Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana chłodnicy wody - ASTRA H 19dt 120km 2007r

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy miał ktoś nieprzyjemność wymiany chłodnicy wody w modelu z klimą j/w.

Kurcze cieknie mi w prawym górnym rogu.

Chciałbym wymienić ją bez dotykania chłodnicy klimy. Pytanie brzmi, czy da się?

W Astrze G udało mnie się ale tam nie było tyle gratów.

Z góry dzięki za info!

Napisano

> Chciałbym wymienić ją bez dotykania chłodnicy klimy. Pytanie brzmi, czy da się?

Nie da się.

Trzeba dotykać, ale da się wymontować chłodnicę bez rozszczelniania klimy. Choć jest przy tym trochę roboty.

Trzeba zdemontować zderzak, akumulator, filtr powietrza, przekaźnik świec żarowych, rozłączyć wszystko co jest zamocowane do chłodnicy: rurki, skraplacz, intercooler itd. Chłodnicę wyjmujesz do dołu po podwieszeniu powyższych i zdemontowaniu dolnych uszu na których stoi.

Trochę jest opisane u Etzolda, trochę tutaj.

Napisano

> Witam!

> Czy miał ktoś nieprzyjemność wymiany chłodnicy wody w modelu z klimą j/

A nie da sie tego jakoś podciągnąć pod akcję serwisową z chłodnicą i intercoolerem? Gdyby ciekło dodatkowo gdzieś z okolic łączenia IC i chłodnicy to ASO by chyba uznało wymianę . Podobno teraz nawet GMa nie muszą pytać o pozwolenie.

Napisano
  • Autor

> A nie da sie tego jakoś podciągnąć pod akcję serwisową z chłodnicą i intercoolerem? Gdyby ciekło

> dodatkowo gdzieś z okolic łączenia IC i chłodnicy to ASO by chyba uznało wymianę . Podobno

> teraz nawet GMa nie muszą pytać o pozwolenie.

Sprawdzę, czy jest tam owe łączenie i dryndnę do ASO.

Kurde, chyba za dobrze by było...

Napisano
  • Autor

Dziękuję za info. Jak nie zdzierżę tego wycieku oraz ASO mnie spuści na drzewo to zaatakuję.

Napisano

> Sprawdzę, czy jest tam owe łączenie i dryndnę do ASO.

> Kurde, chyba za dobrze by było...

Na bank jest . Żeby sie upewnić to http://www.opel.pl/twoj-opel/eksploatacja/akcje-serwisowe.html. Skrobniesz maila i już wiesz

Moja z 2006 sie łapała ta akcję z chłodnica. Na szczęście wystarczyły podkładki bo nic nie ciekło. Ale jeśli u Ciebie jest wyciek to masz nówkę chłodnicę na koszt Opla. Problem tylko jest taki że wyciek powinien być w okolicach łączenia IC i chłodnicy. Poszukaj dobrze może znajdziesz. A jak nie znajdziesz to i tak jedź na akcję. Może sie chłopakom upitoli śrubka jak będą chłodnicę odkręcać. Podobno czasem tak bywa jak chłodnica jest już słaba. Wtedy też podlega wymianie. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Na bank jest . Żeby sie upewnić to http://www.opel.pl/twoj-opel/eksploatacja/akcje-serwisowe.html.

> Skrobniesz maila i już wiesz

> Moja z 2006 sie łapała ta akcję z chłodnica. Na szczęście wystarczyły podkładki bo nic nie ciekło.

> Ale jeśli u Ciebie jest wyciek to masz nówkę chłodnicę na koszt Opla. Problem tylko jest taki

> że wyciek powinien być w okolicach łączenia IC i chłodnicy. Poszukaj dobrze może znajdziesz. A

> jak nie znajdziesz to i tak jedź na akcję. Może sie chłopakom upitoli śrubka jak będą

> chłodnicę odkręcać. Podobno czasem tak bywa jak chłodnica jest już słaba. Wtedy też podlega

> wymianie.

hej!

Tak, u mnie ciekło w miejscu, gdzie przykręcany był intercooler do chłodnicy.

Za późno już było na podkładkę i na jakąkolwiek naprawę.

Dziękuję za naprowadzenie w temacie. Już kombinowałem jak to wymienić we własnym zakresie.

GM PL wymienił całą chłodnicę, założyli odpowiednią podkładkę już na przyszłość.

Załapałem się jeszcze na spinkę na CIM.

Szczerze powiem, że jestem pod wrażeniem. ok.gif

Napisano

> A nie da sie tego jakoś podciągnąć pod akcję serwisową z chłodnicą i intercoolerem?

Że tak zapytam - co to za akcja serwisowa? hmm.gif

Napisano

> Że tak zapytam - co to za akcja serwisowa?

zakladanie dystansów między IC a chłodnicą i spinki na CIM

Napisz do GM to sie dowiesz wiecej

Napisano

> zakladanie dystansów między IC a chłodnicą i spinki na CIM

> Napisz do GM to sie dowiesz wiecej

Ostatnio pisałem do nich pytając o Zafirę, ale odpowiedzieli, że nic nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.