RP w Touranach, tak jak 2,0 w PB.... więcej 1,4 TSI ale te na początku

> produkcji to ponoć problematyczny szczególnie rozrządy....

> myślałem o 1,4 TSI ale jednak biorę 2,0 TDI... no cóż tak wyszło.... mam nadzieję, że nie będzie

> problemów z wtryskami i kółkiem dwumasowym

No ja najbardziej skłaniałbym się na 1.9 TDI. 2.0 TDI mnie jakoś nie przekonuje tongue.gif

Napisano

> Z góry dzięki

Napiszę tak, kolega ma dwa golfy V, jednego z silnikiem 1,6 FSI, drugiego z silnikiem 1,9 TDI. Pomimo, że dieselek słabszy o jakieś 15 koni to znajomy szybko przesiadł się na diesla a benzyniaka dał żonie. Co do usterek to nie ma żadnych problemów z silnikiem, choć jak sam mówił słyszał, że ten motor ma opinię awaryjnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.