Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki hak do Trafica?

Featured Replies

Napisano

Jaki hak do Trafica?

czy te za 230zl z allegoro sa ok? trzeba cos wiercic? wiazke normalnie wpina sie w lampe??

Napisano

Te po 230 z allegro robi firma HAK-HOL z Dzierżoniowa. Jakościowo nie mam zastrzeżeń, sporo znajomych ma od nich haki i nikt nie narzekał. Belki są dobrze zabezpieczone, natomiast podstawka pod gniazdo i sam hak potrafią łapać rudy nalot. Jeśli razi oczy to w zasadzie wystarczy to tylko przemalować.

Oni te haki robią i pakują ręcznie, więc zdarza się, że braknie w zestawie śrubki czy nakrętki, nic czego nie da się dokupić w jakimkolwiek metalowym. W razie czego bez problemu wysyłają na swój koszt jeśli czegoś brakuje.

Co do wiercenia to się nie orientuję, ale tu masz instrukcję:

http://hakhol.com.pl/sklep/product.php?id_product=428

Cena jest wyższa niż u hurtownika na allegro, ale to ten sam hak.

Wiązkę normalnie wpinasz w lampę, w zestawie są taki fajne konektorki - nakładasz na przewód wychodzący z lampy, wkładasz przewód z wiązki i zaciskasz kombinerkami. Żadnego cięcia i lutowania.

Napisano

> Jaki hak do Trafica?

> czy te za 230zl z allegoro sa ok? trzeba cos wiercic? wiazke normalnie wpina sie w lampe??

teoretycznie, jeżeli hak jest dobrze wykonany to nic nie trzeba wiercić.

Praktycznie, 2 haki od bizuba musiałem wiercić albo wypalać otwory plazmą.

Oni je tak robią, że najpierw w kawałkach blachy robią otwory a potem na prasach wyginają. 2 haki miały poprzeciągane te otwory że śrub nie dało się włożyć w samą belkę haka.

Co do podłączenia elektrycznego. Mogę oddać garść tych złączek. Raz w życiu zamontowałem złączki. Od tamtej pory ściągam izolację, lutuję i zaklejam.

Złączki założysz i będziesz poprawiał co jakiś czas

Napisano
  • Autor

> Te po 230 z allegro robi firma HAK-HOL z Dzierżoniowa. Jakościowo nie mam zastrzeżeń, sporo

> znajomych ma od nich haki i nikt nie narzekał. Belki są dobrze zabezpieczone, natomiast

> podstawka pod gniazdo i sam hak potrafią łapać rudy nalot. Jeśli razi oczy to w zasadzie

> wystarczy to tylko przemalować.

> Oni te haki robią i pakują ręcznie, więc zdarza się, że braknie w zestawie śrubki czy nakrętki, nic

> czego nie da się dokupić w jakimkolwiek metalowym. W razie czego bez problemu wysyłają na swój

> koszt jeśli czegoś brakuje.

> Co do wiercenia to się nie orientuję, ale tu masz instrukcję:

> http://hakhol.com.pl/sklep/product.php?id_product=428

> Cena jest wyższa niż u hurtownika na allegro, ale to ten sam hak.

http://allegro.pl/hak-renault-trafic-opel-vivaro-nissan-primastar-i2324943037.html

myslalem racze o tym - inne mocowanie kuli...

> Wiązkę normalnie wpinasz w lampę, w zestawie są taki fajne konektorki - nakładasz na przewód

> wychodzący z lampy, wkładasz przewód z wiązki i zaciskasz kombinerkami. Żadnego cięcia i

> lutowania.

wole zlutowac jesli juz, ale chodzilo mi o to czy nie bedze zbyt duzego obciazenia i nie beda sie wyswietlaly bledy spalonej zarowki czy cos...

Napisano

Quote:

myslalem racze o tym - inne mocowanie kuli...

Moja opinia dalej jest aktualna - ten hak robi ta sama firma, na stronie aukcji źle podali nazwę smile.gif Dostaniesz z nim taką samą instrukcję.

Quote:

teoretycznie, jeżeli hak jest dobrze wykonany to nic nie trzeba wiercić.

U mnie wszystko pasowało, ale faktycznie słyszałem, że czasem otwory trzeba poprawiać. Ogólnie porównując cenę tych haków z oryginalnymi raczej warto.

Napisano

> Jaki hak do Trafica?

> czy te za 230zl z allegoro sa ok? trzeba cos wiercic? wiazke normalnie wpina sie w lampe??

jeszcze jedna uwaga: dla przyczep powyżej 750km DMC wypadało by już założyć gniazdo 13 pinowe

Napisano
  • Autor

> jeszcze jedna uwaga: dla przyczep powyżej 750km DMC wypadało by już założyć gniazdo 13 pinowe

bo?

Napisano

> bo?

Bo siódemka nie ma już wolnych pinów... I nie ma stałego plusa...

Napisano

> bo?

Masz mozliwosc zamontowania swiatel cofania w przyczepie, ja widze tylko taki plus, co przy cofaniu w nocy bardzo sie przydaje.

