Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece do LPG.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość.

Teraz do rzeczy - chodzi o świece do LPG. Są w sprzedaży odpowiedniki ISKRY I BRISKA przeznaczone do gazu. Co o tym sądzicie?

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=81817544

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=82257278

Napisano

Jeżdziłem na Iskry Gaz ,Ngk v-line,Beru Ultra-X i na wszystkich było ok ale na benzynie zaobserwowałem że NGK lubią sie szybko zalewać w razie awarii układu zapłonewego więc kub co chcesz, nie wież w cuda że moc ci się poprawi i inne bajki zlosnik.gif

podaje indeksu do tego silnika 1.6 835 C1.000

NGK V-Line nr 19

ISKRA FE85PRS

BERU 14FR-6DU lub ULTRA-X UXF 56

BOSCH FR6DC+ Super Plus +13

Napisano

stosowalem rozne swiece do 1.4 gaznik ( bosch, iskry "lpg" ) . na dzien dzisiejszy mam ngk ..ale jakie ?:) w sklepie mieli katalog i dobralem do silnika ( wlasciwie tylko szczeline dobrac) . NGK daly znaczny spadek zuzycia gazu ... to jedyna z tych bajek o ktrych mozna uslyszec... ale u mnie dziala smile.gif Szczegolnie ze jest zima i powinno palic wiecej. z 10 l/100 zeszlo na 8.7-9.2 ( przebieg 3000km /mc glownie po miescie)

Napisano

> stosowalem rozne swiece do 1.4 gaznik ( bosch, iskry "lpg" ) . na

> dzien dzisiejszy mam ngk ..ale jakie ?:) w sklepie mieli

> katalog i dobralem do silnika ( wlasciwie tylko szczeline

> dobrac) . NGK daly znaczny spadek zuzycia gazu ... to jedyna z

> tych bajek o ktrych mozna uslyszec... ale u mnie dziala

> Szczegolnie ze jest zima i powinno palic wiecej. z 10 l/100

> zeszlo na 8.7-9.2 ( przebieg 3000km /mc glownie po miescie)

poprawiło ci się bo stare świece już niedziałały prawidłowo iskra pewno była słaba , jeśli świece przejezdzą 30.000km wtedy możliwe że po założeniu nowych jest niższe spalanie ale taki dokładny test spalania można by uzyskac jeżdząc w tych samych warunkach itp.

Napisano

> Jeżdziłem na Iskry Gaz ,Ngk v-line,Beru Ultra-X i na wszystkich było

Ja jezdze od poczatku na NGK i nie narzekam(tzn na samym poczatku mialem Iskry ale to nedza straszna). Kupuj jesli cos zwykle swiece, nie potrzebne sa jakies specjalne do gazu.

Napisano

Teksty o świecach do gazu to moim zdaniem można między bajki włożyć. Dobierz dobre NGK i będzie ok.gif

Napisano

Mam instalacje LPG i mam swiece NGK ale nie jakies do gazu tylko dobrane do silnika 1,4 ie i nie narzekam!

Nie wiem czy swiece "specjalnie do gazu" cos pomagaja!

Pozdrawiam

Napisano

Też śmigam na zwykłych NGK,i nie narzekam. zakrecony.gif

Napisano

Miałem wcześniej Bosche Yttrium, a teraz Iskry do LPG. Tańsze i bardzo przyzwoite, można polecić.

Napisano
  • Autor

Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi i rady. Bede sie nimi kierowal przy doborze swiec do mojego Tipolota. Jeszcze raz dzieki!

Napisano

Ja mam założone NGK- nie pamiętam numerów ale takie niby do LPG w silniku 1,6 gaźnik i muszę przyznać, że faktycznie odpalając na benzynie jakoś szybko je zalewa. Na gazie chodzą spox.

Powyższa opinia moim subiektywnym odczuciem. devil.gif

• 11 miesięcy później...
Napisano

Swiece do lpg mają nieco inną wartość cieplną, tzn.lepiej odprowadzają ciepło,którego w wyniku spalania lpg jest w komorze spalania nieco więcej.Nie zaszkodzi zastosowanie takich świec ale nie ma co liczyc na jakieś efekty po ich założeniu,one poprostu póżniej osiągają tzw,temperaturę samooczyszczania. Pewnie podobna sytuacja jest z olejami do lpg, zresztą jak sie dobrze przyjrzeć to nawet olejedo lpg są nieco gorsze niż te "normalne" a co za tym idzie nieco tańsze(lotos).Popatrzcie przy okazji na ich klasy jakościowe...

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post wiec proszę o

> wyrozumiałość.

> Teraz do rzeczy - chodzi o świece do LPG. Są w sprzedaży odpowiedniki

> ISKRY I BRISKA przeznaczone do gazu. Co o tym sądzicie?

> http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=81817544

> http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=82257278

Witam ja sie bujam na iskrach i jest ok .Nie ma żadnej różnicy czy benzyna czy LPG smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.