Napisano

> Masz mozliwosc zamontowania swiatel cofania w przyczepie, ja widze tylko taki plus, co przy cofaniu

> w nocy bardzo sie przydaje.

możliwość a nie obowiązek?

Światło cofania powinno być a skoro powinno być światło to i wiązka musi obsłużyć

Napisano
  • Autor

> Bo siódemka nie ma już wolnych pinów... I nie ma stałego plusa...

w skodzie mam 13 pinowe, i i tak 100% przyczep ktorych uzywalem uzywalem z przelotka na 7...

Napisano
  • Autor

> Masz mozliwosc zamontowania swiatel cofania w przyczepie, ja widze tylko taki plus, co przy cofaniu

> w nocy bardzo sie przydaje.

korzystalem z przyczepy ze swialem cofania i 7 pinowym gniazdem.... hmm.gif

Napisano

> korzystalem z przyczepy ze swialem cofania i 7 pinowym gniazdem....

To masz podlaczone gniazdo niezgodnie ze standardem bo w 7 pinowym gniezdzie nie ma miejsca na swiatło cofania(masz pewnie prawa i lewa pozycje polaczona ) i dzieki temu wygospodarowany jeden pin na swiatło cofania.

Napisano

Quote:

To masz podlaczone gniazdo niezgodnie ze standardem bo w 7 pinowym gniezdzie nie ma miejsca na swiatło cofania(masz pewnie prawa i lewa pozycje polaczona ) i dzieki temu wygospodarowany jeden pin na swiatło cofania.

Dokładnie. Tylko taki manewr robisz po wbiciu haka w dowód. Jak na diagnostyce trafisz służbistę to nie da zaświadczenia do WK za źle podpiętą wiązkę. Po przejściu badań nikt tego już nie będzie sprawdzał. Dodatkowo musisz zmostkować piny pozycyjnych w przyczepie i pamiętać, że jeśli podepniesz np. pożyczoną przyczepę z normalną instalacją to będziesz jeździł z jedną pozycyjką.

Quote:

możliwość a nie obowiązek?

Światło cofania powinno być a skoro powinno być światło to i wiązka musi obsłużyć

Ja rejestrowałem Niewiadówkę n250C jako SAM i bez problemu przeszła przegląd nie mając światła od wstecznego.

Napisano

> Quote:

> To masz podlaczone gniazdo niezgodnie ze standardem bo w 7 pinowym gniezdzie nie ma miejsca na

> swiatło cofania(masz pewnie prawa i lewa pozycje polaczona ) i dzieki temu wygospodarowany

> jeden pin na swiatło cofania.

> Dokładnie. Tylko taki manewr robisz po wbiciu haka w dowód. Jak na diagnostyce trafisz służbistę to

> nie da zaświadczenia do WK za źle podpiętą wiązkę. Po przejściu badań nikt tego już nie będzie

> sprawdzał. Dodatkowo musisz zmostkować piny pozycyjnych w przyczepie i pamiętać, że jeśli

> podepniesz np. pożyczoną przyczepę z normalną instalacją to będziesz jeździł z jedną

> pozycyjką.

> Quote:

> możliwość a nie obowiązek?

> Światło cofania powinno być a skoro powinno być światło to i wiązka musi obsłużyć

> Ja rejestrowałem Niewiadówkę n250C jako SAM i bez problemu przeszła przegląd nie mając światła od

> wstecznego.

nie wiem jak jest z samami.

rozmawiałem z człowiekiem który produkuje przyczepy z homologacją i mówił że powinno już być i montują ale nie jest podłączone, bo ludzie chcą z 7pinowym wtykiem..

Ja ciągam duże przyczepy i lawety i bardzo mnie cieszy światło cofania w lawecie cool.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> Quote:

> myslalem racze o tym - inne mocowanie kuli...

> Moja opinia dalej jest aktualna - ten hak robi ta sama firma, na stronie aukcji źle podali nazwę

> Dostaniesz z nim taką samą instrukcję.

> Quote:

> teoretycznie, jeżeli hak jest dobrze wykonany to nic nie trzeba wiercić.

> U mnie wszystko pasowało, ale faktycznie słyszałem, że czasem otwory trzeba poprawiać. Ogólnie

> porównując cenę tych haków z oryginalnymi raczej warto.

'

jakiś tekst

noc tu nie ma ze to Hak pol... pozatym nie ma w tym haku mozliwosi regulacji wysokosci kuli... warto doplacic drugie tyle ze mozliwosc regulacji wysokosci kuli i 500za wiazke?

Napisano

> '

> jakiś tekst

> noc tu nie ma ze to Hak pol... pozatym nie ma w tym haku mozliwosi regulacji wysokosci kuli...

> warto doplacic drugie tyle ze mozliwosc regulacji wysokosci kuli i 500za wiazke?

jeśli nie masz jeszcze haka to spytaj w mazico - http://www.mazico.pl/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=16&Itemid=113.

nie znam cen ale spytać można.

Napisano
  • Autor

> jutro sie przekonamy....

580zl....

na allegro niecale 300zl...

a moze ktos z was moze cos zaproponowac?